Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Otpad
 
Sve što zagađuje našu okolicu ne mora biti uvijek i beskorisno nakon svoje osnovne uporabe. Dobar primjer su ove stare automobilske gume koje se recikliraju i potom služe kao dodatno, alternativno gorivo prilikom izrade cementa. Praktično  i korisno, osobito ukoliko se zna kolika je trajnost i razgradivost ovakvog materijala kada nije zbrinut na adekvatan način poput, primjerice, ovoga.
 
Vulkan
 
Prošlog je tjedna proradio kolumbijski vulkan Nevado del Huila u jugozapadnom dijelu ove latinoameričke države i izazvao alarmantno stanje među stanovništvom u njegovoj neposrednoj okolici. Na temelju izvješća Geološko-rudarskog instituta, koji je alarmirao o vulkanskoj aktivnosti, evakuirano je više tisuća ljudi jer došlo do erupcijskog procesa i ozbiljne opasnosti.
 
 
Hipnoza
 
Za potrebe operativnog zahvata, jedan je engleski hipnotizer uspio hipnotizirati samoga sebe. Prema osobnom priznanju bio je svjestan svega, ali bol nije osjećao. Uz liječničko dopuštenje, narkozu je zamijenio hipnozom kojom se uspješno bavi još od najranije mladosti. Tko zna, možda će se u budućnosti i druge operacije obavljati na ovaj način, a medicinsko osoblje činit će i profesionalni hipnotizeri.  
 
Mobiteli
 
Sa samo 620.000 stanovnika, ali i nevjerojatnih 1,11 milijuna korisnika mobilne telefonije (posljednje procjene), Crna Gora je postala svjetski rekorder  na ovom polju masovne komunikacije. Većina korisnika ima tzv. prepaid modele, a primjerice samo tijekom prošlog mjeseca poslano je 101,6 milijuna SMS poruka. Pokrivenost tržišta iznosi golemih 179,5 posto.
 
Najstarija
 
Amerikanka Edna Parker, rođena 20. travnja 1893. godine, trenutačno je najstarija osoba na našem planetu. Odrasla je na farmi u rodnoj Indiani, a predavala u lokalnoj školi sve do udaje 1913. godine za svog susjeda Earla, s kojim je imala dva sina. Udovica je od 1939. godine, a do današnjeg dana ima petero unučadi, četrnaest praunučadi i trinaest pra-praunučadi. Živi u domu za starije osobe u Indiani, u dobrom je zdravlju i može hodati.
 
Mona Lisa
 
Umjetnost nema granica. Britanac Andrew Nichols je ušao u povijest naslikavši najmanju Mona Lisu na svijetu. Njegovo djelo je replika veličine  11 sa 7 milimetara, a nastalo je strpljivim radom uz pomoć povećala. Rekordno malu sliku radio je nekoliko mjeseci.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika