Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Exit 08 od 10. do 13. srpnja

Još nešto više od pedeset dana ostalo je do najvećeg glazbenog događaja u zemlji, ali i čitavoj regiji – EXIT-a. Pod rednim brojem osam, festival će na Petrovaradinskoj tvrđavi od 10. do 13. srpnja okupiti neka od trenutačno najatraktivnijih imena svjetske scene, ali i ona čije je pojavljivanje svojedobno izmijenilo tijek popularne glazbe. 
Dok je prošlogodišnje izdanje bilo obojeno hip-hopom, ove nas godine, čini se, očekuje povratak rokenrol zvuku! Naime, dosad su već potvrđena neka od velikih imena, među kojima prednjače ona iz Velike Britanije: legende punka Sex Pistols i Sham 69, mod veteran Paul Weller, te škotski psihodelični rockeri Primal Screama. 
Za posjetitelje čiji ukus zadovoljavaju autentični »partymakeri« tu su: Gogol Bordello, Manu Chao Bemba Sound System i hip-hop/raga/dancehall/electro heroina M.I.A. Nisu zaobiđeni ni predstavnici nešto tvrđeg zvuka, te u Novi Sad stižu skandinavski metal-bendovi Nightwish i Tiamat, ali i legendarni američki industrial bend Ministry. Također, najavljeni su i neo-garažni sastavi poput The Hives ili Juliette and the Licks (koje predvodi američka glumica Juliette Lewis), kao i američka indie atrakcija Gossip. 
Za ljubitelje elektroničke glazbe (svih stilova i pravaca) rezervirana je Dance Arena, na kojoj će, između ostalih, nastupiti: Laurent Garnier, Sven Vath, Deep Dish, Kruder i Dorfmaister, Roni Size, DJ Hype, 2 Many DJ’s, Soulwax, Audion (aka Matthew Dear), Miguel Migs (u pratnji Lise Shaw), Claude VonStroke, Booka Shade, Francois K…
Naravno, tu je i preostalih dvadesetak bina, namijenjenih različitim glazbenim žanrovima, čiji programi još nisu objavljeni. Natječaj Exit Music (koji traje do 20. svibnja!) pružit će priliku za dvadeset izvođača iz cijelog svijeta da, ukoliko budu odabrani, nastupe na jednoj od festivalskih bina. Da je EXIT uveliko nadvladao glazbene okvire potvrdit će i NGO sajam u okviru kojeg će biti predstavljene nevladine udruge iz jugoistočne Europe.
Posjetitelji iz Srbije karte po cijeni od 5490 dinara mogu rezervirati putem službenog sajta festivala: www.exitfest.org. Od 2. lipnja, kada počinje redovita prodaja ulaznica, četverodnevni komplet će koštati 7790 dinara, dok će se dnevne karte prodavati po cijeni od 2490 (četvrtak, 10. srpnja), 2590 (petak, 11. srpnja), 3090 (subota, 12. srpnja) i 2890 dinara (nedjelja, 13. srpnja). 
Na ovogodišnjem EXIT-u, kako piše Blic, očekuje se više od 20.000 stranaca, a već po tradiciji najviše će biti Britanaca, koji su do sada rezervirali skoro 10.000 karata. Što se tiče publike iz regije, ulaznice se već prodaju u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori. 
Za one koji ne zahtijevaju pretjerani smještajni komfor, mjesto u kampu mogu rezervirati putem EXIT-ovog službenog sajta. Cijena mjesta je 1690 dinara. 
Inače, ukoliko su vam za EXIT još uvijek potrebne dodatne reklame, valja napomenuti kako je prestižni britanski dnevnik Times novosadski festival ovih dana uvrstio na listu najboljih europskih festivala, pozvavši ljubitelje tuluma i koncerata na otvorenom da ga posjete.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika