Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europa je naš cilj

Dan Europe po prvi put obilježen je u Subotici cjelodnevnim programom, u organizaciji nevladine organizacije »Centar lokalne demokracije«, u suradnji s Europskim pokretom u Srbiji. 
Tijekom prijepodneva djeca iz Predškolske ustanove »Naša radost« crtala su na pločniku središnjeg gradskog trga, a nakon toga osnovci su igrali »Europske igre«. Na trgu je postavljen i štand na kojemu su se dijelili različiti propagandni materijali zemalja Europske Unije i članica kandidata. 
U 17 sati u izložbenom prostoru Gradske kuće otvorena je izložba plakata Europske Unije, kojoj su bili nazočni i predstavnici veleposlanstava, konzulata i lokalne samouprave. 
»Europa je naš cilj, mi jesmo njen dio i nadam se da će Hrvatska veoma brzo završiti pregovore s Europskom Unijom, te postati njena članica. Europa puno znači i Srbiji kao i cijeloj regiji, jer je važno da sve države ove regije što prije postanu dio te obitelji. Mi se međusobno trebamo, trebamo se pomagati i razvijati zajednički život na ovim prostorima. Europa svima nama puno obećava, ali sigurno je da i mi mnogo donosimo njoj«, rekla je u povodu Dana Europe konzulica gerant Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg. 
U dvorani na Otvorenom sveučilištu u 19 sati održana je javna debata na temu »Mladi u Europskoj Uniji«, na kojoj su govorili Tijana Morača iz Građanskih inicijativa u Beogradu i magistra ekonomskih znanosti Ivana Mamužić iz Subotice. U večernjim satima na trgu je prikazana laserska projekcija, odnosno trodimenzionalna animacija na temu »Dan Europe«, koja je trajala do ponoći.
Projekt »Srbija u Europskoj Uniji – što od toga imam ja, što od toga ima moj grad« podržan je od strane Fonda za otvoreno društvo i Instituta za održive zajednice i traje od 21. ožujka do 30. lipnja 2008. godine. Ovaj projekt, u kojemu sudjeluju 43 organizacije, provodi se u svim općinama Srbije.
 
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika