Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkvi vratiti njezinu ljepotu i sjaj

MOSTAR – Župa Presvetog Trojstva Blagaj-Buna u nedjelju je proslavila patron župe i stotu obljetnicu izgradnje stare župne crkve u Blagaju. Ovom prigodom u župnoj crkvi slavljenici podijeljen je i sakrament svete krizme za ovogodišnje krizmanike ove župe. Proslava je počela jutarnjom svetom misom, koju je predvodio župni vikar don Mile Vidić, a jubilarnu svečanu svetu misu predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. dr. Ratko Perić uz suslavlje velikog broja svećenika ove i susjednih župa i biskupija. Velika proslava u povijesnom gradu Blagaju u nedjelju je bila i prigoda za obiteljsko hodočašće iz okolnih župa kao znak jedinstva u Presvetom Trojstvu i molitve za ljubav, vjeru, nadu i život. Tim je povodom u Blagaj stiglo desetak autobusa iz okolnih župa, ali i iz Dubrovnika. 
DOZVOLA ZA OBNOVU: Na samom početku misnog slavlja prigodne je riječi vjernicima uputio župnik don Ivo Šutalo: »Od osnutka župe, koju je osnovao biskup Paškal Buconjić 1891., a sagradio fra Ivan Božić 1908., ukupno je kršteno 4849 djece, krizmano 2548 krizmanika, vjenčano 1128 bračnih parova i pokopano 2204 vjernika. Hrvatski katolički narod kroz proteklih 100 godina ovdje je nalazio svoju utjehu, svoj mir i snagu za sve životne borbe«, kazao je don Ivo Šutalo. Naglasio je kako je ova župa napokon uspjela od županijske vlade dobiti dozvolu za rekonstrukciju devastirane župne crkve te kako s obnovom mogu započeti odmah. »Želimo obnoviti našu crkvu i vratiti joj njezinu staru ljepotu i sjaj. Desetljeća su prolazila, generacije se mijenjale, ratovi pustošili, ali ova je crkva ostajala nepomična  kao svjetionik. Ona ja uvijek bila i bit će na ponos hrvatskom katoličkom narodu u Blagaju,  ali i čitavoj Hercegovini. Sretan ti rođendan blagajska naša crkvo«, kazao je don Ivo. Biskup Perić u svojoj je propovijedi kazao kako su vjernici svojom nazočnošću i molitvama produhovili ovu crkvu. »Molimo Presveto Trojstvo da se ova crkva našim dušama oživi i da je ubrzo vidimo u svom njezinom sjaju, jačem i većem nego što je ikad bila«, kazao je biskup Perić. 
DEVASTIRAN I ŽUPNI DVOR: Proslavi stogodišnjice župne crkve prethodila je devetnica na slavu Presvetoga Trojstva u blagajskoj crkvi koju su predvodili svećenici okolnih župa. Nakon misnog slavlja u hladovini dvorišta župne crkve, podno stoljetnih borova, upriličeno je druženje uz čašćenje, što su pripremile vrijedne župljanke ove župe. Župu Presvetog Trojstva u Blagaju osnovao je 1891. tadašnji mostarski biskup msgr. Paškal Buconjić, a ovu župnu crkvu sagradio je 1908. župnik fra Ivo Božić, koji je pokopan nedaleko od blagajske crkve na katoličkom groblju Koto. Sadašnji župnik ove župe u više je navrata pokušavao dobiti dozvolu za obnovu ove crkve, barem za njezin 100. rođendan, a koja je tijekom rata devastirana, međutim, razne komisije na svim razinama vlasti konstantno su, uz samo njima poznata »objašnjenja i razloge«, odbijali izdati potrebnu dozvolu. No, konačno je, tek prije nekoliko dana, županijska vlast odobrila dozvolu za gradnju, tako da će se u najskorije vrijeme početi s njezinom obnovom.
Inače, osim župne crkve i groblja, u samom Blagaju se, tik uz crkvu, nalazi i u velikoj mjeri devastirani župni dvor i prostrano polje s gospodarskim objektima na Fratarskoj adi. U ovom je povijesnom mjestu do prije Drugoga svjetskog rata hrvatsko katoličko stanovništvo činilo relativnu većinu, međutim, i blagajska je župa, kao i mnoge druge u našoj zemlji, tijekom i nakon tog rata doživjela pogrom i ostala bez velikog broja vjernika, raspršenih po okolnim mjestima ili susjednoj Hrvatskoj. 
SAMO JEDAN HRVAT KATOLIK: No, protekli je rat ostavio svoj pečat na ovoj župi, tako da danas u samom Blagaju živi samo jedan Hrvat katolik. Nakon posljednjeg rata, povećavanjem broja katoličkih vjernika na području Bune i Ortiješa, župa Blagaj, uglavnom prognanika iz raznih dijelova BiH, donosi se odluka o gradnji nove župne crkve na Buni. Crkvu je počeo praviti i u najvećoj mjeri ju završio župnik don Željko Majić, a njegov prethodnik don Ivan Vukšić je za potrebe služenja svete mise, također na Buni, prije toga izgradio Pastoralni centar blaženog Alojzija Stepinca, u kojem je bila i prostorija za crkvu i župni ured. Na području ove župe ima nekoliko katoličkih grobalja i grobljanskih kapela. O bogatstvu ove župe na duhovnom planu govori i podatak da je ona dala nekoliko svećenika, redovnika i redovnica, a među njima i jednog biskupa – msgr. dr. Želimira Puljića, današnjeg dubrovačkog biskupa.                                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika