Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zamah europske ideje

Europska vrata, koja su Srbiji odškrinuta nedavnim izborom Borisa Tadića za predsjednika države, sada bi se mogla sasvim otvoriti. Koalicija »Za europsku Srbiju – Boris Tadić«, predvođena Demokratskom strankom oko koje su se okupili – G17 Plus, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Srpski pokret obnove i Sandžačka demokratska partija, uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima održanim 11. svibnja. Ova je koalicija osvojila 38,44 posto glasova (102 zastupnika) i daleko iza sebe ostavila donedavno pojedinačno najjaču političku stranku u Srbiji – Srpsku radikalnu stranku, koja je osvojila 29,36 posto glasova (78 zastupnika).
Treća po snazi je koalicija DSS-NS s osvojenih 11,59 posto glasova (30 zastupnika), zatim slijedi koalicija Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije s 7,60 posto (20 zastupnika), te  Liberalno-demokratska partija s 5,24 posto (13 zastupnika). U Narodnu skupštinu Srbije ušli su i predstavnici triju manjinskih koalicija, odnosno stranaka – Mađarske koalicije 1,83 posto (4 zastupnika), Bošnjačke koalicije Sulejmana Ugljanina 0,92 posto (2 zastupnika) i Koalicije Albanaca Preševske doline 0,39 posto (1 zastupnik). Sve ostale stranke i koalicije, a ukupno su se natjecale 22 liste, ostale su ispod cenzusa, odnosno njihovih se 100.000 glasova raspršilo i pribrojani su strankama koje su ušle u parlament. Izlaznost je opet bila visoka, 61,2 posto, odnosno glasovalo je oko 4,1 milijuna građana Srbije.
NASTAVAK REFORMI: Osim na državnoj razini, lista Za europsku Srbiju osvojila je najviše glasova i u Skupštini AP Vojvodine među onom polovicom zastupnika koji su birani na proporcionalnoj listi, a ta je lista najjača politička snaga i u većini srbijanskih gradova, uključujući Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Suboticu i Sombor. Prve preliminarne rezultate objavio je CeSID u nedjelju već u 21,30 i te su se procjene idućih dana pokazale gotovo u potpunosti točnim.
»Pobjeda liste Za europsku Srbiju znači odgovornost i nastavak reformi u svim oblastima života«, rekao je Boris Tadić na konferenciji za tisak u nedjelju navečer oko 23 sata. »Odmah treba početi raditi, jer je potrebno što prije formirati vladu, koja će uvesti zemlju u Europsku Uniju i boriti se za očuvanje Kosova i Metohije. To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsjednik raditi. Spreman sam razgovore početi odmah večeras i to sa svim političkim strankama koje su spremne prihvatiti pet principa«. 
On je ocijenio kako su građani Srbije nedvojbeno potvrdili jasan europski put Srbije i da su, kao i na predsjedničkim izborima, jasno rekli da hoće u EU. Tadić je poručio kako će Srbija biti u EU i braniti teritorijalni integritet.
»DS će biti ključni činitelj nove vlade«, rekao je Tadić. »Ne slavim ovog trenutka, jer razgovori o vladi neće biti laki. Vjerujem da sada političke snage, koje su željele vratiti Srbiju u devedesete, kalkuliraju kako bi prekrajali političku volju građana, ali ako netko misli da će se to dogoditi, to ne dolazi u obzir. To je moja nedvojbena politička poruka svima«. Tadić je dodao i kako Vojislav Koštunica, predsjednik DSS-a i dosadašnji premijer, neće biti premijer nove vlade, ali da može s njim razgovarati.
»Spreman sam na razgovore i s Tomislavom Nikolićem, Velimirom Ilićem, Ivicom Dačićem i Čedomirom Jovanovićem. Nisam zlopamtilo i nemam namjeru svetiti se bilo kome čije su poruke ugrožavale naše živote. Apeliram na sve da se vrate sebi i europskoj politici, koju su vodili dok su bili u oporbi«, rekao je Tadić. Napomenuo je i kako je kampanja bila obilježena huškanjem građana jednih na druge i da to treba biti izopćeno iz političkog života.
TOPLI POZDRAV IZ EU: Europska Unija u prvom je reagiranju »toplo pozdravila jasnu pobjedu proeuropskih snaga« i izrazila nadu da će »brzo biti formirana nova vlada s jasnim europskim programom«.
»Proeuropske snage u Srbiji su pobijedile, što je i bio naš cilj u Europskoj Uniji«, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova i ujedno predsjedavajući Vijeća ministara EU Dimitrij Rupel. »Izgleda da će Tadićevi demokrati imati značajniju ulogu, što me veoma raduje. To znači da će Srbija krenuti brže naprijed prema članstvu u EU i da je strašna epizoda rata u Jugoslaviji 1990-ih zaboravljena, da će narodi u jugoistočnoj Europi biti u stanju živjeti zajedno bez predrasuda«. 
Analitičari su se još u izbornoj noći složili kako rezultat parlamentarnih izbora znači da su se građani opredijelili za Europu, da je Demokratska stranka »strahovito ojačala«, narodnjačka koalicija »doživjela strahovit pad«, te da je iznenađujući rezultat koalicije okupljene oko SPS-a. 
Međutim, iako je koalicija Za europsku Srbiju osvojila rekordan broj mandata, sama ne može formirati vladu, niti to može učiniti s drugim beskompromisno proeuropskim listama – LDP-om i manjinskim strankama. Idućih će dana biti vođeni, kako Tadić reče, »teški pregovori« o formiranju proeuropske vlade, a teoretski su moguće mnoge kombinacije, pa čak i one najfantastičnije. 
TEŽAK PUT DO VLADE: Ipak, većinsko je mišljenje da će politički akteri na srbijanskoj političkoj sceni morati poštovati vrlo jasno izraženo opredjeljenje građana za Europu, te su mnogi prsti uprti u SPS i Ivicu Dačića, koji je izbornu kampanju vodio vrlo oprezno, ne zamjerajući se nikom i prešutno ostavljajući otvorenom mogućnost suradnje i s DS-om. U izbornoj je noći najavio kako će prvi razgovor obaviti s Vojislavom Koštunicom, ali to u biti ne mora značiti ništa, a već je u ponedjeljak objavljeno kako su o formiranju nove vlade razgovarali Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić. 
Ivica Dačić je izjavio kako »nema parlamentarne većine bez koalicije SPS-PUPS-JS i DSS-NS«. 
On je istaknuo kako SPS i njegove koalicijske partnere ne zanima vlast pod svaku cijenu, već da su najvažniji principi koje zastupa SPS, a to su obrana državnih i nacionalnih interesa i socijalna pravda. Dačić je rekao kako je pitanje – može li se očekivati podrška SPS-a nekoj manjinskoj vladi – »zakašnjelo četiri godine«. Na pitanje hoće li razgovarati s DS-om, Dačić je odgovorio da nije vrijeme za takvu vrstu pitanja, jer će prvo razgovarati s Koštunicom.
Također su i neki, do izborne noći vrlo glasni kritičari europske politike Srbije, naglo utihnuli, što je prilično znakovito. 
Bivši je, pak, premijer odbacio svaku mogućnost koaliranja s DS-om: 
»Nikakve sličnosti između politike Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nema«, rekao je odmah nakon obznanjivanja prvih preliminarnih rezultata Vojislav Koštunica. »To su dvije izravno suprotstavljene politike, a koalicija DSS-NS neće praviti nikakve ustupke kada je riječ o našoj nacionalnoj i državnoj politici. Između DSS-NS i DS postoje nepremostive razlike. Naši bivši koalicioni partneri suglasili su se sa zemljama koje su priznale neovisnost Kosova. Nikakvih ustupaka, kada je riječ o politici koju vodimo, neće biti«. 
SVI U KOMBINACIJAMA: Da stvari neće teći glatko potvrdio je i zamjenik predsjednika SRS-a Tomislav Nikolić, koji je izjavio kako će Vladu Srbije formirati one stranke koje u parlamentu budu osigurale većinu od 126 zastupnika (slično kao Zoran Milanović u Hrvatskoj u studenom i prosincu 2007.) Nikolić je rekao kako je uvjeren da će SRS skupa s DSS-om i SPS-om imati potrebnu većinu u parlamentu. 
»DS može formirati vladu samo ukoliko osigura 126 zastupnika u parlamentu«, rekao je Nikolić. »Bez toga nema slavlja, osobito ne ovih izljeva na beogradskim ulicama, koje predstavljaju umjetno slavlje«. 
Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je kako će razgovarati s DS-om i da će LDP biti najodlučnija prepreka povratku Srbije u prošlost, ali je odbacio mogućnost suradnje s SPS-om, kao i s »gubitničkom koalicijom« SRS i DSS. Jovanović je naglasio i kako će inzistirati na promjeni politike prema Kosovu, europskim integracijama, koje uključuju suradnju s Haškim sudom, kao i na borbi protiv korupcije i kriminala.
U Vojvodini je koalicija oko DS-a također ostvarila uvjerljivu pobjedu osvojivši 42,1 posto glasova na proporcionalnoj listi s koje se bira polovica od ukupno 120 zastupnika, dok je za SRS glasovalo 29,1 posto birača. Za koaliciju DSS-NS glasovalo je 6,8 posto birača, za Mađarsku koaliciju 6,4 posto, LDP 5,5 posto, a SPS-PUPS-JS 5,4 posto. U Vojvodini još predstoji drugi krug izbora za zastupnike koji se biraju po većinskom principu. 
Za razliku od Vojvodine, pobjedu na Kosovu osvojila je Srpska radikalna stranka, a slijedi koalicija DSS-NS s 21,1 posto glasova. Šef UNMIK-a Joachim Ricker izjavio je kako su izbori za srpska lokalna tijela vlasti na Kosovu bez zakonskog utemeljenja i poručio da UNMIK neće priznati njihove rezultate.
Priredio: Zvonimir Perušić
 
 
Ispod cenzusa 100.000 glasova
 
Čak 11 od ukupno 22 liste osvojilo je manje glasova nego što je u kandidacijskom postupku prikupilo potpisa građana koje su te liste podržali. Tih 11 lista osvojilo je ukupno oko 54.000 glasova. Manje osvojenih glasova nego prikupljenih potpisa osvojili su: Građanska inicijativa Goranaca, Ujedinjeni Vlasi Srbije, Vojvođanska partija, lista »Romi za Roma«, Crnogorska partija, Unija Roma Srbije, Savez bačkih Bunjevaca, Pokret moja Srbija, Narodni pokret za Srbiju, Patriotska stranka dijaspore i Romska partija. 
Također, 14 lista ostalo je ispod granice cenzusa ili prirodnog praga za manjine. To su: Pokret snaga Srbije (23.500 glasova), Da se selo pita (12.800), Reformistička stranka (12.000), Pokret moja Srbija (8800), Vojvođanska partija (4200), Narodni pokret za Srbiju (3400) i Patriotska stranka dijaspore (2800). 
Od manjinskih lista, prirodni prag nisu prešli: Romska partija (8500), Ujedinjeni Vlasi Srbije (6200), Romi za Roma (5600), Građanska inicijativa Goranaca (5100), Unija Roma Srbije (4700), Crnogorska partija (2500) i Savez bačkih Bunjevaca (1580). 
Ukupno je ispod cenzusa oko 102.000 glasova. Svi su ti glasovi raspršeni, odnosno pribrojani strankama koje su ušle u parlament. Ukupan broj glasova ispod cenzusa najmanji je od 2000. godine do danas. 
 
Čestitke iz EU i SAD
 
Šefovi diplomacija Francuske, Austrije, Italije, Njemačke i Švedske pozdravili su rezultat liste Za europsku Srbiju. »Prvi rezultati izbora u Srbiji pokazuju značajnu prednost koalicije na čijem je čelu predsjednik Boris Tadić. Srbija je 11. svibnja jasno izabrala Europu«, navedeno je u priopćenju francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kushnera, koje je karakteristično za sva reagiranja iz EU. 
Sjedinjene Američke Države su također čestitale građanima Srbije na masovnom sudjelovanju na demokratskim parlamentarnim i lokalnim izborima. 
»Srpski glasači jasno su pokazali da su privrženi Europi. Građani Srbije opredijelili su se za prosperitetnu budućnost u zapadnoj zajednici«, priopćilo je američko veleposlanstvo u Beogradu. Sjedinjene Države očekuju nastavak suradnje s građanima Srbije i njihovim demokratskim liderima na ostvarenju vizije iz listopada 2000. godine. 
 
Petar Kuntić: Građani potvrdili opredjeljenje DSHV-a
»Nakon raspisivanja izbora na svim razinama, vodstvo DSHV-a je smatralo kako će naša stranka biti prepoznatljiva i da će moći participirati u političkom životu na svim razinama u okviru koalicije Za europsku Srbiju. Zadovoljan sam što su glasači prepoznali ta naša nastojanja. Ponosan sam što su građani izabrali put europskih integracija. Ovo su doista bili referendumski izbori. Građani su glasovali za opciju koja i nama Hrvatima daje nadu za bolje sutra i za ostvarenje kulturne autonomije. Prioriteti rada DSHV-a u idućih pola godine bit će definirani na sljedećoj sjednici Vijeća naše stranke, a bit će usmjereni na rad s mladima i na pripreme za izbor novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća«, rekao je Petar Kuntić za Hrvatsku riječ i naglasio kako je tijekom kampanje na stranku čiji je predsjednik, bilo mnogo neprimjerenih napada aktivista i simpatizera jedne druge stranke s hrvatskim predznakom – Demokratske zajednice Hrvata.
»Nismo odgovarali na te napade, a na izborima je potvrđeno kako smo odabrali dobar put. Smatram da samo pozitivna kampanja može donijeti dobre rezultate. Kao manjinska nacionalna zajednica, želimo integraciju u društveno-politički život države u kojoj se školujemo, radimo i plaćamo porez, a pokraj toga želimo i sačuvati našu kulturu, vrijednosti i specifičnosti. Koalicija Za europsku Srbiju to i omogućuje nama Hrvatima«.   
 
Mađari zadovoljni, ali ambicije bile veće
 
Mađarska koalicija ocijenila je rezultate izbora zadovoljavajućim, iako nije ostvarila planirani cilj na lokalnim izborima u Subotici. Lider te koalicije i Saveza vojvođanskih Mađara István Pásztor rekao je kako postoje »realne šanse da proeuropski blok formira i skupštinsku većinu i vladu, a taj posao će biti nemoguć bez suradnje s Mađarskom koalicijom«.  
»Osvojili smo apsolutnu većinu u Bačkoj Topoli i Kanjiži, imamo najviše vijećničkih mjesta u Senti, Malom Iđošu i Bečeju, a drugi smo po snazi u Čoki i Adi«. Dodao je kako je Mađarska kaolicija imala veće ambicije u Subotici, ali je činjenica i kako je ova opcija udvostručila broj glasova u odnosu na izbore održane prije tri godine. 
 
Đorđe Čović: Male stranke nisu imale šanse
 
»Stvorena je atmosfera da su ovo referendumski izbori, tako da lokalna problematika nije imala dovoljan značaj na ovim izborima. Na taj način je Demokratska stranka uspjela privući veliki broj birača. Manje stranke u takvom izbornom ozračju nisu imale šanse, a na pojedinačnim izbornim listama je bilo više političkih stranaka. DZH je na lokalne izbore izašao samostalno. Prvi put sudjelujemo kao stranka na izborima, no, ipak krivimo i sebe što nismo uspjeli polučiti bolji rezultat. Naša stranka postoji tek godinu dana i nastojat ćemo ispraviti pogreške«, rekao je predsjednik Demokratske zajednice Hrvata Đorđe Čović.
 
Subotica čvrsto za Europu
U Subotici je najviše glasova dobila koalicija Za europsku Suboticu – Boris Tadić, DS – G 17 plus - DSHV, 39,80 posto (32 vijećnika), slijedi Mađarska koalicija s 26,89 posto (21), Srpska lista za Suboticu – SRS, DSS-NS, SPS dobila je 16,35 posto (13) i Bunjevačka stranka Vojvodine 1,34 posto (1). 
»U Gradu Subotici birači su iskazali opredjeljenje za politički program, koji za cilj ima nastavak europskih integracija. Na republičkim izborima koalicija Za europsku Srbiju – Boris Tadić dobila je 48,01 posto glasova birača u Gradu Subotici, za Mađarsku koaliciju glasovalo je 20,29 posto birača, za Srpsku radikalnu stranku 16,63 posto birača, Liberalno demokratska partija dobila je podršku 5,84 posto birača, a Demokratska stranka Srbije 3,53 posto birača. Ostale stranke koje su sudjelovale na republičkim izborima dobile su manje od 2 posto glasova birača«, rekao je predsjednik Gradskog odbora Demokratske stranke Saša Vučinić na konferenciji za novinare održanoj dan poslije izbora. »Na pokrajinskim izborima na većinskoj listi u drugi krug izbora u svojim izbornim jedinicama ulaze Tivadar Tot, Marta Arokszalasi, Géza Kucsera, Nenad Ivanišević, Tamás Korhecz, Robert Szánto, Mirko Bajić i Daniel Kovačić. Rezultati proporcionalnih lista za pokrajinske izbore su sljedeći: lista Za europsku Vojvodinu – Boris Tadić dobila je 36,37 posto glasova birača, lista Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak 10,54 posto glasova, lista LDP – Čedomir Jovanović 3,99 posto glasova, lista SRS – Tomislav Nikolić 17,13 posto glasova, lista SPS-PUPS-Dušan Bajatović 1,92 posto glasova, lista DSS-NS-Vojislav Koštunica 2,79 posto glasova, lista Mađarska koalicija – István Pásztor 24,25 posto glasova, lista Grupa građana – Maja Gojković 0,57 posto glasova i lista Vojvodina je snaga Srbije – Igor Kurjački 0,28 posto glasova«. 
Odgovarajući na pitanja novinara, Saša Vučinić je rekao kako rasprava o kandidatu za gradonačelnika Subotice tek predstoji unutar koalicije Za europsku Srbiju, a kako za parlamentarnu većinu ovoj koaliciji nedostaju dva glasa, inicirat će se razgovori s Mađarskom koalicijom i Bunjevačkom strankom Vojvodine. Saša Vučinić je također rekao da unutar koalicije predstoji definiranje raspodjele broja mandata za vijećnička mjesta u lokalnom parlamentu. 
Biračima su na povjerenju zahvalili i predsjednik Gradskog odbora G17 Plus Jasmin Ščečić, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Samir Ristanović, kao i Ljubica Kiselički ispred zastupničke skupine DS-a u prošlom sazivu lokalnog parlamenta.
U gradskoj skupštini DSHV će imati najmanje 5 vijećnika
Z. S.
 
Demokratima najviše u Novom Sadu, Somboru i Baču, socijalistima Apatin
 
NOVI SAD – Skupština grada Novog Sada ostat će bez SPS-a i LDP-a, a neočekivan uspeh postigla je Grupa građana »Maja Gojković«. Pobjedu je odnijela koalicija Za europski Novi Sad (DS i G17 Plus 34 posto, odnosno 31 mandat), a druga je koalicija LSV-SPO (9 mandata). U štabovima DS-a i LSV-a priopćeno je kako će te dvije stranke, nakon četverogodišnjeg mandata radikala, ponovno preuzeti vlast u gradu. Radikalima je pripalo 25 vijećničkih mjesta, DSS-u 5, Mađarskoj koaliciji 1, a bivšoj gradonačelnici Maji Gojković čak 7. Novog gradonačelnika Novog Sada izabrat će vijećnici, a to će najvjerojatnije biti predsjednik Gradskog odbora DS-a Igor Pavličić ili predsjednik LSV-a Nenad Čanak.  
 
SOMBOR – Demokratska stranka je osvojila najviše glasova na izborima za Skupštinu grada Sombora. Za DS je glasovalo 37,52 posto (26), SRS 32,79 posto (23), DSS je osvojio 6,96 posto (5), Mađarska koalicija 6,41 posto (4) i koalicija »Pokrenimo Sombor zajedno« koju čine G17 Plus, SPO i LSV 5,34 posto (3). 
Demokratska stranka koja je na ove izbore izašla u koaliciji s DSHV-om osvojila je najviše glasova u gradskim mjesnim zajednicama: Venac, Mlake, Selenča, Nova Selenča, Stara Selenča i Gornja Varoš, dok je u seoskim mjesnim zajednicama Demokratska stranka najviše glasova dobila u Bačkom Bregu, Bačkom Monoštoru, Bezdanu i Lemešu.
Na konferenciji za štampu održanoj u ponedjeljak, dan nakon izbora, nositelj liste Demokratske stranke Siniša Lazić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.
»Vjerujem da ćemo vrlo brzo uspjeti konstituirati lokalnu skupštinu«, rekao je Lazić. »Sve stranke demokratske provenijencije koje imaju jasnu potporu našem programu naši su potencijalni partneri. Mi smo na ovoj listi bili zajedno s DSHV-om, kojima zahvaljujem na sudjelovanju u ovim izborima. Trudili smo se ne voditi prljavu kampanju, trudili smo se biti korektni i nikoga u ovoj kampanji nismo napadali niti prozivali, a  to je još jedan dokaz kako je europska ideja dobra i da je ta ideja pobijedila«. 
U somborskoj skupštini DSHV će imati 3 vijećnika.
 
APATIN – Na izborima za lokalnu skupštinu Općine Apatin najviše glasova dobila je koalicija SPS-PUPS 32,18 posto (11 vijećnika), slijedi SRS s 24,56 posto (8), koalicija Za europski Apatin – Boris Tadić 17,24 posto (5), Grupa građana – Dušan Dražić 10,18 posto (3) i Mađarska koalicija-DZH 7,84 (2). 
 
BAČ – Izbori za lokalnu skupštinu Općine Bač donijeli su sljedeće rezultate: Za europski Bač 52 posto (13 vijećnika), SRS 32 posto (8) SPS-PUPS 8 posto (2), DSS 8 posto (2). U SO Bač DSHV će imati 1 vijećnika.
 
 
Pozitivna reagiranja iz regije
 
ZAGREB – »Čestitam svima onima u Srbiji, a posebno pripadnicima mlade generacije, koji su svojim opredjeljivanjem na jučerašnjim izborima omogućili europski put svoje zemlje«, naveo je Mesić u priopćenju. Mesić je, također, potvrdio zainteresiranost Hrvatske za održavanje dobrih odnosa sa Srbijom i za njihovo proširivanje u interesu obiju zemalja i svih njihovih građana. Hrvatski je predsjednik ocijenio kako su »rezultati izbora u Srbiji dobri, prije svega za samu Srbiju i za njenu budućnost«.
»No, oni su dobri i za Hrvatsku i za cijelu regiju, jer je u svjetlu tih rezultata jasno da se o budućnosti Srbije i o njenoj politici neće moći odlučivati i neće odlučivati bez proeuropskih snaga«, ocijenio je Mesić. 
 
PODGORICA – Dužnosnici Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Slovenije i Hrvatske pozdravili su rezultate izbora u Srbiji. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je predsjedniku Srbije i lideru Demokratske stranke Borisu Tadiću pobjedu na parlamentarnim izborima. »Pobjeda proeuropskih snaga u Srbiji je potvrda i ohrabrenje sigurnog puta te zemlje u Europsku Uniju«, rekao je Vujanović.
Portparol makedonske vlade Ivica Bočevski izjavio je kako su rezultati izbora potvrdili da je »Balkan na stabilnom maršu prema euroatlantskim integracijama i da su izbori u ovoj regiji praznik za demokraciju«.
 
PRIŠTINA – Predsjednik privremene kosovske vlade Hashim Taqi izjavio je kako će nakon izbora »u Srbiji biti više demokracije« i ocijenio da predsjednik Boris Tadić treba »više misliti o Bruxellesu, nego o Kosovu«. 
»Mislim da su građani Srbije odlučili okrenuti se budućnosti, a ne prošlosti«, naveo je Taqi u izjavi, naglasivši da to pokazuje kako su se srpski političari okrenuli Europskoj Uniji i NATO-u. 
 
SARAJEVO – Brojni političari u Bosni i Hercegovini ocijenili su kako su rezultati izbora u Srbiji pokazali da su građani te zemlje pokazali da žele europsku državu te da žele bolju budućnost. 
»Građani Srbije su pokazali ogromno zanimanje za svoju sudbinu masovnim izlaskom na birališta. Velikim opredjeljenjem za Europu građani pokazuju razmišljanje Srbije koja jasno i nedvojbeno poručuje da želi biti članica EU«, rekao je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović. »To je dobro za cijelu regiju koja se također želi uključiti EU. Hoće li izbor nove vlade potvrditi opredjeljenje većine građana Srbije, to je sada unutarnja stvar Srbije. No, želio bih da Srbija bude stabilna država na europskom putu, jer je to jako važno za njezine susjede«.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kako izborni rezultat u Srbiji »ne predstavlja ništa značajno za BiH« i istaknuo da je Tadić relativni pobjednik, usprkos čestitkama iz Bruxellesa. »Rezultati govore da nacionalistički blok, ako se Tadić uopće može iz njega izuzeti, može formirati većinsku koaliciju i vladu Srbije«, rekao je Komšić i dodao, kako ipak treba pričekati i formiranje vlade. Premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako je pobjeda koalicije Za europsku Srbiju važna vijest te je uputio čestitke svim političkim strankama za fer izbore održane u tolerantnoj atmosferi. »Nadam se da će vlada Srbije biti brzo formirana i da će nastaviti politiku europskog integriranja«, istaknuo je Dodik. 
 
A. Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika