Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvjerljiva interpretacija

Subotička je publika u posljednje vrijeme imala prilike čuti više orguljaških koncerata, na kojima su nastupali mnogi orguljaši iz zemlje i inozemstva. Tijek ovogodišnjih glazbenih događanja u katedrali-bazilici sv. Terezije i franjevačkoj crkvi znakovito je obogaćen orguljskim recitalom kojeg je prošloga četvrtka, 8. svibnja, izveo zagrebački orguljaš Mario Perestegi, nastupivši po drugi put na orguljama subotičke katedrale. 
Kao uvod u koncert izabrana su djela J. S. Bacha: Toccata i fuga d-mol BWV 565, Koralna predigra Libster Jesu wir sind hier (Najdraži Isuse ovdje smo) u dvjema verzijama BWV 730 i 731, te poznati i rado slušani koncert za orgulje u G-duru BWV592.
Po mišljenju nekih glazbenika orguljaški je koncert nezamisliv bez Bachovih djela. Kroz sugestivni govor orguljskog zvukovlja spektralnog registatorskog umijeća i zavidne tehničke spremnosti, Perestegi  je uistinu pamtljivo prezentirao Bachova djela. 
Atraktivna trostavačna sonata (Maestoso-Andante-Allegro) splitskog klasičara Julija Bajamontija (1744. –1800.), koja je uslijedila, plijenila je svježom glazbenom invencijom. Passacaglia g-mol op.34 hrvatskog skladatelja Krste Odaka doživjela je ovom prigodom praizvedbu u Subotici. Možda ne tako originalna, budući  da je pisana u stilu francuskih majstora 20. stoljeća, ali značjna što je malobrojna u opusima hrvatskih skladatelja.
Središnjica koncerta bila je posvećena hrvatskom skladatelju Anđelku Klobučaru, kod kojega je Perestegi studirao orgulje. Partita »Ad Pavlinos« sa stavcima Intrada-Arioso-Rondo-Ostinato-Canon-Toccata, je partita napisana na teme crkvene Pavlinske pjesmarice iz 1644. godine. Zanimljivost ove skladbe je u tome što je skladatelj povezao staro i novo: teme pjesama je utkao u moderni (modalni) harmonski izraz, koji slobodno tretira disonance  i harmonijsku fakturu. Skladba je u izvedbi gosta djelovala uvjerljivo.
Na programu su se našle i tri skladbe francuskih skladatelja: Rapsodia III C.Saint Sansa Toccata h-mol E. Giguota i Litanies J. Alaina. Spomenute su skladbe veoma poznate i rado slušane na orguljaškim  koncertima. 
Koncertom u subotičkoj bazilici Perestegi je pokazao vrsno poznavanje interpretacije orguljaške literature, a slušateljstvo koje je ispunilo katedralu burnim je pljescima nagradilo umjetnika uz poruku: Maestro, dođite nam ponovno!   
Organizator koncerta bio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, a publiku  je prije koncerta tim povodom pozdravila konzulica gerant Ljerka Alajbeg. 
Miroslav Stantić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika