Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvadeset uzastopnih pobjeda

Uz legendarnog Tihomira Batu Ognjanova, današnji trener kadeta NK »Bačke« Josip Zemko (1946.) jedini je subotički nogometaš koji je imao priliku odjenuti dres nekadašnje reprezentacije SFR Jugoslavije. Poniknuvši u matičnom klubu u kojemu danas radi, tijekom aktivne igračke karijere zabilježio je 500 ligaških nastupa za Spartak, Vojvodinu i sarajevski Željezničar. Nažalost, zbog jedne ozbiljnije ozljede u 29. godini je bio primoran prekinuti svoj nogometaško-igrački put i nastaviti ga u ulozi trenera, prenoseći svoje znanje i vještinu brojnim generacijama. Drugu godinu je trener kadetske selekcije NK »Bačke«, koja je prošle subote postavila jedan zanimljivi sportski rekord. 
 
O kakvom se rekordu radi?
Pobjedom (8-2)  protiv svojih vršnjaka iz Karavukova (Polet) zabilježili smo 20. uzastopnu pobjedu u dosadašnjem ligaškom dijelu natjecanja u Vojvođanskoj ligi, u kojoj nastupamo kao predigra seniorskoj momčadi.
 
Kako je biti strateg momčadi koja zna samo za pobjede i što biste izdvojili kao najveću vrijednost generacije koju predvodite?
Lijepo je biti na pobjedničkoj klupi, ali svi postignuti rezultati su plod velikog i marljivog rada u protekle dvije zajedničke godine. Snagu naše momčadi čini veliko zajedništvo, te kvaliteta nekoliko igrača, koji su već na pragu nastupa u seniorskoj momčadi. Osnovni cilj rada s mlađim selekcijama, a kadeti su momci rođeni 1991. godine i mlađi, je stvaranje baze igrača iz vlastitog igračkog pogona. Primjerice, po godinama još uvijek kadet Davor Rajkovača već igra za prvi tim, a još 2-3 igrača su blizu.
 
Za rekordni niz zasigurno je zaslužna i napadačka igra. Koliko je momčad postigla pogodaka u dosadašnjem dijelu prvenstva?
S ovih 8 iz posljednjeg susreta imamo 113 datih golova u 20 susreta, uz samo desetak primljenih. Uz napadački nogomet, nastojimo igrati što jednostavnije i brže – tzv. igru iz prve lopte, koja će dovesti do konačne realizacije. Igru baziramo, najčešće, na sustavu 4-4-2, a naša dva špica Čorba i Ramović postigli su u tandemu više od 60 golova.
 
Dobri rezultati nužno proizilaze iz dobrog i stručnog rada. Koliko treninga održavate tjedno sa svojim pulenima?
Treniramo četiri puta tjedno u dvije smjene, prije podne i poslije podne – ovisno o školskim obvezama mojih nogometaša. Vikend je rezerviran za prvenstvenu ligašku utakmicu, no, ukoliko se ukaže prilika, igramo i prijateljske susrete. Također, nekoliko kadeta povremeno nastupi i za prvu momčad, kao što je to bio slučaj na nedavnom kup susretu protiv Radničkog (Bajmok).
 
Tijekom dugogodišnje trenerske karijere radili ste s brojnim, starijim i mlađim generacijama nogometaša. Je li lakše raditi sa seniorima ili s »mladošću«?
Lakše mi je raditi s mlađim generacijama, prvenstveno zbog poštenja i naive, koja još postoji samo kod mladosti, te autoriteta kojeg osjećaju prema treneru. Također, nema ni onog uobičajenog rezultatskog presinga, koji gotovo uvijek prati rad sa seniorskom momčadi. Cilj trenera mlađih selekcija je, prvenstveno, stvaranje budućih igrača.
 
Što donosi nastavak proljetne sezone i hoće li pobjednički niz ostati neprekinut do konca prvenstva?
Ostaje još deset ligaških kola u kojima ćemo pokušati nastaviti respektabilnu seriju pobjeda, iako nas čeka nekoliko susreta protiv neugodnih protivnika poput, primjerice, AIK-a (Bačka Topola) ili Crvenke, no, ne bi se trebali opterećivati samim rekordom. Sljedećeg mjeseca kadetska reprezentacija Subotice, čiju polovicu čine naši igrači, nastupit će na međunarodnom turniru u Budimpešti i očekujemo dobar rezultat na ovoj internacionalnoj provjeri. Kao i uvijek, želja nam je da još nekoliko naših igrača dobije priliku zaigrati za prvu postavu seniorske momčadi.                 
       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika