Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Politika i matematika

Politika i matematika
 
U danima nakon parlamentarnih izbora bila je u središtu pozornosti političkih govora i analiza izborna volja građana Srbije. Kakva je uistinu izborna volja građana Srbije – tko treba sastaviti i činiti Vladu i hoće li izborna volja građana biti iznevjerena sklapanjem »neprincipijelnih koalicija«? Matematički zakoni, sudeći prema nagovještajima iz proeuropske opcije Borisa Tadića, približit će političke protivnike te ni ideologijske razlike više neće biti nepremostive. Pozivajući se na neumoljive matematičke zakone potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić nagovijestio je mogućnost koalicije Demokratske stranke sa Socijalističkom partijom Srbije i odbacio mogućnost koalicije s Demokratskom strankom Srbije, uz ocjenu da je Koštunica »prešao Rubikon time što je postao radikalniji od radikala«. Istodobno je istaknuo kako osim pitanja suradnje s Haškim tribunalom ideologija DS-a i SPS-a je u osnovi ista – ljevičarska.
Isto to je poručio i predsjednik Srbije Boris Tadić izjavivši da je DS-u potpuno prihvatljiv SPS kao partner u Vladi, jer su to stranke koje pripadaju ideji Socijalističke internacionale i obje se zalažu za socijalne reforme, za izgradnju sustava socijalne pravde i jednakih šansi za sve, a na kojima, prema njegovim riječima, počiva i sama Europska Unija. Predsjednik je poručio i da novi parlament treba odmah ratificirati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji te formirati stabilnu Vladu koja će osigurati ekonomski napredak zemlje, voditi je u Europsku Uniju i brinuti o svim sunarodnjacima na Kosovu.
No, SPS je prihvatljiv i za drugu stranu, za SRS i DSS-NS, s kojima su pregovori već započeli.  
U međuvremenu je, zbog ponavljanja parlamentarnih izbora na tri biračka mjesta, odgođeno  proglašavanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora do sljedećeg četvrtka, čime su pomjereni i rokovi za konstituiranje novog saziva Skupštine i izbora nove Vlade. Bit će tako dovoljno vremena da se ispeglaju ideologijske razlike, a SPS-u će u međuvremenu cijena rasti.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika