Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proces na kojemu treba raditi

Školske 2003./04. godine u subotičkoj Osnovnoj školi »Sveti Sava« uveden je izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, dok je razredna nastava na hrvatskom jeziku počela godinu dana kasnije (2004./05.). U toj i sljedećoj generaciji bilo je prvaša koje su roditelji upisivali u hrvatske odjele, što zatim, u iduće dvije generacije, nije bio slučaj. Rezultat toga je da danas u ovoj školi nastavu na hrvatskom pohađa 12 učenika u jednom kombiniranom odjelu trećeg (sedmero učenika) i četvrtog razreda (petero učenika).
Međutim, prema riječima ravnateljice škole Tatjane Bunčić, u idućoj školskoj godini, koja počinje u rujnu, bit će prvaša i na hrvatskom nastavnom jeziku. »Od 75 prvaša, koliko bismo trebali imati ove godine, zasad imamo dvoje djece upisano na hrvatskom jeziku. Oni će od jeseni ići u kombinirani odjel s učenicima koji kreću u četvrti razred«, kaže ravnateljica.
BEZ IZBORNOG PREDMETA: S druge strane, izučavanje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture (popularnog »njegovanja«), koje je postojalo i u isturenom odjelu škole na Bikovu gdje postoji nastava od prvog do četvrtog razreda, od prošle se školske godine ne izvodi. »Svake godine se nudi i ta opcija, ali dvije godine unatrag nije bilo zainteresiranih. Vidjet ćemo kako će biti ove godine. Opterećenje je dovoljno veliko za učenike i bez izbornih predmeta, tako da i u tome vidim razlog što nema prijavljenih učenika«, kaže ravnateljica.  
Osim na srpskom i hrvatskom, u školi postoji i nastava na mađarskom jeziku, koja, kako ističe ravnateljica, ima identične probleme kao i nastava na hrvatskom, što se ponajprije ogleda u malom broju učenika.
VIŠI RAZREDI: Posebno pitanje je nastava u višim razredima na hrvatskom u ovoj školi, koja bi za učenike sadašnjeg četvrtog razreda trebala početi od jeseni. Tatjana Bunčić ističe da škola radi na tome kako bi se učenicima osigurao kvalitetan nastavak školovanja. »Postoje nastavnici koji su voljni raditi u hrvatskim odjelima, voljni su dodatno se obučavati i nastojat ćemo do rujna osigurati kadar. U vezi seminara, nadam se potpori od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća«, kaže ravnateljica dodajući, da je suradnja s HNV-om dobra i redovita. »Kao i drugim školama, Vijeće nam je prošle godine osiguralo mogućnost da idemo na Sajam knjiga Interliber u Zagreb, te pribavimo stručne priručnike i učila za nastavu«, kaže ravnateljica. 
Inače, u OŠ »Sveti Sava« ima oko 650 učenika. Uz đake iz Mjesne zajednice Aleksandrovo, u kojoj se nalazi, ovu školu pohađaju i »đaci putnici« iz okolnih naselja – Bikova i Verušića. Iako u MZ Aleksandrovo, prema popisu iz 2002. ima oko 1200 građana hrvatske nacionalnosti (16 posto), dok  na Bikovu i Verušiću Hrvati čine skoro polovicu ukupnog stanovništva, može se reći da je broj djece upisane u hrvatske odjele,  u ovoj školi – mali. 
»Obrazovanje na hrvatskom je proces na kojemu treba ozbiljno raditi. Kada se ljudi naviknu na različitosti koje zbližavaju, tada će i to biti uspješnije. Mi smo interkulturalna sredina koja traži suživot, i u kolektivu nastojimo raditi sukladno tome«, kaže ravnateljica škole.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika