Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Studenti iz Beča posjetili OŠ »Matko Vuković«
Zainteresirani za prava nacionalnih manjina
 
U okviru posjeta Republici Srbiji, 17 studenata slavistike na Filozofskom fakultetu u Beču, boravilo je u utorak u Subotici. U okviru posjeta obišli su Osnovnu školu »Matko Vuković«, Hrvatsko nacionalno vijeće i Generalni konzulat Republike Hrvatske. 
Budući da su ih najviše interesirala prava nacionalnih manjina, u OŠ »Matko Vuković« bili su gosti u odjelima u kojima se izvodi nastava na hrvatskom i mađarskom jeziku. Nakon slušanja sata u ovim odjelima, razgovarali su s uposlenicima škole o uređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina (od uporabe udžbenika, izbornih predmeta, prava...). 
Studente najstarijeg austrijskog sveučilišta u HNV-u primila je predsjednica Izvršnog odbora Slavica Peić, koja im je predstavila rad ovoga tijela, te ih upoznala s pozicijom u kojoj se nalazi hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji.
D. B. P.
 
Održana godišnja skupština 
Pučke kasine 1878.
 
U petak 16. svibnja, u Gradskoj knjižnici održana je redovita godišnja skupština Pučke kasine 1878. Uz izvješće o radu u protekloj godini, što ga je podnio predsjednik udruge Josip Ivanković, podnesena su i izvješća Nadzornog odbora te financijsko izvješće za isto razdoblje. Iznoseći program rada udruge za 2008. godinu, kojega je još Glavni odbor usvojio na kraju 2007., predsjednik Josip Ivanković je naveo redovito izlaženje Glasnika Pučke kasine (12 brojeva), tiskanje 3 knjige, te proslavu 10 godina od reosnivanja i 130 godina postojanja Pučke kasine, koja bi trebala biti održana 11. lipnja.
Usvojena je izmjena Statuta po kojoj se u preambuli i ostalim člancima iz teksta briše »Crna Gora«, a Glavni odbor se smanjuje s 11 na devet članova radi što operativnijeg rada. Članovi Glavnog odbora, koji su bili neaktivni, preminuli, ne žele sudjelovati u radu ili su odsutni – Bela Tonković, Šime Pejić, Ignacije Tonković, Nikola Stipić i Alojzije Kujundžić, razriješeni su članstva u Glavnom odboru. Za nove članove Glavnog odbora izabrani su odvjetnik Josip Tonković i gospodarstvenik Lazar Baraković.  
U raspravi koja je uslijedila, član GO Grgo Bačlija istaknuo je važnost izlaženja Glasnika Pučke kasine, dodavši kako bi trebalo raditi na povećanju broja suradnika lista. 
Tajnik udruge Ljudevit Vujković Lamić, podsjetio je na problem Zadužbine biskupa Lajče Budanovića, budući da aktualna politička struktura, kako je naveo, nije učinila ni najmanji korak k vraćanju ove imovine Katoličkoj crkvi. On je podsjetio kako je dio ove imovine – zgrada  u kojoj se nalazilo poduzeće Subotica-film – prodana na aukciji. »Tragedija je i u tome da je o ovoj prodaji direktor Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika u Subotici izjavio nedavno u emisiji televizije  YU Eco, da je kupac u pravu jer priprema rušenje ovog objekta u roku od dvije godine, umjesto da je ukazao na činjenicu kako je to objekt koji pripada Zadužbini i da se taj objekt treba vratiti Crkvi. Nažalost, nitko i nigdje u tisku nije reagirao na ovu izjavu«, rekao je Vujković Lamić.  
Osim članova Pučke kasine 1878., na skupštini su nazočni bili i Iva Aranjoš, ispred Generalnog konzulata RH  u Subotici, te predstavnici Bunjevačke matice.
D. B. P.
 Proslavljeno prvo proštenje 
kapele svetog Leopolda 
 
U nedjelju 18. svibnja 2008. proslavljena je prvi put svečana misa proštenja ispred kapele u izgradnji na Čantavirskom putu kraj Subotice. Svetu misu je predvodio župnik mons. dr. Andrija Kopilović, koji je u homiliji istaknuo važnost ovoga projekta, kao i to da su se žitelji prigradskih salaša organizirali i sami grade bogomolju. Pohvalio je, također, i način života na ovim subotičkim salašima, gdje žive po tri generacije zajedno i gdje se iz »prve ruke« uči poštovati starije i odgajati djecu. Kada kapela, koja je posvećena svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, bude završena, imat će vjernici ovog kraja mjesto za susret i molitvu, kao i za svete mise nekoliko puta godišnje. Zanimljivost, koja je vezana za ovu kapelu, jest ta da temeljni kamen, namijenjen ovom zdanju, stoji već godinama u župnoj crkvi Marija Majka Crkve u Subotici, a prije desetak godina ga je trebao položiti – sada već blagopokojni – kardinal Franjo Kuharić. Okolnosti tada to nisu dopustile, ali sada zgrada »raste« i iduće godine se očekuje puno svečanije proštenje svetog Leopolda na Čantavirskom putu kraj Subotice. Ovogodišnju misu proštenja je izravno prenosila Radio Marija, te su mnogi mogli pratiti putem radio valova ovaj lijep događaj.
 
Pikado susret – 
Srbija protiv Hrvatske
 
U subotu 24. svibnja (sutra) u Subotici će se održati prijateljski međunarodni meč u elektroničkom pikadu, između reprezentacija Srbije i Hrvatske. Meč se igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, po propozicijama Europske pikado unije i Svjetske pikado federacije. Mjesto susreta je atrium hotela Galleria, a vrijeme početka 12 sati.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika