Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neizmjerna radost Sombora

Okupljenom vjerničkom puku u punoj karmelićanskoj crkvi obratio se o. Jakov Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa, pozdravivši pri tom preuzvišenog gospodina biskupa dr. Ivana Penzeša, prisutne svećenike, redovnike, redovnice, roditelje i rodbinu mladomisnika, oce priore i okupljene vjernike. Otac Jakov je rekao kako je ovo čas duboke radosti za Hrvatsku karmelsku provinciju sv. Josipa, za somborsku karmelsku zajednicu koja svojom prisutnošću već puno stoljeće svjedoči ljepotu potpune posvećenosti Bogu i odanosti čovjeku u prekrasnom gradu Somboru, čas duboke radosti za roditelje, sestru, šogora, nećaka i svu rodbinu brata Zlatka, za Katoličku crkvu u Somboru, za njegovu župnu zajednicu i čas duboke radosti za brata Zlatka Pletikosića.
»Ovo je dan posvećenja, ređenja i mlade mise našega redovnika brata Zlatka. On je silno želio ovaj čas i sve je činio da ga požuri i konačno je tu. Prepoznao je Gospodina i Gospodin Isus mu  je bio i ostao blizu, vodeći ga do svoga oltara gdje će sam Isus primiti ovu prelijepu žrtvu ljubavi koja nema nikakvog drugog interesa osim slave Božje«, rekao je otac Jakov zahvalivši pri tom subotičkom biskupu što se odazvao njegovoj molbi i Zlatkovoj želji da ga zaredi za svećenika u karmelskoj crkvi u kojoj do sada nije bilo ređenja. Zahvalio je i ocu Zlatku za spremnost u kojoj stoji pred njima i pred Bogom,  za ljubav prema Bogu i Crkvi koju je na jednostavan način iskazivao kroz karmelsku zajednicu.
REĐENJE: Poslije Evanđelja po Ivanu, slijedilo je ređenje. Prije samog čina ređenja nad ocem Zlatkom, koji je bio prostrt licem prema zemlji, molile su se, odnosno pjevale, litanije Svih svetih. Potom je đakon Zlatko Pletikosić zaređen po rukama oca biskupa Ivana Penzeša i slijedila je posvetna molitva. Biskup i prior su obukli mladomisnika u svećeničko odijelo (štola i misnica), a zatim je slijedilo pomazanje uljem i predaja kruha i vina.
Nakon prezbiterskog ređenja, nazočnima u karmelićanskoj crkvi u Somboru se obratio i Vjenceslav Mihetec, prior karmelićanskog samostana u Remetama.
»Na početku druge stoljetnice somborskoga karmela, nakon Somboraca, časne naše subraće Ambrozija Bašića, Vilka Dorotića te klerika Bertolda Vidakovića, danas Gospodar života i smrti bira Zlatka Pletikosića da ga slijedi i da mu služi u njegovu narodu molitvom i posluživanjem riječi. Bog bira – čovjek odgovara. Zlatko je prihvatio izbor i odgovorio je redovničkim zavjetima, a danas u ovom slavlju predanjem u Njegove ruke«, rekao je u prigodnoj propovijedi o. Vjenceslav Mihetec.
MLADOMISNIK: Na koncu svete mise mladomisnik i ređenik otac Zlatko Pletikosić je dirljivim riječima na hrvatskom i mađarskom jeziku zahvalio roditeljima i sestri, ocu biskupu, provincijalu koji ga je podržao u želji da njegovo ređenje bude u karmelskoj crkvi u Somboru uz zemne ostatke Sluge Božjega oca Gerarda Tome Stantića. Zahvalio je i propovjedniku ocu Vjenceslavu, braći iz svih karmelskih kuća koji su bili nazočni u somborskoj karmelićanskoj crkvi ili u duhu s njima, gradonačelniku Sombora dr. Jovanu Slavkoviću, subotičkim župama i zboru Collegium musicum catolicum iz Subotice, koji su glazbeno uveličali ovo misno slavlje, mladima i starijima u šokačkoj, mađarskoj, slovačkoj i bunjevačkoj nošnji, prijašnjim i sadašnjim župnicima u Somboru, svim svećenicima, bogoslovima i sjemeništarcima i svima okupljenima.
Zlatko Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika