Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Godišnji koncert HKPD »»Matija Gubec« iz Rume
Sjajan nastup
U petak, 9. svibnja 2008. godine u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je redoviti godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume, u povodu 89 godina postojanja i rada. Prije početka samog koncerta sve nazočne je pozdravio predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić. Tamburaši s Brega su se rumskoj publici predstavili na svoj prepoznatljiv način s četvero lokalnih solista: Dunjom Divić, Marijom Benčić, Katarinom Atanacković i Dušanom Stuparom a kao gosti nastupili su su i tamburaši iz Golubinaca, članovi HKUD »Tomislav« predvođeni Ilijom Žarkovićem-Žabarom. Pjesme Josipa Jurce, dirigenta Velikog tamburaškog orkestra »Matije Gupca« postale su odavno zaštitni znak u nastupima brežanskog orkestra a ovom prigodom svoje prvo izvođenje imale su dvije njegove pjesme »Tambure će opet zvoniti« i »Stari bećari«. Naravno ni ovoga puta nisu izostala ni dijela zabavne, starogradske i popularne tamburaške glazbe, čula se i čuvena melodija iz filma »Treći čovjek« ali i »Mirisna pjesma« s kojom je najmlađa solistica Dunja Divić nastupila na natjecanju za Dječju Euroviziju. Godišnjem koncertu nazočili su Rajka Rajić, prva tajnica konzulata Republike Hrvatske u Beogradu, Erne Varnju, pomoćnik pokrajinskog tajnika za turizam i trgovinu, velečasni Blaž Zmaić župnik iz Iriga, velečasni Željko Tovilo župnik iz Rume, prota Branislav Popović kao i predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema. Prepuna dvorana rumskog Kulturnog centra ali i dugotrajni pljesak po završetku koncerta dokaz su još jednog sjajnog nastupa.  
Nikola Jurca
 
Prvi susret predškolskih ustanova u Apatinu
Vojvodina kroz običaje
 
Piše: Ivan Andrašić
 
Prvi domaćin novoutemeljene manifestacije Susreti pred-školskih ustanova »Vojvodina kroz običaje« bio je Apatin u subotu, 10. svibnja.. Tvorac ovoga vrijednoga projekta je Udruga odgajatelja Vojvodine, a jedini pokrovitelj manifestacije bilo je Pokrajinsko tajništvo za demografiju, obitelj i skrb o djeci. Osim domaćina iz Predškolske ustanove »Pčelica«, na manifestaciji su sudjelovala i djeca iz Kanjiže, Subotice, Bača, Inđije, Vršca, i Zrenjanina. Odmah po dolasku u objekte PU »Pčelica«, djeca, neposredna kakva jesu, uspostavila su bliske kontakte, mali Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Romi... najkraće rečeno mali Vojvođani, ubrzo su, na veliku radost svojih odgajatelja, od travnjaka napravili najljepši mogući cvjetnjak, od tišine cvrkut dječjih glasova na mnogim jezicima koji se govore u Vojvodini. I svi su se savršeno razumjeli, potvrdivši kako za razumijevanje nije potreban jezik, nego čista i otvorena srca. Za tu djecu u subotu je sve bilo igra. I kad su se obukli, svatko u svoje pučko ruho, i u mimohodu ulicama Apatina i na nastupima na pozornici Doma kulture, niti jednoga momenta se nisu natjecali, jednostavno su jedni drugima i nazočnim gledateljima pokazivali dio bogate zaostavštine svojih predaka, dio svoje povijesti i dio svoje duše. Glasnim pljeskom nakon svake točke pokazivali su kako se voli svoje i poštuje susjedovo. Gosti iz Kanjiže izveli su mađarske dječje igre pod nazivom »Dječji svatovi«, Subotičani običaj Bunjevaca Hrvata »Sveti Nikola«, Bač su zastupala djeca iz Selenče slovačkim svadbenim običajem »Selenački svatovi«, djeca iz Inđije prikazala su običaje za Duhove »Duhovsko prelo«, Vrščani »Božićne običaje u Banatu«, Zrenjaninci »Đurđevdanski uranak«, a domaćini, koje su zastupali mali Prigrevčani, »Ličko prelo«. Gosti manifestacije bili su predsjednik Općine Apatin dr. Živorad Smiljanić, te predsjednica Udruge odgajatelja Vojvodine Radmila Petrović. »Prezadovoljna sam realizacijom ideje naše udruge. Domaćin je za svaku pohvalu, organizacija je savršena i što je najvažnije, djeca su prezadovoljna, pa je tako ideja struke o Apatinu kao stalnom domaćinu ove manifestacije opravdana. Danas viđeno pokazalo je kako se njeguje kulturološka zaostavština predaka, a pokazalo je i svo bogatstvo različitosti u našoj Vojvodini«, kazala je Radmila Petrović. »Cilj ove manifestacije je prikaz običaja naroda koji žive u Vojvodini i mislim da smo stopostotno uspjeli u nakani. Samo u našoj općini imamo više nacionalnih zajednica i prava je šteta što po pravilima manifestacije svatko ima pravo samo na po jednu točku. Za ovu godinu opredijelili smo se za predstavnike većinskog naroda, a na idućim manifestacijama zastupat će nas Hrvati, Mađari, Romi... uostalom, najveća vrijednost cijele ove priče i jest razvijanje osjećaja pripadnosti jednoj prekrasnoj lepezi različitosti, koja samo uljepšava naše zajedništvo«, kazala je ravnateljica PU »Pčelica« iz Apatina Biljana Polovina.                                  g
 
 
Počela izgradnja vrtića 
 
GOLUBINCI – Tijekom travnja ove godine u Golubincima je otvorena tržnica na novoj lokaciji u središtu sela. Radovi i uređenje tržnice u iznosu od 2,5 milijuna dinarafinancirani su iz općinskog proračuna.  
Na mjestu gdje je bila tržnica počeli su radovi na izgradnji dječjeg vrtića. Objekt bi po završrtku trebao služiti za smještaj 150 mališana i  uposliti dvadesetak osoba. Sredstva za izgradnju dječjeg vrtića u iznosu od 70 milijuna dinara također su osigurana iz proračuna Općine Stara Pazova. Kamen temeljac za početak radova na izgradnji vrtića  položio je predsjednik Općine Stara Pazova Srđo Komazec.
Golubinci su jedno od prvih mjesta u Srijemu u kojem su sve ulice asfaltirane prije dvadesetak godina, pa je tako početkom svibnja počelo saniranje oštećenih dijelova kao i raskrižja u sreditu sela. 
Neki mještani Golubinaca ovih dana skloni su u šali kazati: Kad bi barem izbora bilo dvaput godišnje, Golubinci bi sigurno bili jedno od najuređenijih mjesta. Bez obzira na izbore i koje god stranke i koalicije na loklanoj razini pobijedile, sigurno je da u Golubincima ima još puno potrebnih projekata koje treba realizirati.
I. R.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika