Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvanvremenska dimenzija naslikanih razglednica

U Subotici je u ponedjeljak otvorena vrlo zanimljiva izložba slika mladog akademskog slikara iz Zagreba Hrvoja Puškarića. Izložba predstavlja slikarev ciklus »Šetnja hrvatskim gradovima«, a sadrži niz od 18 slika hrvatskih, prije svega dalmatinskih gradova. Puškarić radi u tehnici monokromnog realizma, a u pojedinim segmentima zapravo bi se moglo reći da je riječ o hiperrealizmu.
Otvarajući izložbu u holu Otvorenog sveučilišta, generalna konzulica gerant Ljerka Alajbeg rekla je kako je Hrvoje Puškarić »višeslojni i višestruki umjetnik«.
»Šteta je što, iz razloga transporta, ne možemo vidjeti Puškarićeve slike i iz drugih njegovih ciklusa«, rekla je Ljerka Alajbeg. »Tada bismo imali potpuniji dojam o ovoj zanimljivoj ličnosti, o slikaru koji je puno putovao po svijetu, koji je bio na četiri kontinenta. Slike iz ovog ciklusa podsjećaju na razglednice, a to što na njima nema ljudi – daje im izvanvremensku dimenziju. Ovo je njegova prva izložba u Subotici i u Srbiji, a vjerujem kako je pred njim velika budućnost. Od Hrvoja Puškarića možemo očekivati stotinu iskoraka, jer on kroz slike spaja ljude i gradove«.
Svoje su dojmove o postavljenoj izložbi s nazočnima podijelile i dvije povjesničarke umjetnosti – Olga Šram i Olga Kovačev-Ninkov. Olga Šram je rekla kako je ovaj ciklus veoma nezahvalan za slikara. »Motiv grada, ovi izabrani motivi, takvi su da slikar vrlo lako može odlutati u nešto što nije slikarstvo. Hrvoje Puškarić se odlučio za format koji podsjeća na razglednicu. U slikama uočavam različite utjecaje – od njegovih profesora s Akademije, do utjecaja onih dijelova svijeta u koje je on putovao. Moji su dojmovi veoma pozitivni«.
Osim pohvala za izložbu, Olga Kovačev-Ninkov se veoma pozitivno izrazila i o katalogu, koji je pripremljen uz izložbu. »Formati ovih slika su odraz slikara putnika«, rekla je Kovačev-Ninkov. »Gledajući ih, u nama se stvara želja da odemo u te gradove sa slika. Hvala vam što ste nam donijeli more«.
Zahvaljujući organizatorima izložbe – Udruzi hrvatske mladeži Krov i predsjednici Olgi Perušić, te Generalnom konzulatu RH u Subotici i generalnoj konzulici gerant Ljerki Alajbeg – Hrvoje se Puškarić ispričao zbog toga što izložbi u Subotici nije ponudio više slika i nije isključeno da subotička publika u skoroj budućnosti vidi i širi opus ovoga autora.
Prema riječima organizatorice Olge Perušić, ova izložba je prvi u nizu događaja koje Krov planira u seriji razmjene umjetnika iz Hrvatske i Vojvodine. »Uspostavili smo kontakte s jednim brojem akademskih umjetnika iz Hrvatske i radimo na tome da ovdje ugostimo umjetnike različitih profila i pravaca«, kaže Olga Perušić.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika