Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan za pamćenje

U subotu 12. travnja,  HKUPD »Matoš« priredio je svoj prvi koncert, koji je organiziran prema planu rada za ovu godinu, a što je trebalo uslijediti nakon službene registracije Društva. To se upravo rješenjem Tajništva unutarnjih poslova u Baču ovih dana i dogodilo. Društvo je od svog osnutka, 17. siječnja 2008. godine, intenzivno počelo ostvarivati sve predviđene aktivnosti. Prvo je osnovan folklorni odjel, kojeg je u početku činila starija skupina, a zatim je formirana i dječja skupina. Potom je osnovan povijesno-istraživački odjel, a usporedo je formiran i tamburaški sastav, uz zdušnu pomoć HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani i njegovog predsjednika Pavla Pejčića. Sada je u tijeku formiranje literalne sekcije, a u međuvremenu je predsjednik Društva Siniša Bartulov organizirao i sastanak svih hrvatskih kulturnih udruga iz Podunavlja, prvi put u Plavni. Nadamo se da će uskoro biti osnovan i pjevački zbor, tako da će se baština J. Andrića i A. G. Matoša na pravi način moći obnavljati.
Na samom koncertu, pokraj vrlo dobrih izvedbi uvježbanih točaka, uglavnom narodnih pjesama i plesova, bilo je još nekoliko ugodnih iznenađenja. Bilo je oko 150 nazočnih, predstavljene su prekrasne, skoro već zaboravljene plavanjske šokačke nošnje. Nastupili su gosti iz KUD »Palona«, što je dobar primjer buduće suradnje sa svim kulturnim udrugama u ovoj multietničkoj sredini. Osobitu zahvalnost dugujemo školi i ravnateljici ove ustanove što nam je svesrdno dala na raspolaganje predivan hol za vježbanje i sam koncert za tako velik broj nazočnih.
Na koncertu smo imali prigodu vidjeti i čuti dječju folklornu skupinu, stariju folklornu skupinu, goste – KUD »Palona«, ali i dobru interpretaciju pjesama Tonke Šimić i Siniše Bartulova. Članovi tamburaškog sastava »Plavanjski bećari«, kome se pridružio izvrstan »kontras« Josip Kovač iz Vajske, vrlo su dobro svirali. Najveće iznenađenje priredila je dvogodišnja djevojčica Dorotea Sabo, koja je izvrsno otpjevala Andrićevu pjesmu »Plavna, selo malo«. Zanimljiva je bila i interpretacija dviju Andrićevih pjesama – »Kraj pendžera šljiva« i »U bašči procvali orasi«, koje su otpjevale Tonka Šimić i Evica Bartulov.
Treba spomenuti kako su koncert pratili: vlč. Josip Kujundžić, župnik iz Vajske, vlč. Josip Štefković, Ruža Pejčić, v.d. predsjednica »Dukata«, Jelena Gostimirović, koreografkinja »Dukata«, Ružica Torubarov, predsjednica Udruge žena iz Plavne, Ivica Straćinski iz uredništva emisije na hrvatskom jeziku Radio Bačke, Dario Bošnjak, te Darko Blagojević, predsjednik KUD »Palona«. Poslije koncerta na večeri i druženju u prostorijama Vatrogasnog doma pokraj Plavanjaca bilo je gostiju i iz Vajske, a uz »Plavanjske bećare« zabava je trajala gotovo do ranih jutarnjih sati.
Iako Društvo nema nikakvih novčanih i materijalnih sredstava, sav prihod od ulaznica uručen je našem župniku za popravak župne crkve, koju želimo sanirati od vlage, a i urediti je tako da svoju 200. obljetnicu (2013.) dočeka u novom ruhu i dobije svoj nekadašnji karakterističan barokni izgled. Nadamo se da će i šezdesetak redovitih članova našeg Društva tome i osobno pridonijeti.
Zvonimir Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika