Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pobjeda prijateljstva

Lijepi proljetni dan, prošlog četvrtka 17. travnja, upotpunio je jedan nadasve lijep sportski događaj u Tavankutu. U okviru posjeta predstavnika Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, organizirana je prijateljska međunarodna nogometna utakmica između reprezentativnih selekcija hrvatskih nacionalnih manjina Rumunjske i Vojvodine, koja je imala za cilj pripremnu provjeru pred skorašnje Europsko prvenstvo koje će se u lipnju igrati u Švicarskoj.
HRV. MANJINA VOJVODINE – HRV. MANJINA RUMUNJ-SKE 7:0  
Iako rezultat ovog prijateljskog ogleda nije bio u prvom planu, ipak je bila u pitanju službena međunarodna utakmica čiji se rezultat mora i službeno zabilježiti. Konačan, visok rezultat plod je znatno bolje igre u drugom poluvremenu u kojemu je dominirala bolja tjelesna spremnost vojvođanskih Hrvata, ali i neosporno veća nogometna kvaliteta selekcije domaćina. Gosti iz Rumunjske su se srčano borili, osobito u prvom dijelu igre kada su uspjeli odoljeti brojnim napadima i sačuvati svoju mrežu, pa se na odmor otišlo s početnim rezultatom (0-0). No, nastavak je donio pravu golijadu i reprezentativna momčad izbornika Marinka Poljakovića, koja je ovog puta nastupila oslabljena zbog odsustva nekoliko standardnih prvotimaca, pokazala je potencijal i talent ove generacije. Stotinjak gledatelja imalo je priliku vidjeti na djelu lijepe i uspješne poteze, uz mnoštvo golova i nerealiziranih šansi, mladića koji nastupaju za Bačku, Spartak, Tavankut i ostale klubove na ovom teritoriju. Susretu je nazočilo i izaslanstvo Generalnog konzulata RH u Subotici predvođeno konzulicom gerantom Ljerkom Alajbeg, a bili su tu i predsjednik HNV-a Branko Horvat i predsjednik DSHV-a i koordinator reprezentacije hrvatske nacionalne manjine Petar Kuntić, te gosti iz regije.
 
Petar Kuntić, koordinator reprezentacije
Faktički, ovo je prvi pripremni susret  naše selekcije u okviru priprema za predstojeće Europsko prvenstvo hrvatskih nacionalnih manjina koje će se igrati u lipnju u švicarskom gradu Thunu. Radimo u znatno otežanim uvjetima jer su nogometna prvenstva u domicilnoj državi još u tijeku i teško uspijevamo osigurati nastup svih igrača i osloboditi ih obveza koje imaju u svojim klubovima. Ipak, vjerujem da ćemo uspjeti u Švicarsku odvesti najbolji mogući sastav naše reprezentacije, a do tada su u planu još dva pripremna susreta – uzvrat u Rumunjskoj i gostovanje kod hrvatskog prvoligaša Cibalije u Vinkovcima.
 
Bojan Ostrogonac, kapetan
Igrali smo dobro, osobito u drugom dijelu susreta, i pobijedili, iako je rezultat u ovom susretu bio manje važan. Imamo nekoliko novih nogometaša i pred nama je još nekoliko probnih susreta, pa ćemo nastojati što više se uigrati za Europskom prvenstvo u Švicarskoj.
 
Marinko Poljaković, izbornik
Naši su protivnici ovoga puta doveli posve drugu momčad od one s kojom smo igrali za treće mjesto u Splitu 2006. godine. U prvom poluvremenu, dok su imali snage, pružali su dosta dobar otpor, ali je već u nastavku, nakon našeg prvog gola, kvaliteta došla do izražaja i pobjeda više nije dolazila u pitanje. U nastavku priprema očekuju nas znatno jači protivnici, kakvi će i konačno biti na samom Europskom prvenstvu kada je i motivacija za igru znatno veća zbog važnosti natjecanja i imat ćemo prilike pokazati našu pravu vrijednost.
 
Magdalena Tinkun, navijačica
Prvi put sam u Subotici i Tavankutu i lijepo nam  je ovdje. Nisam očekivala da je Subotica ovako veliki grad i zahvaljujem našim domaćinima na srdačnom prijemu. Posjetili smo Gradsku kuću, muzej i vidikovac na tornju, kao i centar grada, i ovaj posjet Vojvodini ostat će mi u lijepom i nezaboravnom sjećanju.
Zlatko Nikola Ursul, navijač
Radim u redakciji časopisa Hrvatska grančica kao tehnički urednik i također sam po prvi put u Vojvodini. Subotica me umnogome podsjeća na Temišvar u kojemu sam nekoliko godina studirao. Lijepo smo ugošćeni i očekujemo vas u svibnju kod nas.
 
Nikola Mateja, izbornik i igrač reprezentacije hrvatske manjine u Rumunjskoj
Ovog puta smo doveli selekciju igrača koji nastupaju u klubovima naše četvrte lige i pružali smo otpor dok je bilo snage. Premorenost od puta, ali i nedovoljna kompaktnost naše momčadi umnogome su zaslužni za ovaj poraz.  Zbog prezauzetosti naših igrača, osobnim školsko-sportskim obvezama, nemamo baš previše prilike za zajednički trening, osim ponekad u danima vikenda. Čestitamo našim domaćinima na zasluženoj, visokoj pobjedi i nadamo se boljem rezultatu prilikom uzvrata na našem terenu sljedećeg mjeseca. Na koncu, želio bih još jednom zahvaliti na odličnoj organizaciji naših domaćina, susret je bio odličan, baš kao i navijači koji su nas gledali. Sada je na nama red i s radošću vas očekujemo u Rumunjskoj.
 
Sastav Hrvata iz Vojvodine:
Željko Antonić, Branislav Babić, Filip Ilovac, Bojan Ostrogonac,  Predrag Bedeković, Igor Tumbas,  Branko Vizin, Damir Lukač,  Amir Memišević, Dejan Kekezović, Patarčić, Zoltan Kujundžić,  Mračina, Šimić, Skenderović.
 
Sastav Hrvata iz Rumunjske:
 
Daniel Petruc, Marian Udovica, Perica Dragia, Božinka Lukačela, George Ilka, Milovan Gera, Ivan Hacegan, Miodrag Neagul, Tudor Ivamaika, Marian Miloš, Marian Todor, Nikola Mihalčea, Ivan Gera, Marian Dragia, Marian Vlasič, Petar Gluvak i Nikola Mateja izbornik i igrač.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika