Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvara se svehrvatska koalicija za izbore

MOSTAR – Pripreme za buduće općinske izbore u BiH, koji će se održati u listopadu ove godine, već su započele. Hrvatske stranke najvjerojatnije će, po prvi put, formirati hrvatsku koaliciju za izbore u Republici Srpskoj. Hrvatska seljačka stranka-Nova hrvatska inicijativa (HSS-NHI) uputila je službeni poziv svim hrvatskim strankama da zajedno nastupe na budućim lokalnim izborima i stvore hrvatsku koaliciju za Republiku Srpsku. Glavni odbor HSS-NHI-a ističe da hrvatski narod u BiH nema svojih političkih predstavnika u većini općinskih vijeća na prostoru RS-a, pa ni u općinama u kojima su Hrvati do rata bili većinski narod. 
POSTIGNUTI NAČELNI DOGOVORI: Inicijativu stvaranja hrvatske koalicije već je podržao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH prilikom nedavnog sastanka s Krešimirom Zubakom, predsjednikom Glavnog odbora HSS-NHI-a. Zubak smatra kako priča oko ovog, za Hrvate veoma bitnog pitanja, tek počinje, te je najavio da će se u sljedećem razdoblju zasigurno otvoriti razgovori i s ostalim strankama oko načela zajedničkog nastupa u RS-u, za što se založio i sam vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
Davor Čordaš, potpredsjednik RS-a i član Predsjedništva HDZ-a BiH, smatra kako je uspostava koalicije jedini način da Hrvati uspiju na predstojećim izborima u manjem bosansko-hercegovačkom entitetu. Kako je u izjavi za »Hrvatsku riječ« kazao Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH, ta je stranka donijela odluku o stvaranju svehrvatske koalicije te je u dosadašnjim razgovorima pozvala ostale stranke na zajednički nastup. 
»Postignut je dogovor s HSS-NHI-om, a i reakcije ostalih stranaka – HDZ-a 1990. i HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) – dosta su pozitivne. Vjerujemo da će u skoro vrijeme doći do potpisivanja koalicijskog sporazuma svih jačih hrvatskih stranaka«, kazao nam je Relota. I iz HDZ-a 1990., na čelu s Božom Ljubićem, naglašavaju kako je stav stranke da se svakako ide u razgovore oko zajedničkog nastupa u RS-u na lokalnim izborima. 
SVE STRANKE RAVNOPRAVNE: Hrvatska koalicija za RS bi sudjelovala na izborima u svim općinama u kojima živi ili je do rata živio hrvatski narod. Sve stranke članice koalicije bile bi ravnopravne u djelovanju i odlučivanju te bi pružale maksimalan doprinos u registraciji glasača i provođenju glasovanja, posebno onih koji glasuju u odsustvu. 
Na listama koalicije mogu biti kandidati koji su svojim djelovanjem u proteklom razdoblju pokazali nesumnjivo zalaganje za povratak hrvatskog naroda u BiH i koji se obvezuju da će to činiti i ubuduće. Načelna pitanja ustroja, ovlasti i djelovanja koalicije, kao i sva druga pitanja, regulirat će se koalicijskim sporazumom, koji bi potpisali svi predsjednici stranaka. Za provedbu izbornih aktivnosti koalicije formirat će se zasebno koordinacijsko tijelo za Republiku Srpsku, koje će imati potpune ovlasti od vodstva svojih stranaka.                           g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika