Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Subotici otvorena izložba slika s prošlogodišnje likovne kolonije »Bunarić«
Umjetnost nema ograničenja
 
Izloženo 60 slika, od ukupno 115 koliko ih je naslikano ljetos na Bunariću * Izložba otvorena do 20. travnja
»Davno izrečena sjetna misao da je svijet pozornica na koju dođeš, pogledaš i odeš, ili Verglijiev stih: ‘Ono što je suđeno svoju pronaći će stazu’, izazivaju raznovrsne asocijacije, a mene, koja izgovaram ove riječi, podsjećaju na činjenicu da je pitanje koje se postavlja, kada je riječ o umjetničkoj suštini likovnog izraza, uvijek i vječito povijesno pitanje postojanja umjetnika u suvremenosti. Stoga je, ne samo hvale vrijedan napor da se jedna ovakva likovna kolonija organizira, nego je potrebno čestitati organizatoru koji je, spajanjem likovnih umjetnika različitih profila, od akademskih do samoukih, raznolikih tehnika i formi izražaja, sve nas podsjetio da likovna umjetnost nema svoju univerzalnu formu, ali i da nije i ne smije biti ograničena akademskih racionalizmom.«
Ovim je riječima, između ostalih, izložbu slika s prošlogodišnje, devete po redu Međunarodne likovne kolonije »Bunarić« otvorila Antonija Čota, zamjenica pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine, te članica Izvršnog odbora HNV-a. Izložba je otvorena u ponedjeljak, 14. travnja, na Otvorenom sveučilištu u Subotici i može se pogledati do 20. travnja. Organizator izložbe je Likovni odjel Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, koji je i organizator bunarićke kolonije.
Uz Antoniju Čota, na otvorenju izložbe govorila je i članica Općinskog vijeća zadužena za kulturu Ildikó Lovas, koja je tom prigodom istaknula kako je »vidljivo da je na izloženim slikama postignuto jedinstvo, a što govori o postojanju komunikacije među ljudima u Vojvodini i Subotici«. »Čast mi je što sam bila u prilici pomoći ovu koloniju«, rekla je Lovas.
Prema riječima voditelja Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josipa Horvata, na izložbi je izloženo 60 najuspješnijih radova s prošlogodišnje kolonije, od ukupno 115 tada naslikanih slika autora iz osam različitih zemalja. Najuspješnije slike odabrao je stručni žiri, koji su činile tri povjesničarke umjetnosti: Olga Šram, Olga Ninkov-Kovačev i Ljubica Vuković-Dulić. Na otvorenju izložbe posebno su pozdravljeni generalna konzulica gerant Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg i zamjenik gradonačelnika Subotice Pero Horvacki.
Z. P.
 
 
Večeras (petak, 18. travnja) u Galeriji »dr. Vinko Perčić«
Predstavljanje monografije i radova Neste Orčića
U okviru Dana Matice hrvatske u Subotici, u petak, 18. travnja, u 18 sati, u Galeriji »dr. Vinko Perčić« održat će se predstavljanje monografije o kiparu Nesti Orčiću, objavljene u izdanju NIU »Hrvatska riječ« i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. 
O monografiji i djelu N. Orčića govore: mons. dr. Andrija Kopilović, povjesničar umjetnosti Bela Duranci i autor monografije Naco Zelić. 
Ujedno će biti izloženi radovi Neste Orčića, koji će se u Galeriji »dr. Vinko Perčić« (Maksima Gorkog 22) moći pogledati od 18. do 25. travnja. 
»U vremenu od 1954. do 1958. Nesto i ja … smo bili zajedno, tada kao studenti u Zagrebu« – ističe Naco Zelić – »… a od proljeća 1973. ponovo. Tada sam, naime, nakon sloma Hrvatskoga proljeća u Bačkoj, i nakon što sam ostao bez posla u Subotici, s obitelji došao živjeti i raditi u Zagreb ... Kasnije, nakon 1973. radeći u Zagrebu na brojnim službenim putovanjima našao sam se u mjestima u kojima je Nesto radio na restauraciji spomenika hrvatske kulture, pa sam tako u dva navrata bio u Zadru u vrijeme kada je radio na restauraciji crkve sv. Marije, u Splitu kada je radio na restauraciji Hrvatskoga narodnoga kazališta, u Osijeku kada je u Tvrđi radio na restauraciji spomenika Pil sv. Trojstva, a bio sam u više navrata i na Medvedgradu (Stari grad i kapela sv. Filipa i Jakova) i jasno, gledao sam ga i kada je radio na restauraciji fontane Gljiva na Zrinjevcu u Zagrebu …«.
Organizatori predstavljanja su Ogranak Matice hrvatske Subotica, NIU »Hrvatska riječ«, Institut »Ivan Antunović« i Galerija »dr. Vinko Perčić«.
J. B.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika