Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iza­bra­ni voj­vođan­ski aka­de­mi­ci

Matična komisija za osnivanje Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti na sjednici održanoj 5. srpnja donijela je odluku o izboru članova Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti.
    U skladu s Poslovnikom matične komisije od prispjelih 37 prijedloga u članstvo VAZU izabrano je 15 članova. Za redovne članove Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su Bela Ribar, dosadašnji član Srpske akademije znanosti i umjetnosti i Mađarske akademije znanosti i umjetnosti, Rudolf Kásztori, dosadašnji član Mađarske akademije znanosti i umjetnosti, Julijan Tamaš, dosadašnji član Ukrajinske akademije znanosti i umjetnosti.
Za dopisne članove izabrani su: iz oblasti prirodno matematičkih znanosti Endre Papp, Bratislav Tošić, Ferenc Gál i Pavle Tomić; iz oblasti znanosti o poljoprivredi Srbislav Denčić, iz tehničkih znanosti Miloš Tešić i Milorad Miloradov; iz medicinskih znanosti Vera Diklić, Slobodanka Latinović i Branimir Gudurić; iz humanitarnih znanosti József Szalma i Lajos Gönc.
    Matična komisija je konstatirala da pojedine oblasti znanosti i umjetnosti nisu zastupljene među izabranim članovima, o čemu će Vojvođanska akademija znanosti i umjetnosti voditi računa u svom budućem radu.
    Konstitutivna sjednica Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti održat će se polovinom srpnja ove godine. Na toj sjednici bit će izabran predsjednik Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti, razmotrena osnovna opredjeljenja organizacije rada Akedemije, osnovni sadržaj Statuta i organizaciono tehnička pitanja vezena za početak rada Akademije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika