Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­sim Osi­jek oko vra­ta

OSIJEK – U srpanjsko predvečerje, dok se živa još uvijek zadržava oko 30. stupnja, na terasi Radija plus u središtu Osijeka ispijamo »naše pivo«, djevojka koja nas poslužuje u šali izgovara poznati slogan, »pusti priče – uzmi pivo«. No mi smo se zbog priča i okupili, točnije rečeno, zbog promocije zbornika natječaja za kratku priču pod nazivom »Nosim Osijek oko vrata«, čiji je nakladnik »Osječki dom«.
    Okupili smo se ovdje da kažemo riječ, dvije o ovoj knjizi koja je u stvari zbornik kratkih priča s natječaja kojega je naš list raspisao u prvoj polovici prošle godine a namjera nam je bila zaintrigirati čitav naš grad da piše, rekao je, pozdravljajući nazočne autore i goste glavni urednik Osječkog doma Dario Topić. I moram priznati, bili smo zapanjeni. Priče su stizale svakodnevno, bilo da ih je donosio poštar, elektronska pošta ili građani osobno. Stigla je 6l priča i upravo toliko ih sadrži zbornik koji je pred vama. Projekt »cijeli grad piše« u sklopu kojega je naš gradski list proveo natječaj za kratku priču, urodio je plodom, potaknuo je nešto najbolje u nama. Čudesni autori i nevjerojatna količina pršteće spisateljske energije nisu samo dokaz pismenosti, već i izuzetne komunikacijske vještine toliko karakteristične za grad u kojemu živimo.
O VOLJENOM GRADU: Tri prvonagrađene priče honorirane su s 4500 kn, što nije neki novac, no puno govori o riješenosti da se progovori o voljenom gradu. Motiv je nešto u nama u najintimnijem i najosjetljivijem dijelu grada koji svatko od nas uvijek nosi sobom. A grad u kojemu živimo sastoji se od stotinu tisuća takvih osobnih gradova. I lijepo je, zbog usporedbi i nadopunjavanja, povremeno pričati ili ispisivati te sadržaje, rekao je Davor Špišić, izvršni urednik projekta. Tako grad živi i stari, tako se obnavlja i biva uvijek novi.
Josip Cvenić, poznati osječki književnik, zavrijedio je drugu nagradu prema prosudbi žirija Osječkog doma. »Čujte, nagrada je uvijek nagrada, bez obzira na materijalnu vrijednost, a kada te sugrađani, kada te netko svoj priznaje i uvažava, onda je to nešto posebno«.
    Vladimir Šplajt autor je kratke priče s tematikom iz Domovinskoga rata. »Morao sam to napisati, to je tako dugo raslo u meni da sam se naprosto obradovao kada sam vidio natječaj. Pišem često, pišem dosta toga i dosta toga je već na disketama i u mojemu računalu, no ovo mi je prvijenac. Vjerujem da će toga biti još, Osječki je dom objavio moja javljanja iz Portugala s »Eura 2004« i sada mi traže da i to uobličim u kratke priče. Vidjet ćemo«.
    »Danas stojim na raskrižju rijeke sjećanja i rijeke zaborava, a pokraj mene teku bujice priča o voljenom gradu«, piše Biserka Lučić. Otkud ovako sjetan naslov, pitamo ovu prosvjetnu djelatnicu. »Nemojte, rasplakat ćete me. To je doista nešto osobno. Ali ako vam se dopada, meni je već to dovoljno.
GRAD KOJI VOLI: A priče su doista prekrasne, tako da i meni naviru sjećanja. Nisam rođen u Osijeku, tu sam odnedavno, no dolazio sam kao mladić, tumarao prepunim korzom i divio se glazbenom umijeću Dinamita potajno sanjao da jednoga dana živim u tom divnom gradu. Ali, kako to i biva u priči, moj dolazak je vezan za tužne trenutke, progonstvo Hrvata iz Srijema, progonstvo mojih Gibarčana, ratom razoreni Osijek, porušena secesijska pročelja i vreće s pijeskom ispred ulaznih vrata i prozora. No ja i iz tog tužnog vremena pamtim jedan divan detalj, džambo-plakat tu negdje oko Vijenca Ivana Meštrovića ili oko Tvrđe, na kojemu se naziru vedute grada na Dravi i ispod lijepim rukopisom stoji »Osijek – grad koji voli«. Meni je tada bilo silno žao što i sam nemam tako lijep rukopis pa da u nastavku dodam »Osijek – grad koji treba voljeti«.
    I na kraju, još riječ-dvije o knjizi. Zbornik je to koji sadrži 61 kratku priču od isto toliko autora, sve samih Osječana ili barem onih koji su zaljubljeni u svoj grad, stisnutih u 170 stranica »A 5« formata. Urednik izdanja je Dario Topić, izvršni urednik je Davor Špišić. Zbornik je tiskala »Grafika« Osijek a naklada je 2000 primjeraka. Knjigu, na žalost, ne možete kupiti jer je podijeljena autorima i gostima na promociji, te čitateljima Osječkog doma. Da podijeljena, dobro ste uočili. U Osijeku je knjiga ponovno u modi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika