Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jubilarna deseta »Raspjevana Cvelferija«

DRENOVCI – Želeći očuvati predivne običaje, nošnje, pjesme, igre i starinske predmete i sve to otrgnuti od zaborava, Cvelferija, sa svojih dvadesetak tisuća žitelja, devet sela i tri općine, Drenovci, Gunja i Vrbanja, organizirala je hvale vrijednu kulturno-zabavnu manifestaciju, koja je već po deseti puta održana, ove godine u Drenovcima. Smjenjivali su se kulturni poslenici u posljednjih devet godina na pozornicama devet sela Cvelferije, da bi ova jubilarna, deseta po redu, ponovno došla u Drenovci.
     Tijekom četiri dana manifestacije su obilježile ovaj skromni jubilej, kaže ing. Andra Matić, koji je bio dožupan Vukovarsko-srijemske županije kada je sve počinjalo. Prvu je večer održan znanstveni skup na kojemu su osvijetljene nepoznanice vezane uz ovo podneblje kojega zovemo Cvelferijom. Mr. Robert Skenderović govorio je na temu: Katolička crkva u Cvelferiji u osmansko doba i u vrijeme Vojne krajine, a dr. Zdravko Didar na temu: Politička kretanja u banskoj Hrvatskoj i njihov odraz u Cvelferiji koncem 19. stoljeća. Obojica znanstvenika su s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu. Svoj je skromni doprinos dao i Ivica Ćosić – Bukvin iz Vrbanje, koji je Cvelferiji posvetio deset knjiga.
     Druge je večeri otvorena izložba slika, na kojoj su se predstavili Mato Abramović i Franja Galović akvarelima, Ilija Šumanovac u tehnici tempere, Ivica Grgi i Stipa Mazalović kombiniranim tehnikama i Željko Vujković uljima na platnu. Svima je zajednička značajka pejzaži i krajolici Cvelferije, dok Stipa Mazalović neodoljivo podsjeća na Generalića. Tu je i akademska slikarica Monika Vladisavljević koja plijeni osobnošću i slikarskom perfekcijom.
     Treća je večer, ističe predsjednik KUD-a »Ogranak seljačke sloge« iz Drenovaca Alojz Husnjak, posvećena našem pučko-pjesničkom velikanu Đuki Galoviću i njegovoj Maci, čiji su stihovi ovjekovječili Cvelferiju, rado ih pjeva i recitira i staro i mlado, a uglazbljeni su i izvođeni na brojnim festivalima diljem Lijepe naše. Ta je večer okupila petnaestak pučkih pjesnika iz naše okolice i nekoliko pjevačkih skupina i dva KUD-a iz Domaljevaca i Zovika u susjednoj BiH. Pjevačke skupine su bile iz  Babine Grede, Štitara, Gunje, Račinovaca i Gibarca.
     Najljepše je svakako bilo u nedjelju, složit će se svi odreda, kada je nastupilo 18 KUD-ova s oko 700 sudionika i sedam konjskih zaprega, pa je mimohod izmamio na ulice Drenovaca i mlado i staro, da uživaju u ljepoti narodnih nošnji, svirki tamburaša, rzanju konja i podcikivanju snaša. Čitavi su Drenovci bili u znaku povijesne Cvelferije, urešeni starim alatkama i rukotvorinama, otarcima i ponjavcima, starinskim rubinama, iznijetim samo za tu prigodu, pa je topot kopita, cika snaša i zanosni smijeh mladih atmosferu dovodio do usijanja. Tomislav Krčelić je jahao na čelu svečanog mimohoda, a Drenovčanima su se predstavila društva iz: Remeta, Bogdanovaca, Ilače, Soljani Račinovaca, Strošinaca, Vrbanje, Bošnjaka, Rajevog sela, Posavskih Podgajaca, Babine Grede, Đuria, Županje… Ovu završnu manifestaciju otvorio je župan vukovarski i srijemski Nikola Šafer, a goste je pozdravio i predsjednik Općine Drenovci Marijan Belužić. Svirka, pjesma i igra odjekivala je Cvelferijom sve do ranih jutarnjih sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika