Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Renovirana kapela 
sv. Roka u Subotici
 
Sinoć je održana svečanost u povodu završetka radova na obnovi kapele sv. Roka, koji su provedeni u akciji pod sloganom »Svijetla godina«. U svečanoj atmosferi, uz zvuke ozbiljne glazbe, nazočni su mogli uživati u sjaju obnovljene kapele.
Prema riječima direktora Direkcije za izgradnju Općine Subotica Dragana Trklje, kapela sv. Roka je nakon mnogo godina neodgovarajućeg održavanja i neopravdane zapuštenosti doživjela da radovi na ovoj kapelici započnu u rujnu 2007. godine obnovom pročelja i oluka. Akcija je nazvana «Svijetla godina» zbog toga što su značajna sredstva iz općinskog proračuna odvojena i za obnavljanje rasvjete u gradu. U okviru toga, akcent je stavljen na osvjetljavanje svih crkvenih i sakralnih objekata u Subotici. Tako je skupa s obnovom pročelja, postavljeno i odgovarajuće osvjetljenje ovog objekta. 
Sredstva koja je Općina uložila u ovu obnovu iznose 4 milijuna i 200 tisuća dinara. Potrebno je još vratiti krov u izvorno stanje i tada će obnova vanjskog dijela kapele biti dovršena. 
Na mjestu gdje je prije točno 270 godina sagrađena prvobitna kapelica od nabijene zemlje, danas stoji kapela koja je izgrađena 1874. prema projektu arhitekta Titusa Mačkovića. Stoga je ovo i svojevrsna obljetnica. 
Kako se ove godine puni ravno sto godina od početka gradnje Gradske kuće, Direkcija za izgradnju Općine Subotica odlučila je postaviti osvjetljenje Gradske kuće kao poklon Subotičanima za Dan grada u rujnu. 
Subotičani i danas poštuju franjevačkog sveca svetog Roka, istina u nešto manjoj mjeri nego ranije. Za starije katoličko stanovništvo 16. kolovoza je zavjetni dan, jer smatraju da je sveti Rok zaštitnik Subotice. 
Dan Svetoga Roka, kao zavjetni blagdan, ustanovljen je 1738. godine kada je u gradu harala kuga, «crna smrt». Na osnovi predaje, epidemija kuge prestala je 16. kolovoza 1738. godine i Subotičani su na prijedlog franjevaca započeli izgradnju zavjetne kapele. 
S. Jurić
 
Sjednica IO HNV-a
 U tijeku formiranje Zavoda za kulturu
»Izvršno vijeće AP Vojvodine s Hrvatskim je nacionalnim vijećem suosnivač Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te se od Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu očekuje službena obavijest o imenovanju članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, nakon čega treba biti sazvana konstitutivna sjednica. Upravni odbor će onda raditi na formuliranju potrebnih osnovnih dokumenata Zavoda«, rekao je v. d. ravnatelja Tomislav Žigmanov o tijeku formiranja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana 8. svibnja u Subotici.
»Zavod je osnovan, ali nije registriran. Imenovan je v. d. direktor, a odluka o imenovanju članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda objavljena je početkom ovoga mjeseca u Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine. Upravni odbor bit će dužan u roku 30 dana od imenovanja donijeti Statut Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Suglasnost za usvajanje Statuta treba dati Hrvatsko nacionalno vijeće i onda će se moći pristupiti formalno-pravnom uknjižavanju«, rekla je članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za područje kulture Antonija Čota. 
Jedna od točaka dnevnog reda bila je tijek upisa djece u hrvatske odjele. Predsjednica IO HNV-a Slavica Peić istaknula je kako će i ove godine biti osigurani udžbenici za djecu koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, te da će dnevnici i svjedodžbe biti na hrvatskom jeziku.
Na zatvorenom dijelu sjednice utvrđen je prijedlog za raspodjelu financijskih sredstava hrvatskim udrugama kulture koje su se javile na natječaj AP Vojvodine, a razmatrano je i izvješće Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« za prošlu godinu.
Z. S. 
 
 
Prijedlog Statuta čeka 
na usvajanje
 
Budući da je u međuvremenu (ponedjeljak, 12. svibnja) u HNV stigla službena obavijest o imenovanju tijela Zavoda, predsjednik Upravnog odbora Dujo Runje kaže da slijedi priprema i usvajanje prijedloga Statuta. »Prijedlog će biti dostavljen ostalim članovima Upravnog odbora i trebao bi biti usvojen na konstitutivnoj sjednici, najvjerojatnije u utorak ili srijedu«, kaže Dujo Runje u izjavi za HR, dodajući da će prijedlog potom biti dan na očitovanje HNV-u, a potom na usvajanje u Izvršno vijeće APV-a. 
Inače, rok za usvajanje Statuta istječe za nešto manje od dva tjedna – 29. svibnja. Naime, Upravni odbor je dužan  u roku od 30 dana od dana imenovanja donijeti Statut Zavoda.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika