Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi Sad – središte agrobiznisa

Otvoren je 75. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Svečano ga je, u subotu 10. svibnja, otvorio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. Svečanosti su uz predsjednika prisustvovali glavni direktor Novosadskog sajma Aleksandar Andrejević, ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, ministar ekologije Saša Dragin, predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić, potpredsjednik Skupštine Vojvodine Borislav Novaković, glavna ravnateljica Radio-televizije Vojvodine Dina Kurbatvinski-Vranešević, te predstavnici diplomatskog kora, ugledni poslovni ljudi iz zemlje i inozemstva, kao i predstavnici velikih izlagača.
Goste je u ime domaćina pozdravio direktor Sajma prof. dr. Aleksandar Andrejević. Istaknuo je kako je ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo najviše do sada za ovu manifestaciju, a težište je stavljeno na žive eksponate koje će posjetitelji imati prigodu vidjeti. 
Ispred Izvršnog vijeća Vojvodine prisutnima se obratio još uvijek aktualni predsjednik Bojan Pajtić riječima: »Dobro došli u Vojvodinu, regiju koja je bila najveća močvara u Europi, a danas je jedna od najvećih žitnica«.  Izvršno vijeće je potpisalo ugovor o partnerstvu s Novosadskim sajmom kako bi se ovom poljoprivrednom izložbom pokazalo »da smo u tehničko-tehnološkom smislu sposobni, ne samo biti dobrim domaćinima, nego i dobrim partnerima europskim zemljama«, rekao je Pajtić.
»Ovo je najveća poljoprivredna manifestacija u jugoistočnoj regiji, uz Veranski sajam najveća u Europi. Želja nam je da Vojvodina bude najveći proizvođač hrane«, izjavio je ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević. 
Sajam je službeno otvorio predsjednik Republike Boris Tadić riječima: »U godinama koje su pred nama hrane će biti manje od potreba stanovništva.  Srbija bez procesa integracije preuzima pritiske na sebe i prenosi te pritiske na svoje građane i na poljoprivrednike. Zato su potrebne subvencije, povećanje brige za poljoprivredna gazdinstva, upravljanje vodama, zato je potrebno natapanje, planirana proizvodnja i  integracije, političke i sigurnosne«, istaknuo je Tadić i krenuo u obilazak štandova.
Na sajmu su predstavljeni proizvodi iz oko 60 zemalja svijeta. Prisutne su kompanije iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Mađarske, Italije, Švicarske, Španjolske, Poljske, Turske, Izraela, te sve zemlje bivše Jugoslavije.
Organizatori očekuju oko 700 tisuća posjetitelja, iako je cijena pojedinačke ulaznice čak 550 dinara.
Dijana Prćić    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika