Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljanje zbirke pjesama 
»Graal« Lazara Franciškovića 
 
Prema najavama, u srijedu 23. travnja, u Zagrebu je predstavljena zbirka pjesama »Graal« subotičkog književnika Lazara Franciškovića. 
Predstavljanje je održano u Kulturno-informativnom centru (KIC), a o knjizi su govorili: Ivan Pandžić, uime nakladnika Tusculum, dr. sc. Sanja Vulić, urednica biblioteke, i Tomislav Žigmanov, književnik i publicist iz Subotice. Stihove je kazivala Marija Jaramazović, a u glazbenom programu sudjelovali su Krešimir Ivančić (violina) i Ivan Tikvicki (gitara). 
Predstavljanje je održano u suradnji s Udrugom za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba.
 
Šezdeset godina 
Gradskog muzeja Subotica
 
Svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće te otvorenjem dviju izložbi, u srijedu je u Subotici obilježena 60. obljetnica osnutka Gradskog muzeja Subotica.
Prateće izložbe – »60 godina izložbene djelatnosti Gradskoga muzeja« i »Legati i poklon zbirke Umjetničkog odjela Gradskog muzeja« – mogu se pogledati u novoj zgradi Muzeja na Trgu sinagoge 3. 
 
Novi broj »Matice« 
 
Sredinom travnja iz tiska je izašao broj Matice za mjesec travanj, donoseći obilje priloga iz života Hrvata u domovini i svijetu. Tu su prilozi vezani za važne političke događaje – pozivnica Hrvatskoj u NATO na summitu u Bukureštu i posjet američkog predsjednika Georga Busha Hrvatskoj. Matica piše i o posjetu ravnateljice HMI-a Danire Bilić hrvatskim zajednicama u SAD-u i Kanadi. 
Među ostalim, tu je tekst posvećen književnici Jasni Melvinger iz Petrovaradina, dobitnici književne nagrade »Goranov vijenac«.
Inače, uredništvo časopisa ujedno poziva na suradnju. »Pišite nam, šaljite vijesti i fotografije, kreirajte s nama sadržaj ‘Matice’ pišući nam o tome što biste željeli čitati. Učinimo ‘Maticu’ uistinu mostom hrvatskog zajedništva.  
 
Novi tekst nacrta Zakona o kulturi
 
Ministarstvo kulture Republike Srbije predstavilo je početkom tjedna prerađen tekst nacrta Zakona o kulturi, koji je dopunjen i usklađen s primjedbama koje su rezultat javne rasprave, kao i mišljenjima drugih mjerodavnih ministarstava, piše Beta. Novi prerađen tekst nacrta zakona o kulturi dostupan je na internetskoj stranici Ministarstva kulture www.kultura.sr.gov.yu, a javna rasprava o nacrtu održana je koncem prošle godine s predstavnicima udruženja institucija kulture i umjetnicima. 
Ministarstvo kulture istaknulo je važnost hitnog usvajanja zakona, imajući u vidu da su važeći zakoni u kulturi donijeti još 90-ih godina. 
 
Premijera u HKC »Bunjevačko kolo«
 
Najnovija predstava Dramskog odjela HKC »Bunjevačko kolo« pod nazivom »Ljubavno pismo«, bit  će premijerno izvedena u subotu, 26. travnja, u Velikoj dvorani Centra, s početkom u 19 sati. Predstavu prema tekstu Koste Trifkovića režirao je Ninoslav Šćepanović. Cijena ulaznice je 150 dinara.
 
Novi svezak »Klasja naših ravni«
 
Uvodni dio novog sveska »Klasja naših ravni« (3-4, 2008.) posvećen je književnici i jezikoslovkinji Jasni Melvinger, ovogodišnjoj dobitnici ugledne književne nagrade »Goranov vijenac«. U povodu toga tiskano je obrazloženje za dodjelu ove prestižne nagrade koje je napisao književnik Mile Stojić (Dunavska Klepsidra Jasne Melvinger). S dobitnicom su razgovarali Delimir Rešicki (Nikada nisam marila za »zborno pjevanje«), Denis Derk (Izbor je bio ostati uz svoje), Sandra-Viktorija Antić (U Hrvatskoj mi je objavljena samo jedna knjiga) i Davor Bašić Palković (Stvarala sam pod znakom humanizma). Uz riječ zahvale Jasne Melvinger (Pjesnik u jeziku i zbilji) tiskan je i izbor iz njezine poezije (Proljeća, ljeta i lijepe jeseni). 
U novom svesku »Klasje« donosi ulomke iz romana Branimira Miroslava Tomlekina (Klementinci), Vladimira Bošnjaka (Šesta grana) i Stjepana Bartoša (Dnevnik jedne Tonke), kao i pripovijetku Dražena Prćića (Ekonomisti). Ante Sekulić piše o svojim osobnim promišljanjima o nadbiskupu Franji Kuhariću u povodu jedne disertacije. O pojedinim svescima časopisa »Klasje naših ravni« pišu: dr. Stjepan Kožul (Klasje bačkih Hrvata) i Dubravka Luić-Vudrag (»Bunjevački časopis Klasje naših ravni 1935.-1944.« u očuvanju hrvatskog identiteta). Katarina Čeliković piše o jednoj komediografskoj minijaturi Balinta Vujkova, Milovan Miković o subotičkom kazalištu od 1950. do 1955., a Stevan Mačković o planovima za podizanje dviju crkava na Paliću. Uz izbor iz rukopisa Matije Evetovića (Kulturna povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata) tiskani su prikazi likovnih ostvarenja Jasne Melvinger, koje su napisali – Olga Šram, Sava Stepanov i Aleksandar Tišma (Tri viđenja likovnog svijeta Jasne Melvinger).
Dramski dio Marulićevih dana
Dodjelom nagrada »Marin Držić« Ministarstva kulture za najbolji dramski tekst u 2007. i izvedbom Držićeve komedije »Dundo Maroje«, u ponedjeljak je u splitskom HNK  počeo dramski dio 18. Marulićevih dana, piše HRT.
Prvu nagradu dobio je Tomislav Zajec za tekst »Dorothy Gale«. Druge nagrade Ministarstva kulture ravnopravno su podijelili Pavo Marinković za tekst »Tri o maturi« i Matko Sršen za tekst »Darsa«. Treća nagrada je ravnopravno podijeljena između Elvisa Bošnjaka za tekst »Žice i žileti«, Vladimira Stojsavljevića za tekst »Nikola VII.« i Lane Šarić za tekst »Neboder«.
Na Festivalu drame i autorskog teksta splitska će publika do kraja tjedna moći vidjeti najbolja uprizorenja hrvatskih dramskih tekstova u izvedbi kazališta iz: Zagreba, Splita, Varaždina, Virovitice i Dubrovnika te jednog kazališta iz Makedonije. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika