Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Boeing 
 
Glasovita zrakoplovna kompanija Boeing odložila je  promociju svog novog modela 787 Dreamlinera, koji bi trebao sljedeće godine ući u komercijalnu eksploataciju. U pitanju je nova klasa suvremenog putničkog zrakoplova, koji bi trebao trošiti znatno manje goriva na dugim interkontinentalnim letovima i prevoziti veći broj putnika. Prvi model se očekuje u trećem kvartalu 2009. godine. 
 
Roštilj
 
Urugvajski ljubitelji mesa na grillu postavili su novi svjetski rekord u pečenju roštilja i zahvaljujući nesvakidašnjoj manifestaciji osigurali mjesto u Guinessovoj knjizi. Za postavljanje rekordnog roštilja, dugog 1,5 km, vatra je pripremana od 6 tona ugljena, a na njoj je ispečeno čak 12 tona pripremljenog mesa. Za realizaciju donekle opasnog pothvata, s obzirom na veliku vatru, zatražena je pomoć vojske i vatrogasaca.
 
Riba -liječnik
 
Dvije riblje vrste – Garra rufa i Ciprinion macrostomus – imaju iscjeliteljskih sposobnosti u tretmanu osoba koje su oboljele od psorijaze, s obzirom da se rado hrane ostacima kože. Na taj se način efikasno odstranjuje odumrli gornji sloj i otvara prostor za razvijanje zdravog dijela. Ove male, sićušne ribice koriste se u specijaliziranim lječilištima, ali su i sastavni dio ekskluzivne ponude u luksuznim toplicama i wellness centrima. U budućnosti se očekuje njihova masovnija uporaba i izvan Japana, gdje je ovaj oblik terapije i najrašireniji. 
 
Rastava 2
 
Australski časopis Zoo Weekly odlučio je darovati jednom čitatelju kompletnu rastavu, preciznije – spreman je u iznosu od 5000 funti financirati sve troškove, koji prate službeni prestanak bračne zajednice. Ovaj dar je idealan za mušku osobu koja želi natrag svoju slobodu, a uključuje i plaćenu spremačicu tijekom prva dva mjeseca, plazma televizor, play station i pretplatu na časopis koji je napisao ovaj neobični natječaj.
 
Požar
 
Vatrogasci u Škotskoj nedavno su spasili jednu crno-bijelu macu iz vatrom zahvaćenog stana. Ali kako nije davala znake života, bili su primorani povratiti je u život uz pomoć maske za kisik, koja se  koristi kod male djece. Spašavanje je bilo neobično, ali efikasno, jer se pokazalo kako maska odgovara mačjoj njuškici. Uz reanimiranu macu, iz požara su spašene još tri mačke i jedan pas, no, bez potrebe za dodatnom medicinskom skrbi.
 
Trošak
 
Izvjesni Britanac dobio je na lutriji, prije 3 godine, jack pot u visini od 5,1 milijuna funti (oko 7 milijuna eura) i sav novac uspio potrošiti na luksuzan život i kupovinu svega što uz njega ide. Danas, gotovo bez ičega, bio je primoran zaposliti se kao pomoćni kuhar u jednom hotelu. Prema vlastitom priznanju i kajanju, smatra kako ga je pogodila Božja kazna, jer nije pomagao svojoj obitelji tijekom vremena velikog bogatstva.
 
Rastava 
 
Osmogodišnja djevojčica iz Jemena obratila se sudu za pomoć, tražeći rastavu braka u koji je prisilno natjerana s 30-godišnjim muškarcem. Ujedno je tužila i svog oca, koji ju je natjerao u neželjenu bračnu zajednicu. U Jemenu su brakovi s maloljetnicama česta pojava, jer ne postoji donja dobna granica za ženske osobe.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika