Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tako to rade amateri

Dvanaesti festival amaterskog teatra, održan u dvorani Doma kulture u Ljutovu, zatvoren je u subotu, 12. travnja. U tri vikenda, koliko je Festival trajao, vidjeli smo pet izuzetno dobrih predstava. Manifestaciju su otvorili domaćini, HKUD »Ljutovo«, premijerom predstave »Ode Bolto na ogled« Matije Poljakovića, u režiji Nandora Klinockog. Drugog vikenda gostovali su Somborci, članovi dramske sekcije HKUD-a »Vladimir Nazor«, s predstavom »Đuvegije« u režiji i adaptaciji Marije Šeremešić, te članovi dramskog odjela KPZH »Šokadija« iz Sonte s predstavom »I knez je pofalijo« autora Ivana Andrašića, koji je potpisao i režiju. Na završnoj večeri Festivala publika je vidjela predstavu »Ljubavno pismo« Koste Trifkovića u izvedbi HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice i režiji Ninoslava Šćepanovića, te na samom kraju mlađu dramsku skupinu HKUD-a »Ljutovo« s jednočinkom »Meštari«, za koju je tekst adaptirao Vince Jaramazović, a režiju potpisao Nandor Klinocki. 
DODIJELJENE NAGRADE: Dobitnici nagrada su: za najbolji scensko-glazbeni nastup tamburaši »Tandore«, sudionici predstave »I knez je pofalijo«; za najbolja scenska rješenja u predstavi »Ljubavno pismo« Ninoslav Šćepanović; za glumačka ostvarenja u predstavama »Meštari« i »Ode Bolto na ogled« Vanja Stanišić i Dijana Remeš, te Ivan Vuković i Stevan Stantić; za glumačka ostvarenja u predstavi »Ljubavno pismo« Bernardica Ivanković i Dajana Šimić; za najbolju sporednu žensku i za najbolju sporednu mušku ulogu Sofija Vuković i Ivica Pekanović iz predstave »Đuvegije«; za najbolju glavnu mušku ulogu Darko Vojnić Hajduk, za najbolju glavnu žensku ulogu Ana Ivković, oboje iz predstave domaćina; za najbolji kolektivni nastup glumački ansambl predstave Sonćana »I knez je pofalijo«; za najbolji tekst Ivan Andrašić iz Sonte; za najboljeg redatelja Nandor Klinocki; a za najbolju je proglašena predstava domaćina »Ode Bolto na ogled«. 
AMATERSKI FLUID: Pohva-lnice i darove domaćina dobitnicima je uručio glumac Nebojša Čolić. »Zahvalan sam domaćinima na pozivu za prisustvo jednoj prekrasnoj večeri, ovo što sam vidio vratilo mi je sjećanja na amaterske dane, odnosno na mojih desetak godina amaterske glume u Sarajevu i na moje početke glumačke karijere. Opet sam osjetio onaj fluid, ono srce, koje tako često nedostaje profesionalcima. Nastavite tako, pred svima vama je lijepa budućnost«, rekao je prisutnima Čolić. 
Ovaj Festival pod pokroviteljstvom Tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine pokrajine Vojvodine pokazao nam je svu raskoš amaterskog teatra u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini. Najzadovoljniji u cijeloj priči bili su organizatori i domaća publika. »Mala smo mala sredina, ali složna. Ovu manifestaciju organizirali smo više srcem i razumom, nego financijskim sredstvima. Publika je uživala u viđenom, dvorana je sve tri večeri bila pretijesna. Fantastično smo se i družili, samo smo potvrdili prijateljstva uspostavljena ranijih godina. Uostalom, amateri to tako rade«, kaže za »Hrvatsku riječ« predsjednik Organizacijskog odbora Antun Bajić.
K. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika