Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnaženi svetom potvrdom

Na blagdan Duhova, u nedjelju 11. svibnja, u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru održana je sveta krizma. Potvrdu je primilo 47 krizmanika iz župa Sveti Križ, Sveti Nikola Tavelić i Presveto Trojstvo. Potvrđenici su sami na početku svetog misnog slavlja zamolili generalnog vikara mons. Slavka Večerina da im podijeli svetu krizmu, odnosno darove Duha Svetoga za koje su se u proteklom razdob-lju pripremali uz pomoć njihovih vjeroučitelja.
»Učili smo kako nije dovoljno slušati Kristove riječi, nego da po njima trebamo i živjeti. Da bismo to uspjeli, potrebna je i pomoć Duha Svetoga, koji će nas voditi kroz život. Želimo osobno potvrditi kršćansku vjeru i postati punopravnim članovima kršćanske zajednice«, rekli su krizmanici uputivši molbu generalnom vikaru da im Isus Krist po njegovim rukama udijeli pečat Duha Svetoga, poželjevši mu pri tom dobrodošlicu. Generalni vikar mons. Slavko Večerin je na početku propovijedi govorio o prvoj kršćanskoj zajednici, zbunjenosti te zajednice i zabrinutosti prije primitka Duha Svetoga, ali i jakosti po njegovu primitku i vršenju poslanja.
»Kršćanin je čovjek, ili, trebao bi biti čovjek, koji je ispunjen Duhom. On je hram Božji, Božje prebivalište, zato i nije svejedno kako će kršćanin živjeti, koje će vrijednosti promovirati u svome životu i s koliko će umnoženih talenata doći jednoga dana pred Božje lice. Vrlo često zaboravljamo taj privilegij, koji je ujedno i poziv i obveza u ovozemaljskom životu, jer smo poput učenika, nažalost, više zaokupljeni svakodnevnim brigama i problemima, strahovima i zebnjama zbog neizvjesne budućnosti, nego što smo otvoreni djelovanju Duha, koji je poslan od Oca i Sina kao drugi branitelj«, rekao je u propovijedi mons. Slavko Večerin. U nastavku propovijedi naglasio je kako u svijetu vladaju mnogi duhovi i da treba prepoznati koji su od Boga po svojim plodovima, a to su: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost i suzdržljivost. Na kraju propovijedi zaključio je kako nas Crkva na nedjelju Duhova poziva da zahvaćeni Njegovim plamenom radosno širimo Božju riječ spasenja i izgrađujemo zajedništvo u Isusu, kako bismo svojim životom zrcalili Božje lice i promicali dostojanstvo svakoga čovjeka.
Pokraj mons. Slavka Večerina, koji je predvodio svetu misu, suslavili su karmelićani o. Anđelko Jozić, o. Bernard Viszmeg, o. Zlatko Pletikosić, župnik župe Sveti Križ i Sveti Nikola Tavelić vlč. Marinko Stantić, župnik iz Kupusine vlč. Vilmoš Bunford, kapelan župe Presvetog Trojstva Endre Horvat i župnik domaćin preč. Josip Pekanović.
 Z. Gorjanac
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika