Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret škola i đaka

Svršetak osnovne škole, osim radosti zbog okončanja prvog dijela životne naobrazbe i dolaska uvijek željno iščekivanog ljetnog raspusta donosi i vrijeme donošenja važne odluke o nastavku školovanja u nekoj od srednjoškolskih obrazovnih ustanova. Na samim počecima prve životne zrelosti teško je odmah donijeti odluku o kojoj će, možda, ovisiti buduća profesionalna orijentacija i potencijalni radni angažman. U nastojanju pružanja praktične pomoći glede olakšanja potencijalnog izbora, u subotičkoj Dvorani sportova organiziran je 15. i 16. travnja, četvrti po redu Sajam obrazovanja na kojemu su se predstavile sve subotičke srednje škole.
VIDJETI I ODABRATI: U šarenilu atraktivno priređenih srednjoškolskih štandova đaci posjetitelji sajma imali su prigodu upoznati ponudu brojnih smjerova za koje su u sljedećoj školsko-nastavnoj godini ponuđena mjesta za upis. Zasigurno najveću pozornost privlačile se praktične demonstracije učenika Tehničke, Kemijsko-tehnološke i Ekonomske škole, koji su zainteresiranim budućim školarcima pokazali znanje i vještine svladane tijekom redovite nastave. Hoće li netko odabrati smjer turističkog tehničara, kemijskog laboranta ili elektrotehničara specijalista za automatiku, ili će se opredijeliti za klasičnu gimnazijsku naobrazbu, gdje se i ove godine u Gimnaziji »Svetozar Marković« upisuje društveno-jezički smjer odjela na hrvatskom jeziku, ili  možda netko namjerava upisati Medicinsku, Politehničku ili Muzičku školu, ili se pak odlučiti za Biskupijsku klasičnu gimnaziju, pokazat će vrijeme nakon provedenih prijamnih ispita. Dva sajamska dana, uz pregršt korisnih informacija dobivenih od nastavnog i školskog kadra, zasigurno su olakšali određene nedoumice i barem djelomice pomogli onima koji se još nisu definitivno odlučili. Kakva će konačna odluka biti vidjet će se tijekom srpnja i kolovoza, kada upisi budu finalizirani, a novi razredi srednjih škola budu popunjeni zainteresiranim đacima.
Mario Dulić, učenik smjera strojarski tehničar za računalno konstruiranje u Tehničkoj školi, praktično je demonstrirao svim zainteresiranima školarcima stroj koji je konstruirao skupa s nekoliko svojih školskih prijatelja ljubazno odgovarao na pitanja posjetitelja štanda njegove škole. »Sajam je prilika da budući učenici upoznaju rad određene škole i praktično vide što ih čeka u nastavku srednjoškolskog obrazovanja«, kazao je u kraćoj izjavi Mario, tijekom rada na svom stroju – pokretnom stolu za pripremu. Ravnatelj Kemijsko-tehnološke škole Franjo Horvat naglasio je izniman značaj ovog sajma za profesionalnu orijentaciju đaka osmih razreda i blagovremeno dobivanje informacije za donošenje jedne važne životne odluke, kakva je upis u srednju školu. »Važno je imati puno informacija kako bi djeca mogla prepoznati svoje sklonosti i odlučiti se da, jednog dana, rade ono što vole«.
Upravo tako, djeca bi trebala, prije svega, odabrati srednju školu koju sama žele i opredijeliti se za učenje onoga što stvarno žele i vole. Sajam obrazovanja dao im je još jednu lijepu i praktičnu priliku vidjeti i, naposljetku, konačno kada za to dođe vrijeme, odabrati svoj obrazovni put.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika