Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mrguda
 
Umbra krameri, u Hrvatskoj Crnka, a u Srbiji Mrguda, riba je iz reda Esociformes, iz obitelji Umbridae. Po tvrdnjama znanstvenika Umbra pripada najstarijim vrstama riba u svijetu, a po nekima od njih postoji još od ledenoga doba. Maksimalna dužina joj je do 11 cm, a težina do 27 grama. Živi u stajaćim i sporotekućim vodama, dobro podnoseći nedostatak kisika.  prirodnih staništa. Predstavnici  ovoga roda danas su izuzetno rijetki, zbog čega su u cijeloj Europi pod najstrožim režimom zaštite. Na listi je vrsta zaštićenih Uredbom Bernske konvencije Apendix I – Annex I.) Sve do ožujka ove godine smatralo se da ova riba u Srbiji obitava samo u vodotoku Zasavica.
 
Završen treći međunarodni moto sajam u Novom Sadu 
 Moto Bike Expo – Novi Sad
Novosadski sajam prošloga tjedna bio je domaćin 3. međunarodnog sajma motocikala, bicikala i prateće opreme »Moto Bike Expo – Novi Sad«. Izuzetna prodaja dvokotača, premijerne promocije motocikala, tribine o sigurnosti prometa, predstavljanje bajkera, akrobatske vožnje motociklista obelježili su ovu manifestaciju, na kojoj je 40 izlagača privuklo pažnju oko 18.000 posjetitelja. Veliki broj posjetitelja došao je iz – Hrvatske, Mađarske, BiH, Slovenije i Rumunjske. 
Izlagači su izuzetno zadovoljni nastupom, kako zbog posjećenosti, tako i zbog poslovnosti, odnosno prodaje i sklopljenih ugovora. Tijekom Sajma motori su se prodavali po specijalnim sajamskim cijenama, nižim za 5 do 10 posto. Generalni sponzor Sajma – NLB Continental banka posjetiteljima je ponudila i poseban dinarski kredit za kupnju dvokotača, koji su izloženi u ponudi izlagača Sajma. Za četiri sajamska dana prodano je više od 500 motocikala, skutera i bicikala, a pravi efekti poslovnosti vidjet će se tek poslije Sajma – izjavio je menadžer projekta Miroslav Radišić.
Samostalni stručni suradnik za odnose s javnošću Novosadskog sajma Boris Nadlukač priopćio je da je u premijerno organiziranom Izboru za motocikl Sajma, u konkurenciji 17 modela, po mišljenju posjetitelja, to laskavo priznanje ponio motocikl YZF-R1, proizvođača Yamahe. Po broju glasova, drugo mjesto zauzeo je Suzukijev model GSXR 600K8, a treće BMW-ov R 1200 GS adventure.
Pokraj najnovijih modela motocikala i bicikala, Sajam je protekao u znaku stručnih tribina na kojima je bilo riječi o poboljšanju kontrole i povećanju sigurnosti biciklista i motociklista u prometu.
Očekivano, veliku zainteresiranost publike izazvao je »street fight« vožnja Čabe Erdeša iz Mađarske na otvorenom prostoru Novosadskog sajma. 
Poslije četiri dana Sajma opća je ocjena da je i ovogodišnji »Moto Bike Expo« ispunio očekivanja i da spada u grupu sajmova koji imaju svoju publiku i mjesto u kalenadru priredbi Novosadskog sajma.
 
Igor Kušeta
 
 
Petar Kralj 
u Mitrovici
 
Proteklog tjedna slavila se 170. obljetnica od osnutka jedine gimnazije u Srijemskoj Mitrovici. Tim je povodom u grad u kojemu je proveo djetinjstvo i ranu mladost, gdje su njegovi roditelji bili profesori i ravnatelji, a on učenik slavljenice, navratio i poznati glumac Petar Kralj. Umjetnik je odgovarao na pitanja i nasmijavao prepunu svečanu dvoranu. Govorio je slavni glumac o dogodovštinama kad je bio učenik i o važnosti ustanove u koju je došao poslije toliko godina ispričati đacima, profesorima i prijateljima gimnazije da je najvažnije znanje i poštenje.
Mnogi su mu prišli rukovati se i zatražiti fotografiranje, kako bi zabilježili trenutke provedene s poznatim Mitrovčaninom. 
Još jedan Mitrovčanin – Slaven Španović, bivši učenik ove gimnazije, uspio je, između 160 kandidata, upisati zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti i krenuti dobrim putem svog starijeg kolege.
M. M. Š. 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika