Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izabrano novo vodstvo

U Zagrebu je 12. travnja održana Izborna skupština Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Republici Hrvatskoj. Skupština je održana u staroj gradskoj vijećnici u neposrednoj blizini crkve sv. Marka na Gornjem gradu, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića. Skupštini je nazočilo 67 izaslanika od 91 delegiranog iz cijele Republike Hrvatske. Skupštinom je predsjedalo radno predsjedni-štvo u sastavu: predsjednica Jelena Dodig i članovi – Ljubica Kolarić-Dumić, Vlatko Fijala, Ruža Mamić Omaljev i Jakov Ivančić. Rad skupštine se odvijao po predloženom dnevnom redu, kojeg su delegati dobili prije sastanka. Prije samog radnog dijela tamburaški bend HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina  odsvirao je hrvatsku himnu »Lijepa naša«. 
Nakon obraćanja gostiju nazočnima, predsjednica radnog predsjedništva pročitala je kandidacijsku listu, o kojoj su se delegati izjašnjavali dijelom javno, a dijelom tajno. Nakon brojanja glasova, velikom većinom delegati su izabrali novo vodstvo UPHSBB. Novo vodstvo čine: Vlatko Fijala – predsjednik Skupštine, Mato Jurić – predsjednik Udruge, Ante Plivelić – počasni predsjednik Udruge, dopredsjednici Udruge – Petar Gašparović, Vlatko Fijala, Stjepan Šmit, Smiljko Barišić i Jakov Ivančić. Izabrana su 43 člana Glavnog odbora, a za predsjednicu Glavnog odbora izabrana je Jelena Dodig iz Kukujevaca, koja sada živi u Osijeku. Za članove Nadzornog odbora izabrani su – Zlatko Lisac, Vinko Krzmanović i Petar Jurčić.
Među gostima su bili: potpredsjednica Sabora Dorica Nikolić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić, veleposlanik RH u Srbiji Tonči Staničić, ponositi Srijemac iz Nijemaca Đuro Perica, koji je aktivni sudionik svake skupštine, predsjednik HNV-a u Republici Srbiji Branko Horvat, član HNV-a Mato Groznica, predsjednik HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina Josip Pokas i drugi.
U obraćanju nazočnima svaki od gostiju im je poželio uspješan rad, te poželio novom vodstvu Udruge daljnji uspješan rad za dobrobit hrvatske zajednice iz Vojvodine u Republici Hrvatskoj, ali i na dobrobit hrvatskog društva u cijelosti. Također je više sudionika izrazilo želju pomoći oko kupnje rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Na koncu je organiziran domjenak za sve nazočne, a svirao je tamburaški bend »Jelačić« iz Petrovaradina. Uz zvuke srijemskih pjesama ozračje je bilo odlično, kakvo je uvijek kada se susretnu Srijemci. 
I. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika