Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Milovan Miković u Drenovcima
 
Subotički književnik i urednik nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« Milovan Miković sudjelovat će na 19. pjesničkim susretima koji se danas i sutra (16. i 17. svibnja) održavaju u Drenovcima. Ova će dvodnevna književna manifestacija okupiti renomirane hrvatske pjesnike iz Hrvatske, BiH i Srbije.  
Laureat ovogodišnjih Pjesničkih susreta je Zvonko Maković, kojemu je Umjetnički odbor odlučio dodijeliti nagradu za životno djelo – sveukupni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti. Nagrada  »Duhovno hrašće« za najbolju pjesničku zbirku objavljenu između dvaju susreta bit će dodijeljena Titu Bilopavloviću, pjesniku i prozaistu koji je u svojoj četrdesetogodišnjoj književnoj karijeri objavio brojne zbirke poezije i dobio niz nagrada i priznanja.  
 
Sudionici iz Vojvodine na 
okruglom stolu u Osijeku
 
Prema najavama, na  trećem po redu Međunarodnom okruglom stolu »Urbani Šokci«, koji je jučer održan u Osijeku, a čija je tema imala naziv »Ugledni Šokci i Bunjevci«, sudjelovali su i izlagači iz Vojvodine: msgr. Stjepan Beretić (Fra Beato Bukinac i njegovo djelo), prof. dr. sc. Jasna Melvinger (Ilija Okrugić-Srijemac i Ivan Antunović), Stevan Mačković (Život i djelo dr. Matije Evetovića kao paradigma položaja Bunjevaca u Subotici), Marija Šeremešić (Znameniti Šokci iz Bačkog Monoštora: o. Ladislav Marković i o. Ivan Keravin), Alojzije Stantić (Tri generacije Bešlić) i Milovan Miković (O rukopisnom i životnom stilu Blaška Rajića).  
Organizator okruglog stola je Šokačka grana iz Osijeka, a pokrovitelj je Grad Osijek.  
 
»Duh u močvari« pozvan na festivale 
u Rusiju i Iran
 
Dugometražni igrani film za djecu »Duh u močvari« redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Interfilma i HRT-a 2006. godine, pozvan je u glavni program prvog međunarodnog film festivala – NOAH’ ARK, koji će biti održan od 13. do 19. lipnja ove godine u ruskom gradu Groznyy, s naglaskom na autorima koji stvaraju kreativne filmove popularizirajući univerzalnost duha, morala i kulturne tradicije. Ovaj festival apelira na mirovnu koegzistenciju naroda bez obzira na to koje su religije, boje ili rase. Film je uvršten u glavni program sastavljen od filmova iz 20 zemalja svijeta.
Isto tako, film je pozvan i uvršten u selekciju 22. međunarodnog festivala filmova za djecu i mlade koji će biti održan od 21. do 25. lipnja ove godine u iranskom gradu Hamedan. Ovaj festival ima za cilj promovirati i predstaviti dugometražne igrane filmove za djecu iz različitih zemalja svijeta, zajedno s kratkim i video ostvarenjima, potičući tako razmjenu iskustava i ideja između autora i publike.
 
Godišnja skupština »Pučke kasine 1878.« 
 
Godišnja skupština »Pučke kasine 1878.« održat će se večeras (petak, 16. svibnja) u Gradskoj knjižnici u Subotici.  
Početak je u 19 sati. 
 
Međunarodni festival kazališta za djecu 
u Subotici
 
Petnaesti Međunarodni Festival kazališta za djecu u Subotici održat će se od 18. do 24. svibnja. Bit će izvedeno oko stotinu predstava. Natjecateljski program sadrži 21 predstavu iz 15-tak zemalja koje će se igrati na Sceni Jadran i u Kazalištu »Dezső Kosztolányi«. 
Prateći programi predviđaju izložbe, filmove, promocije, performanse na trgovima i ulicama, kao i program »Djeca djeci«. Festivalske predstave će ponovno gostovati i u drugim gradovima naše zemlje, a prvi put i u Segedinu. 
Peteročlani žiri, kojim i ove godine predsjedava doajen kazališnog stvaralaštva za djecu, dr. Henrik Jurkovski iz Poljske, dodijelit će Grand prix za najbolju predstavu te ostale nagrade za najbolja ostvarenja, kao i priznanje za životno djelo «Mali princ», koje ove godine odlazi u ruke subotičkog glumca Lászlóa Ripcóa i američkog lutkara Jima Gablea. 
Ulaz na sve programe bit će slobodan. 
 
Dodijeljeni Porini
 
Hrvatske diskografske nagrade Porin dodijeljene su 15. put, u 47 kategorija. Porina za životno djelo dobili su Nikša Bareza i Zvonko Špišić. TBF su za album godine »Galeriju Tutnplok« dobili i Porine za aranžman, produkciju, snimku i grupu s vokalom. Pjesma godine je »Igra bez granica« Miroslava Rusa i Toše Proeskog. 
Porina za etno glazbu dobila je Dunja Knebl, Viktor Vidović i Juraj Grosinger za klasični album, a Jacques Houdek i Tamara Obrovac za mušku i žensku vokalnu izvedbu. 
Najbolji album zabavne glazbe je »Samo jednom se ljubi – Tribute to Ivo Robić«, a rock album »Knjiga žalbe« Hladnog piva. Porinovci alternativnog rocka su dvojac Gatuzo.
 
Predstavljanje zbornika »Ilija Okrugić, znameniti Zemunci i Srijemci«
 
Zbornik radova »Ilija Okrugić, znameniti Zemunci i Srijemci«, s drugog znanstvenog skupa »Dani Ilije Okrugića« (održanog u Zemunu u svibnju 2007.) bit će predstavljen u subotu 17. svibnja u prostorijama Knjižnice i čitaonice »Ilija Okrugić« u Zemunu (Zmaj Jovina 24). U predstavljanju sudjeluju: odvjetnik Zvonko Bandić, mr. sc. Željko Grac i dr. sc. Vlatko Rukavina, koji je Zbornik uredio i priredio. Organizator predstavljanja je Zajednica Hrvata Zemuna. Početak je u 19 sati. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika