Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međunarodni sajmovi Vinovita i Crotour

Na Zagrebačkom velesajmu su od 7. do 11. svibnja održani Međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo »Vinovita« i Međunarodni sajam turizma »Crotour«. Na ovogodišnjoj, 14. po redu »Vinoviti“ predstavila su se 103 izlagača iz devet zemalja i Hrvatske, a uz brojne stručne skupove i poslovne sadržaje, za široku publiku organizirana je kušaonica ocijenjenih vina te promotivna prodaja vina proizvođača iz gotovo svih hrvatskih vinorodnih regija. Uz vino i vinske destilate predstavljeni su i: strojevi i oprema za vinogradarstvo, lozni i sadni materijal, kemijska sredstva i oprema za zaštitu vinograda, strojevi i oprema za vinarstvo i podrumarstvo, kemijska sredstva i oprema za enološki laboratorij, ambalaža i oprema za ambalažiranje i čuvanje vina, vinoteke, veletrgovine vina, škole i učilišta te stručna literatura i publikacije. Od stručnih skupova vrijedno je spomenuti skup »Hrvatska vina na tržištu: Dingač – tradicija i izazovi«, koji je pripremio Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, te »Klaster u vinogradarstvu« u organizaciji tvrtke Grozd plavac mali. 
Međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo, na čelu s profesoricom dr. Stankom Herjavec, za ovogodišnju »Vinovitu« ocijenilo je 196 uzoraka vina, od kojih je 12 bilo iz Makedonije, 23 iz Slovenije, 4 iz Mađarske, 7 iz Njemačke, 4 iz Češke, po jedno iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore i 136 iz Hrvatske. Povjerenstvo je dodijelilo 28 zlatnih i srebrnih medalja. 
ODLIČJA: Šampion ovogodišnje »Vinovite« u kategoriji suhih i bijelih vina nearomatičnih i aromatičnih sorti je malvazija 2006. Libera Sinkovića iz Momjana; u kategoriji polusuhih do slatkih bijelih mirnih vina od nearomatičnih i aromatičnih sorti pobjednik je traminac, ledeno vino, berba 2003., Kutjeva d.d.; u kategoriji crvenih misnih vina pobijedilo je vino refošk Capo d‘Istria, berba 2005., Vinakopra iz Slovenije, dok je kategorija pjenušavih vina ostala bez pobjednika. Uz šampionsku malvaziju i traminac ledeno vino, Studec, odnosno nagradu za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino dobio je u kategoriji crvenih mirnih vina Ivan Dolac barrique 2003., Badela 1862. Nagrada za najboljeg mladog hrvatskog vinara dodijeljena je ing. Krešimiru Režeku iz Zagrebačke županije, s poznate vinske ceste Plešivice. Krešimir Režek je četvrta generacija vinara u obitelji kojoj je to jedino zanimanje i kojemu je imperativ nastavljanje obiteljske tradicije. Stoga je, diplomiravši na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, unaprijedio položaj obiteljske vinarije te na tri hektara izvrsnih pleševičkih položaja Veselnica i Mladina uzgaja samo najbolje i dokazane sorte. »Uzgajam rajnski rizling, bijelo suho vino kontinentalne Hrvatske podrijetlom iz Njemačke, pinot sivi, suho do polusuho vino francuskog podrijetla, chardonnay, sortu također francuskog (burgundijskog) podrijetla, portugizac, najtraženije mlado crno vino kontinentalnih vinogorja, posebno Plešivice, te odnedavno proizvodim i pjenušac s kojim sam u potpunosti zaokružio vinsku proizvodnju«, kaže za naš list ovogodišnji pobjednik Krešimir Režek. 
TURIZAM I VINO: Koliko su ova dva međunarodna sajma – »Vinovita« i »Crotour« – premda formalno i koncepcijski odvojeni, međusobno isprepleteni i povezani govori i podatak da Ministarstvo turizma Republike Hrvatske ima ambiciozan program realizacije 60 tisuća kreveta na moru i 300 novih seljačkih gospodarstava, među kojima su i vinari sa svojim kušaonicama na vinskim cestama. Jedan od njih je i najbolji mladi hrvatski vinar, naš sugovornik Krešimir Režek, koji je staro obiteljsko gospodarstvo preveo u suvremeni turistički objekt s kušaonicom za 40 gostiju, sa šest moderno opremljenih dvokrevetnih soba (satelitska TV, raskošne kupaonice, prostranost, priključak za internet...), najsuvremenije opremljenom konferencijskom dvoranom za 60 osoba, a vođene degustacije odvijaju se između kušaonice i suvremenog podruma, u kojem vina nastaju kao sprega tradicije (stare velike hrastove bačve za fermentaciju) i modernog (inox bačve za odležavanje). 
Iz bogatog programa stručnih i popratnih događanja na sajmu turizma »Crotour« izdvojit ćemo stručne skupove pod nazivom »Aktualna pozicija Hrvatske na emitivnim turističkim tržištima, Forum hotelijera i agenata« i »17. skupštinu Udruge hrvatskih putničkih agencija«, promocije nekoliko knjiga o turizmu te vrlo uspješnu prezentaciju Adriatica.net GROUP, u kojoj je jedan od čelnih ljudi i naš, Subotičanin rodom, Lajčo Perušić.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika