Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U spomen na Silvestera Hajnala

U crkvi Presvetog Trojstva u Somboru u petak 18. travnja priređen je koncert pod nazivom »U spomen na Silvestera«. Okupljene u crkvi pozdravio je župnik preč. Josip Pekanović. »Poslije smrti Silvestera Hajnala lijepo je što je skupina mladih osjetila potrebu nositi ga u svome srcu, njegujući glazbu i nastavljajući tamo gdje je on stao«, rekao je preč. Pekanović pozdravivši Mješoviti omladinski zbor »Iuventus Cantat« iz Sombora čiji je osnivač Silvester Hajnal, kao i goste – Pjevačko društvo »Preobraženje«.
Okupljene je pozdravila i predsjednica Somborskog pjevačkog društva Vesela Savin, koja ih je upoznala sa zborom iz Beograda. Ona je između ostalog rekla: »Raspjevana mladost je uvijek dar Božji koji oplemenjuje i uzvisuje ljudski duh. Stoga vječita mladost Somborskog pjevačkog društva, ove večeri posvećene našem nezaboravnom  dirigentu, ima želju i čast da mladost koja ljubav znači vječno krasi naša srca, ljude dobre volje, naš grad i vas, naše drage prijatelje.«
Prvi je nastupio zbor iz Beograda sa solistima – sopranom Draganom Volarević i baritonom Đorđem Perovićem, pod ravnanjem dirigenta Bratislava Prokića. Solo sopran je prigodom nastupa MOH »Iuventus Cantat« bila Sonja Šarić, a ovaj je zbor nastupio pod dirigentskom palicom Minte Aleksinačkog.
Sutradan, u subotu 19. travnja, Somborsko je pjevačko društvo priredilo još jedan koncert. Na Pedagoškom fakultetu je  dječji zbor »Vojislav Voja Ilić«, čiji je osnivač također Silvester Hajnal. Zborom je ravnala dirigentica Marija Hajnal, kćerka pokojnog Silvestera, uz glazbenu pratnju Vere Varge za glasovirom, Živana Živanovića za klavijaturama i Neše Nikolića za bas  gitarom.
Grad Sombor je ovom velikom dirigentu u čast podigao spomen poprsje u središtu grada.
Z. Gorjanac
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika