Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hodočašća u Gibarcu i Kukujevcima
Proslavljeni crkveni godovi
Obično nakon ovakog naslova slijedi jedan poduži tekst o veličanstvenoj svetkovini koja se desila u nekom mjestu. Navode se zvučna imena poznatih gostiju, imena poznatih zborova  i kulturno umjetničkih društava koji su svojim pjevanjem i izvođenjem djela poznatih kompozitora ili tradicionalnih folklornih izvedbi uzveličali misno slavlje ili prigodnu akademiju koja je eventualno održana. I dobro je da je tako u župama  koje su brojne vjernicima  koji su spremni angažirati se i učiniti nešto lijepo za svoju župu i svoj narod.
Dragi čitatelji »Hrvatske riječi  ovaj put ću vam pisati o takvim proslavama koje su se desile u Srijemu među napaćenim srijemskom  pukom, koji premda je pretrpio brojne progone i ponižavanja, brojne strahove i frustracije i dalje ostao odan vjeri pradjedova i svojoj slavnoj tradiciji. Na misama nisu brujale orgulje, nije se čulo polifono pjevanje, nisu svirali tamburaši niti su se sela šarenila od liciderskih šatri, a seoski putevi bili zakrčeni brojnim automobilima. Takva vremena su davno iza nas i u nama bude sjećanja na dane kada su se kirbajevi u tim selima slavili svečano, radosno i pobožno. Ali neka se ne misli da su proslave koje su se desile u ova dva sela za nas Srijemce imaju manju važnost ili ih smatramo manje vrijednim zato što nisu tako pompezne i glamurozne. Naprotiv, u želji  da ljudima koji su ostali u tim selima  pružimo podršku i pokažemo da nisu sami i zaboravljeni uputili smo se na hodočašća u ta mjesta jer vjernicima u Gibarcu i jednoj jedinoj obitelji koja je ostala u Kukujevcima već godinama nitko osim nekoliko vjernika iz Šida ne dolazi u goste.
Tako je petak 16. lipnja proslavljen je u Gibarcu blagdan svetog Ivana Nepomuka zaštitnika crkve i župe. Sveto misno slavlje predvodio je preč.  Eduard Španović mitrovački župnik i dekan srijemskomitrovačkog dekanata u koncelebraciji sa vlč.  Ivicom Zrno župnim vikarom u Srijemskoj  Mitrovici i vlč. Duškom  Milekić upraviteljem župe u Šidu, dok je u nedjelju na svetkovinu Presvetog Trojstva slavljena sveta misa u Kukujevcima. Misnim slavljima nazočio je lijepi broj vjernika iz Šida, Srijemske Mitrovice i okolnih mjesta. Pjevali su i molili svi zajedno svjedočeći vjernost Trojedinom Bogu i diveći se svijetom primjeru Ivana Nepomuka. Bila je to i prilika da se prisjetimo  naših rođaka i prijatelja sa koje smo nekada posjećivali i sa kojima smo ove blagdane nekada slavili.
Vjerujem da će čitatelje zanimati činjenica da je kukujevačka župna crkva približne veličine kao i subotička katedrala sv. Terezije Avilske. Tolika građevina je danas potpuno prazna, bez ikakvog crkvenog mobiliara s krovom koji prokišnjava, prozorima koji su bez stakala. Župa broji samo jednu mladu obitelj s dvoje djece koji se brinu o crkvenom dvorištu i groblju. U plodnoj srijemskoj ravnici stoje gibaračka i  kukujevačka crkva i svjedoče o nekom minulim vremenima, stoje kao »gradovi na gori«, kao stupovi stare slave koje više nema. Okrenuti ka budućnosti ostajemo i dalje na ovim prostorima radeći i nadajući se boljoj i sretnijoj sutrašnjici                       nezaboravljajući minule dane i ljude koji više nisu sa nama.
Ivan Cingeli
 
Akademija u Srijemskoj Mitrovici
Proslava Majčinog dana
 
 
 
U nedjelju 18. svibnja 2008 godine u prostorijama Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici održana je akademija povodom Majčinog dana. Na akademiji je sudjelovao mješoviti zbor konkatedrale svetog Dimitrija koji je izveo nekoliko višeglasnih marijanskih pjesama koje se tradicionalno pjevaju u Mitrovici. Čuvar te stare tradicije i tih bisera crkvene glazbe je mitrovački zbor koji je nastupio  pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić koja je organizirala cijeli izvedeni program. U drugom djelu programa nastupio je dječji zbor uz pratnju tamburaša koji je svojim veselim  pjesmama i recitacijama svim nazočnim majkama i bakama čestitali njihov dan uz želje za dug i zdrav život uz zahvalnost za sve što iz dana u dan za njih čine.
Često smo  korisnici »mama-servisa«, a kada i taj servis ne postiže maksimalni obim proizvodnje i pružanja usluga u pomoć nam priskoči čuveni »baka-servis«. Sretni smo kad ih imamo, ponekad smo skloni da mislimo kako se njihove usluge podrazumijevaju i da je prosto nemoguće bez njih ostati, a kada ih izgubimo često zažalimo što im češće nismo izrazili zahvalnost za ljubav i brigu kojom nas obasipaju. 
Ne dozvolimo da naše majke i bake čekaju samo majčin dan da bismo ih se sjetili i zahvalili im, činimo to često jer od svih zanimanja na svijetu ipak je  poziv mame  najodgovorniji, najzahtjevniji ali i zasigurno najljepši. O tome su upravo svjedočila razdragana lica mitrovačkih majki i baka nakon dječjih čestitki.
Ivan Cingeli
 
Treći festival duhovne glazbe
 Bonofest u Vukovaru
 
Treći festival duhovne glazbe »Bonofest 2008.« održao se, 16. i 17. svibnja u crkvi sv. Filipa i Jakova, u Vukovaru. U dvije večeri koje su organizirali,  predstavilo se četrdeset-dva izvođača. Vukovarskim festivalom ostvario se san mladih da i grad Vukovar može biti mjesto gdje će se rađati duhovna pjesma. Od šezdesetčetiri prijavljene skladbe izabrano je četrdesetidvije među kojima je i skladba subotičkih Vis »Proroka«. Tekst za pjesmu »Baš je dobro što smo ovdje«, koju su pjevali napisala je Josipa Dević.  »Proroci su u Vukovar stigli u petak poslije podne. Poslije prve festivalske večeri družili su se i pjevali do ranih sati. Sljedećeg dana, u subotu, razgledali su herojski grad Vukovar, te imali tonsku probu. Na drugoj festivalskoj večeri, koja je rezervirana za zvijezde, nastupili su i Vis »Proroci«.
Antonija Sudarević
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika