Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Collegium Musicum Catholicum u subotičkoj katedrali
Vitalnost mladenačkog zanosa
Komorni-mješoviti zbor Collegium Musicum Catholicum, pod ravnanjem Miroslava Stantića, nastavlja svjedočiti vitalnost mladenačkog zanosa u promicanju crkvene glazbe, što je potvrdio i koncert kojega su održali prošloga četvrtka, 17. travnja, u katedrali-bazilici sv. Terezije u Subotici. 
Za prvi dio koncerta odabrali su skladbe zavičajnog skladatelja Albe Vidakovića, koje nisu izvođene ranije u koncertnim programima, te ujedno daju presjek glazbenih oblika koje je on stvarao na polju crkvene glazbe. Tako je publika mogla čuti motete »O srce čišće od sunca«, »Rajska kruno«, »Talerunt Jesum«, »Zdravo Majko Djevice«, ulomke Kyrie iz Mise Simplex i Agnus Dei iz Mise Caeciliane, kao i praizvedbu ulomka »Zaslužila je smrt« iz oratorija »Tužba u hramu« (solist Ivan Ušumović - bas).
Kao poveznicu s drugim dijelom koncerta, stalni orguljaš zbora Kornelije Vizin priredio nam je još jednu praizvedbu, trostavačnu Sonatu A-dur Wq 65/32 (druga verzija) Carla Phillipa Emmanuela Bacha (1714.-1788.), inače sina glasovitog skladatelja. 
Bila je to svojevrsna uvertira u Missu Brevis St. Joannis de Deo (ili Malu orguljsku misu) Josepha Haydna, pisanu za gudače, orgulje i zbor. Za ovaj su nastup odabrani stavci Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei. Instrumentalni ansambl činili su: Tamas Kis (violina), Slobodan Stefanović (violina) i Viktor Molnar (violončelo).
Za kraj koncerta, kojega je publika, sudeći po pljesku, pozitivno ocijenila, izveden je »Laetatus sum« poljskog baroknog skladatelja Grzegorza Gerwazyja Gorczyckog.
Pokrovitelj koncerta bio je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«.
Uz već redovite nastupe u okviru svečanih svetih misa, Collegium Musicum Catholicum uskoro očekuje nastup na Susretu hrvatskih zborova u Karlovcu, dok će u srpnju biti domaćini Katedralnom zboru iz Osnabrücka u Njemačkoj. 
D. B. P.
 
 
Predstava »Ode Bolto na ogled« u izvedbi HKUD-a »Ljutovo«
Igra na sigurno
Na nedavno završenom Festivalu amaterskog teatra u Ljutovu nagrađena kao najbolja, predstava »Ode Bolto na ogled« u izvedbi Dramske sekcije domaćeg HKUD-a »Ljutovo« gostovala je u nedjelju u Subotici, u HKC-a »Bunjevačko kolo«. Riječ je jednom od četiri komada iz serijala o Bolti, duhovitom »čoviku« iz naroda, kojega je kreirao bačko-hrvatski dramatičar Matija Poljaković (1909.-1973.). Lik Bolte poznat je i mnogim ranijim generacijama, budući da su komadi u kojima je on glavni protagonist, postavljani 50-ih godina na sceni subotičkog Narodnog kazališta, a njegov lik tumačio je glumac Geza Kopunović. Također, ovi Poljakovićevi komadi su oživljeni i u formi televizijskog serijala pod nazivom »Boltine zgode i nezgode«, što ga je za potrebe TV-a Zagreb režirao Petar Šarčević.
Amaterskom ansamblu iz Ljutova materinja je ikavica dobro legla, a scene koje prikazuju život i običaje (adete) bunjevačkih Hrvata između dvaju svjetskih ratova – konkretno predstavljanje mladoženje mladoj – pokazali su se lakim za uživljavanje. Redatelj Nandor Klinocki se u potpunosti fokusirao na komične aspekte teksta, koristeći ga bez intervencije i sporednih efekata. Iako na momente dolazi do pada dinamike, sudeći po reakcijama publike, osnovna ideja svojstvena pučkom teatru – zabaviti se i nasmijati,  ponekad i na raèun sebe samih, nije izostala. Drugim riječima, komadi o Bolti, kakva je i ova komedija u tri èina, u slučaju subotičke publike jesu igra na sigurno. 
Pokraj, za amaterske prilike uvjerljivih Darka Vojnića Hajduka (Bolto) i Ane Ivković (Kata), u predstavi igraju Petar Ivković (Tome), Marija Bajić (Mara), Stevan Stantić (Ivan), Ivan Bukvić (Pere), Ljiljana Bajić (Roza), Vanja Stanišić (Luca), Dijana Remeš (Jelka) i Ivan Vuković (Pajo).  
Nakon Subotice, predstava će, prema najavama, gostovati i u drugim vojvođanskim mjestima, ali i u Mađarskoj i Hrvatskoj. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika