Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvodina pomaže ruralne sredine

U Skupštini AP Vojvodine prošlog je petka, 9. svibnja, organizirano svečano potpisivanje ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava iz oblasti ruralnog razvoja. Sredstva su raspoređena na temalju natječaja Pokrajinskog tajništva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, objavljenog prije mjesec dana u listu ‘Dnevnik’. Prispjelo je ukup-no 299 zahtjeva, a odobreno je 106. 
Dobitnike projekata je uime Izvršnog vijeća Vojvodine pozdravio tajnik za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović. Prema njegovim riječima u zemljama Europske Unije 15 godina se sustavno radi na rješavanju pitanja ruralnih zajednica, a iz fonda Unije izdvajaju 50 posto iznosa za realizaciju ovih projekata. Vojvođansko je tajništvo za tekuću godinu izdvojilo 123 milijuna dinara za razvoj nerazvijenih područja. »U ruralnim sredinama došlo je do urušavanja socijalno-društvenog sustava i ovo je način da se on unaprijedi«, rekao je Petrović. Tipični primjeri nerazvijenih općina na teritoriju Pokrajine su – Žitište, Titel, Čoka, Plandište, te je kvaliteta života ljudi u ovim mjestima na mnogo nižoj razini nego drugdje. 
FINANCIRANJE PROJEKA-TA: Prema programu za ruralni razvoj Vojvodine u ovoj godini, predviđene su tri skupine projekata za financiranje. Prva skupina podrazumijeva edukaciju i stručno usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i poticanje na udruživanje. Ovim programom potiče se osuvremenjivanje proiz-vodnje u domeni određene djelatnosti, usavršavanje mladih poljoprivrednih proizvođača za specifičnu poljoprivrednu proizvodnju, te prekvalificiranje. Na ovaj način unapređuju se kapaciteti lokalnih poljoprivrednih proizvođača i omogućuje se stjecanje većeg prihoda. Udruživanjem proizvođača iz oblasti voćarstva, stočarstva, vinogradarstva i drugih, omogućen je njihov organiziran nastup koji doprinosi ostvarivanju njihovih interesa. Kao lokalna akciona skupina lakše formiraju razvojni put i lakše stižu do pokrajinskih, republičkih i europskih fondova. Cilj udruživanja jest stvoriti uvjete za modernizaciju proizvodnje. Ovaj dio projekta namijenjen je nevladinim udrugama i civilnom sektoru, koji će imati zadaću educirati poljoprivrednike kroz seminare i stručne publikacije. 
Druga skupina projekata za koju je Pokrajinsko tajništvo izdvojilo financijska sredstva je izgradnja hladnjača i distributivnih centara. S obzirom da je u našoj zemlji utrostručen izvoz voća, neophodna je izgradnja i opremanje hladnjača, kako bi se omogućilo čuvanje proizvoda i njihov plasman tijekom cijele godine. Ovo je posebno bitno iz razloga što cijena voća višestruko raste izvan sezone berbe, te se njegovim skladištenjem i distribucijom u najpovoljnijem razdoblju prihod uvećava. Izgradnjom distribucijskih centara omogućen je organiziran nastup na tržištu i veća konkurentnost poljoprivrednika radi zadovoljenja standarda kvalitete i kvantitete proizvoda. Ovim projektom obuvaćena je izgradnja i adaptacija u cjelosti četiri potpuno nove hladnjače.
POTICANJE RURALNOG TURIZMA: Poticanje ruralnog turizma treća je kategorija financiranih projekata. Cilj ovoga jest obnova tradicionalnog seoskog turizma, za što Vojvodina ima potencijala. Obnovom, dogradnjom i adaptacijom salaša i etno kuća razvijaju se uslužne djelatnosti, otvaraju nova radna mjesta i privlače turisti. Poticanjem agro, eko, seoskog, lovnog i ribolovnog turizma pruža se direktan poticaj očuvanju i razvitku ruralnih područja, kao i stvaranju njihove prepoznatljivosti. Poznato je da trend razvoja seoskog turizma već dugi niz godina ima uzlaznu putanju u razvijenim zemljama.
Dugoročni cilj ovog projekta Izvršnog vijeća Vojvodine je unaprijediti život u ruralnim sredinama. Ovim mjerama izravno bi se pomoglo zapošljavanje seoskog stanovništva, što bi u konačnici rezultiralo njihovim ostankom na selu. Zapažen je trend konstantnog iseljavanja stanovništva iz ruralnih sredina u gradove, a posljedica toga je neravnomjernost razvoja, koja se ovim sredstvima želi smanjiti.
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika