Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ančić donio pobjedu

Nesretni niz hrvatskih poraza u Davisovom cupu, koji je nekadašnjeg pobjednika ovog prestižnog momčadskog natjecanja »preselio« u drugu ligu tj. Euro/afričku zonu 1, konačno je prekinut pobjedom protiv neugodne selekcije Italije. Tijesna, ali nadasve vrijedna pobjeda (3-2) izborena je u posljednjem, odlučujućem petom susretu pobjedom Marija Ančića, najboljeg pojedinca ovog reprezentativnog ogleda. U Bratislavi je donio odlučujući treći poen za veliku pobjedničku »salataru«, u Dubrovniku, istim učinkom kada je najviše trebalo, ovjerio je hrvatsku vizu za plasman  u kvalifikacije za povratak u Svjetsku skupinu.
HRVATSKA – ITALIJA 3:2
Neočekivani poraz Ive Karlovića u uvodnom susretu prvoga dana protiv Bolellija (6-7, 6-4, 6-3), za trenutak je uznemirio izbornika Gorana Prpića, ali ga je već u sljedećem susretu »umirio« Mario Ančić sigurnom pobjedom protiv neugodnog Seppija (6-2, 6-4, 7-5). Subota je donijela vodstvo od 2-1, pobjedom para Ančić/Čilić (7-6, 6-4, 1-6, 6-3) protiv talijanske kombinacije Bolelli/Starace, ali se nemir ponovno javio u prvom nedjeljnom susretu, porazom Marina Čilića (7-6, 4-6, 4-6, 7-6, 1-6) u dvoboju sa Seppijem. No, kada je to najviše bilo potrebno, na neugodnih, ukupnih 2-2, »Super Mario« je odigrao jedan od svojih najboljih susreta karijere i premoćno svladao Bolellija (6-4, 6-4, 6-2) za konačnu pobjedu 3-2 i odveo svoju reprezentaciju u rujanske kvalifikacije za popunu Svjetske skupine Davisova cupa.
Nakon ždrijeba, održanog u Londonu prošle srijede, protivnik Hrvatske bit će reprezentacija Brazila a susret će biti igran na domaćem terenu. Mjesto održavanja bit će naknadno određeno.   g
 
 
Zlatni Manchester
Svjetski rekordi 
Jovanović i Draganje
 
Impresivnim rezultatima na nedavno završenom SP u malim bazenima (Manchester, 9.-13. travnja), Hrvatska je potvrdila status jedne od aktualnih sila svjetskog plivanja. Dva zlata i dva svjetska rekorda, koje su osvojili Sanja Jovanović na 50 m leđno (26,37) i Duje Draganja na 50 m slobodnim stilom (20,81), još jednom su uvjerili svijet u kvalitetu hrvatskog plivačkog sporta. Uz bronce koju su oboje osvojili na dvostruko dužim dionicama (100 m), Hrvatska je saldo odličja zaokružila na četiri osvojene medalje i na najljepši mogući način se uvrstila među potencijalne osvajače odličja na predstojećoj Olimpijadi u Pekingu.  
 
HNL
Dinamo potvrdio naslov
 
Pobjedom na gostovanju protiv Međimurja (2-1), zagrebački je Dinamo i matematički otklonio sve nedoumice glede obrane svog prošlogodišnjeg naslova 1. Hrvatske nogometne lige. Stari-novi prvak je zabilježio i 21. pobjedu ove sezone, te uz 19 bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja Hajduka, »pospremio« još jedan šampionski pokal u svoje klupske vitrine. 
 
Vaterpolo
Jug i Mladost na Final fouru
 
Kvaliteta hrvatskog reprezentativnog vaterpola (prvaci svijeta), uspješno je, plasmanom dubrovačkog Juga i zagrebačke Mladosti na Final four, potvrđena i na europskoj klupskoj razini. Jug je bio bolji od grčkog Olympiakosa (10-5, 8-12), dok je Mladost nakon velike drame (9-9, 9-9, 4-1 poslije peteraca) bila bolja od beogradskog Partizana. Na Final four u Barceloni plasirali su se još mađarski Vasas i talijanski Pro Recco.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika