Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Akutna otrovanja

Ljudski organizam jedinstven je u svojoj sposobnosti podnošenja napadaja, koji nekad mogu biti izazvani štetnim utjecajima iz okoliša. On može neutralizirati ili odstraniti mnoge moguće štetne tvari, bilo da se radi o organskim mikrobima ili industrijskim kemikalijama ili mineralima. U osnovi postoje dva tipa, tj. dvije vrste otrovanja. To su, kao i kod mnogih oblika, akutno i kronično otrovanje. 
AKUTNO OTROVANJE nastaje kada se otrovna tvar unese u dovoljno velikoj, tj. maloj količini, koja je potrebna da simptomi otrovanja odmah nastanu. Također, simptomi otrovanja mogu nastati i nešto kasnije, ali akutna otrovanja karakterizira upravo činjenica da se novonastala situacija može dovesti u neposredan odnos sa skorašnjm uzimanjem otrova. Tako akutna otrovanja mogu biti slučajna, odnosno akcidentalna, što se i najčešće događa, ali i namjerna otrovanja, najčešće kao posljedica pokušaja ubojstva ili samoubojstva. Prilikom otrovanja štetna materija može na nekoliko načina ući u organizam: preko digestivnog trakta (želuca), preko pluća, kože, ubodom. Rjeđa su akutna otrovanja preko sluznice, očiju i slično. Otrovne kemikalije koje ulaze u organizam udisanjem su, primjerice, ugljični monoksid, prodiranjem kroz kožu – pesticidi, ili pak gutanjem, kada su u pitanju olovo i njegove otopine. U proljetno vrijeme najčešća su otrovanja pesticidima, herbicidima, insekticidima, ali i različitim drugim otrovnim sredstvima u kućanstvu. Tako, na primjer, otrovi u kućanstvu mogu biti – alkohol, antifriz, boja, duhanski proizvodi, razna goriva, naftalin i druga sredstva protiv moljaca, različiti rastvori, sredstva za poliranje, tekućina za vjetrobransko staklo i dr. Svakako svima je dobro poznato, kako u prirodi postoje i mnoge, kako biljne, tako i životinjske vrste koje su otrovne za ljudsku uporabu. Sjetimo se samo otrovnih gljiva, bobica s drveća i slično.
Simptomi otrovanja su najčešće univerzalni, uz postojanje razlika u odnosu na sam otrov i na mjesto ulaza u organizam. Ipak, zajednički za sve su: glavobolja, vrtoglavica, nesvjestica, groznica, pospanost, dok se kod mnogih javljaju i povišena temperatura, bolovi u trbuhu, problemi s vidom, napadaji trzavice, dah neuobičajena mirisa, opekline po koži, mučnina ili povraćanje, problemi s disanjem, svrab po koži, trnjenje jednog ekstremiteta (ruke ili noge) i slično. 
Ukoliko se otrovanje desi, najhitrije treba pristupiti ODSTR-ANJENJU OTROVA bez obzira na to je li otrovani razvio neku simptomatologiju ili nije. Najbolje ćete pomoći otrovanom ako najprije obavijestite službu hitne pomoći, a zatim postupite u skladu sa sljedećim preporukama:
Kod gutanja otrovne supstancije neophodno je: izazvati forsirano povraćanje, ukoliko je otrovani pri svijesti ili ukoliko nije popio kiselinu (ovdje se najčešće radi o slučajnom uzimanju kaustičnih kiselina kakva je, primjerice, masna soda u domaćinstvu).
Kod kožnih otrovanja neophodno je odmah skinuti odjeću i tečnom vodom oprati cijelo tijelo.
Kod otrovanja ujedom otrovnih životinja kakve su npr. zmije i pauci neophodno je podvezati ekstremitet bliže srcu u odnosu na mjesto uboda i kao kod svih prethodnih što ranije tražiti liječničku pomoć.
Kod otrovanja ugljičnim monoksidom, ili bilo kojom drugom supstancijom koja se udiše, neophodno je što prije otrovanog izvesti iz zatvorenog prostora, osigurati mu udisanje svježeg zraka i svakako uputiti liječniku.
Otrovanje ugljičnim monoksidom nastaje u zatvorenim prostorijama koje se ne prozračuju i u kojima postoji bilo kakvo gorenje bez prisustva kisika. Ono je često u zatvorenim garažama u kojima rade automobili, ili slučajno curenje ili ispuštanje plina. Za razliku od ovog, otrovanje ugljičnim dioksidom nastaje prilikom gorenja, truljenja do kakvog dolazi u vinskim podrumima, pivovarama, septičkim jamama, silosima, podzemnim tunelima, teretnim brodovima, vatrogasnim aparatima s pjenom i sl. Ugljični dioksid je teži od zraka te brže truje osobe koje leže, spavaju, a kao i kod ugljičnog monoksida otrovanu osobu je najprije neophodno iznijeti na svjež zrak. Ponekad je otrovani, kod ovog ali i kod drugih otrovanja, bez svijesti, bez disanja i rada srca, te je neophodno pristupiti njegovu oživljavanju i prije nego dođe hitna liječnička pomoć.
Kao što je na početku navedeno, osim akutnih postoje i kronična trovanja, koja se dešavaju najčešće čimbenicima iz okoliša, a o njima će biti riječi u idućem nastavku.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika