Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ćelavi trg

U prošlosti, kada su Europom harale brojne epidemije kuge i kada je bilo malo nade u njihov prestanak, vjernici bi nakon ovakvih pošasti u znak zahvalnosti podizali spomenike svecima. I danas po našim mjestima postoje takvi spomenici podignuti sredinom 18. stoljeća, posvećeni najčešće svetom Roku. Takav je kameni spomenik, izuzetno lijepe, raskošne arhitekture i umjetničke klesarske vještine,  podignut u čast Presvetom Trojstvu u Somboru davne 1774. godine, kao znak zahvalnosti za prestanak jedne od u to vrijeme brojnih epidemija kuge. Trg na kojem je stajao spomenik odmah dobiva naziv po ovom spomeniku. Za vrijeme komunističke vlasti 1947. godine spomenik  je srušen i uništen i od tada traju bezuspješna nastojanja Somboraca da estetski i funkcionalno riješe ovaj gradski prostor. Trg je od tog vremena dobio ime Ćelavi trg.  Uzaludna su bila nastojanja komunističkih vlasti da ime Trga promijene u »Trg bratstva-jedinstva«. On je postao ćelav i takav je ostao do danas. 
Na trgu se održavaju brojni sajmovi, promocije, koncerti, koji su najveseliji jer su najjeftiniji, odnosno besplatni. Djeca se posebno raduju svake subote kada na Trgu imaju dječju pijacu gdje prodaju svoje mede, lutkice, cd-e, stripove i druge šarene stvarčice koje su krasile dio njihova djetinjstva, no i u ovako lijepim trenutcima Trga opet netko ima korist jer izvlači dobit naplaćivanjem »pijačarine«. Najveća manifestacija koja se događa na Ćelavom trgu svakako je »Somborski kotlić«, koji se organizira u sklopu »Somborskog ljeta«. Tijekom održavanja ove manifestacije zamiriše cijeli centar i teško je odoljeti, ne doći, ne probati i ne sudjelovati.
Ime »Trg Presvetog Trojstva«  se u posljednje vrijeme u službenim oblicima vraća u upotrebu, no za Somborce je on i dalje Ćelavi trg, jer je izgubio onaj prvobitni smisao. 
U  predizborno vrijeme  bilo je uzvika, parola, patriotizma i nade u bolje sutra. Svaka je politička stranka uvjeravala potencijalne glasače da su baš oni najbolji i da oni jedini znaju šifru za izlaz iz neizlazne situacije. Hoće li ove riječi donijeti ploda, ili će ostati prazne i ćelave kao i Trg sa kojeg su izrečene – vidjet ćemo.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika