Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrtkovačka crkva je stvarnost

Selo Kula leži u nepreglednoj slavonskoj ravnici, u sjeveroistočnom dijelu Zlatne doline.  Nalazi se na magistralnoj cesti koja povezuje Požegu i Našice preko Krndije, a udaljena je pet kilometara od Kutine i dvadeset od Požege. Pripada župi i općini Kutjevo. Kula je poznata još iz vremena srednjeg vijeka, a u svojoj je povijesti imala mnoge i razne stanovnike. Jedni su odlazili, drugi dolazili, neki slobodno, drugi prisilno. Neki su se zadržavali duže, a drugi kraće. Prije Drugog svjetskog rata tadašnji Jakobsdorf (staro ime Kule) su naseljavali Nijemci, no kada su nakon rata protjerani, u njihove su kuće doseljeni Srbi. Godina 1992. bila je prijelomna za Kulu. Za samo 19 dana, od 10. do 29. lipnja te godine, u selo su, nakon što su protjerani, došli Hrvati (i ostalo nesrpsko stanovništvo) iz srijemskog mjesta Hrtkovci. Šezdesetak obitelji, oko 190 ljudi, zamijenilo je svoje kuće i uređena imanja za kuće i okućnice kulskih Srba. Poznata je činjenica da su u tim zamjenama srijemski Hrvati dali više, a dobili manje, no ipak su današnji Kuljani odlučili prekinuti taj slijed dolazaka i odlazaka. O tome najviše svjedoči i njihova velika želja da sagrade svoju crkvu, da imaju duhovno središte i svetište u kojemu će se okupljati i prakticirati svoju katoličku vjeru.
POVEZNICA PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI: »Zemljište za crkvu u samom središtu sela, preko puta današnjeg društvenog doma, otkupljeno je još 1996. godine od PKK Kutjevo, a nakon više ponuda prihvaćen je projekt crkve svetog Petra, arhitektice Ane Nade Krpelnik. Svoju potporu gradnji dao je i msgr. dr. Antun Škvorčević, biskup Požeške biskupije«, priča nam predsjednica Crkvenog odbora Marta Kučinić, bivša Hrtkovčanka, a predsjednik Zavičajnog kluba Hrtkovčana »Gomolava« Antun Plivelić, glavni inicijator gradnje crkve, dodaje kako je Kula specifikum, jer iz cijelog Srijema, koji je gotovo potpuno etnički očišćen, ni jedno mjesto nema takvu jedinstvenu cjelinu kao što Hrtkovčani imaju Kulu. »Mi smo to prepoznali i želimo na tom mjestu sačuvati duh naših Hrtkovaca. Mogli smo izabrati Zagreb u kome živi pet puta više Hrtkovčana, ali Kula ima kontakt sa zemljom, tu nit poveznicu hrtkovačke prošlosti i budućnosti. Kula je sada naše središte, naši ‘Hrtkovci u Slavoniji’, mjesto našeg okupljanja«, pojašnjava predsjednik Plivelić.
Nakon raspisanog natječaja, posao gradnje crkve povjeren je poduzeću Presoflex Invest iz Požege. Uz veliku materijalnu potporu Zavičajnog kluba Hrtkovčana, kao i Hrtkovčana diljem svijeta, 16. studenoga 1998. godine potpisan je ugovor s izvođačem radova prve faze gradnje – temelja crkve. 
Na uskrsni ponedjeljak, 5. travnja 1999. godine, položen je kamen temeljac, koji je osobno posvetio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, prilikom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Radovi su završeni kvalitetno i u roku. Za vrijeme podizanja temelja, svoju velikodušnost i radost što se gradi crkva pokazali su mještani koji su svakodnevno pripremali ručak za sve radnike na gradilištu i na taj način se dokazali kao dobri domaćini. Ali, kako je od ideje do stvarnosti dug put, trebalo je proći devet godina kako bi se na postavljenim temeljima nastavila graditi crkva.
CRKVA SE GRADI: U ožujku ove godine napokon je potpisan ugovor s građevinskom tvrtkom Galić company, koja je odmah počela radove i crkva iz dana u dan postaje sve veća i viša, hrtkovačka crkva u Kuli postaje stvarnost. 
Uz župnika Matu Rukavinu i izaslanstvo Zavičajnog kluba Hrtkovčana, prošlog  je četvrtka gradilište posjetio i biskup Požeške biskupije msgr. dr. Antun Škvorčević, koji je tom prigodom pohvalio slogu i zajedni-štvo Hrtkovčana te izrazio veliko zadovoljstvo dinamikom gradnje crkve. »Snaga uskrslog Isusa u njegovu duhu zacijelo je bila prisutna u svima vama koji ste napustili svoje domove. Vi iz Srijema, iz Hrtkovaca, vi iz Bosne i Hercegovine, i tko zna kojih sve drugih strana, tu ste baštinu nerazorivu u srcu svome donijeli i ovamo, na ove prostore naše Slavonije. Dakako, ovdje vam u Kuli nedostaje crkva. Ali, crkve nisu samo građevine, goli zidovi, kule, Crkva smo mi u zajedni-štvu s Bogom. Vi ste Crkva Boga života, vi ste hram Duha Svetoga sve dok imate srce koje osjeća za Boga i s Bogom, dok imate savjest koja želi živjeti – ne bilo kako, nego pošteno, zauzeti za ono što je istinski vrijedno Božje i ljudski. Vi ste to dok je živa duša u vama, vi ste ta Crkva«, rekao je tom prigodom biskup Škvorčević, dok je Antun Plivelić za ovogodišnje Petrovo najavio veliko okupljanje Hrtkovčana i njihovih prijatelja u Kuli, pokraj crkve.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika