Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Gostovanje osječkog HNK u Subotici: »Riba ribi grize rep«, skupina autora, režija: Damir Mađarić
Sedam različitih priča
Kada bi nam to netko mogao omogućiti, u životu bismo svi izabrali igrati glavnu ulogu. Biti ostvareni, biti ono što želimo. Međutim, koliko se takav ideal razlikuje od onoga što u stvarnosti jesmo – pokazuje predstava »Riba ribi grize rep« osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, koju je u subotu, 12. ožujka, mogla vidjeti subotička publika.
Podnaslovljena kao ženski omnibus, predstava donosi kolaž od sedam jednočinki, koje predstavljaju izbor iz kratke suvremene američke drame. Odrednica »ženski« nas upućuje da su u predstavi glavne akterice žene, različitih generacija i profila. U sedam priča, kojima je zajednički okvir odnos dviju žena, predstava se bavi univerzalnim pitanjima, bliskima i »jačem« spolu, kao što su – iskrenost, patnja (»bol koja iskrivljuje čovjeka«) usamljenost ili ljubav. 
Izbor tekstova i njihovu adaptaciju, stavljajući ih u kontekst hrvatskih prilika, uradila je Nina Kleflin Torre.  Kako se u najavi navodi, odabir forme desetominutnih jednočinki nije bio podilaženje suvremenom gledatelju skraćene pažnje, već njihova sposobnost da na pozornicu iznesu »cjelovitu radnju, duboku metaforu, promišljenu temu, znalačku strukturu i munjevitu akciju«.
A to smo i dobili: brzosmjenjive priče različitih atmosfera i emocionalne nabijenosti – od otvarajuće komično-zabavne (»Glavna uloga«) i laganije (»Sve za tebe«), preko formom najcjelovitije naslovne (»Riba ribi grize rep«), do ispovjedno teške završne (»Bez zaustavnog traka«). U ovako šarenolikoj slatko-gorkoj građi redatelj Damir Mađarić odlučio se za predstavu u kojoj su u prvom planu tekst i glumci, te njima otvoren prostor za prikaz posjedujuće izvođačke energije. U tom smislu, i ova je predstava osječkog HNK-a, poput nekih prijašnjih koje su nekoliko godina unatrag gostovale u Subotici (»Osam žena«, »Desdemona«, »Kurve«), potvrdila da tamošnja Drama posjeduje brojčano velik, ali i kvalitetan ženski dio ansambla. Ipak, u skupini od šest glumica koje tumače ukupno četrnaest uloga, uz uvjerljiva ostvarenja Ljiljane Krička Mitrović, Mire Perić Kraljik i Anite Schmidt, svojim su se izvedbama izdvojile Lidija Florijan, Radoslava Mrkšić i Tatjana Bertok Zupković. 
Rasterećena od bilo kakvog feminističkog trenda i u svojoj »životnosti« pristupačna široj publici, »Riba ribi grize rep« jest suvremena, dinamična i po kvaliteti solidna predstava. Scenografiju za predstavu osmislio je Osman Arslanagić, kostimografkinja je Marija Šarić-Ban, a autor glazbe je Igor Karlić.
D. B. P.
 
U Zrenjaninu počeo Festival profesionalnih kazališta Vojvodine
Subotička kazališta najzastupljenija
Jedanaest predstava – šest dramskih i pet lutkarskih ostvarenja našlo se u konkurenciji 58. Festivala profesionalnih kazališta Vojvodine koji je u ponedjeljak 14. travnja počeo u zrenjaninskom Narodnom pozorištu »Toša Jovanović«. Selektor Ljuboslav Majera odabrao je sljedeće predstave: »Via Balkan« Biljane Srbljanović, somborskog Narodnog pozorišta, »Ja ili neko drugi« Maje Pelević, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, »Ubri et orbi« Janosa Pilinskog – Kazalište » Dézső Kosztolányi«, Subotica, zatim »Sabirni centar« Dušana Kovačevića subotičkog Narodnog kazališta, »Rocky horror show« Richarda Bryana, Ujvideki szinháza iz Novog Sada, te »Heroj nacije« Ivana M. Lalića u izvedbi domaćina. 
U kategoriji predstava za djecu odabrane su predstave: »Dina i oblak« Pozorišta mladih (Novi Sad), »Kameno srce« i »Čovečuljak« Dječjeg kazališta iz Subotice, kao i dvije predstave zrenjaninskog kazališta: »Trči, trči trčuljak« i »Hrabri krojač«.
Pokraj službenog, predviđen je i niz pratećih programa, poput susreta suvremenih dramskih stvaralaca na kojima će sudjelovati i gosti iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije. Prateći program obuhvaća i izložbu kazališnih plakata, promocije knjiga, radionicu Denesa Debreija, te tri predstave koje će izvesti studenti glume i režije Akademije umjetnosti u Novom Sadu. 
Zatvaranje Festivala i dodjela nagrada su u nedjelju 20. travnja. O nagradama će odlučivati povjerenstvo u sastavu Zoran Stamatović (direktor Užičkog pozorišta), Marta Santo (novinarka) i Dragan Ostojić (glumac i redatelj).
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika