Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ostavi i pobijedi 2008.«

Načelnica subotičkog Centra za promociju zdravlja mr. sc. med. Nada Kosić-Bibić pojasnila nam je u kraćem razgovoru nekoliko najznačajnijih odrednica u svezi s još jednom akcijom, kojom se nastoji smanjiti broj pušača. Možda će netko, nakon čitanja ovog teksta, odlučiti prekinuti svoju duhansku ovisnost aktivnim sudjelovanjem u akciji »Ostavi i pobijedi 2008.«.
Već godinama se na međunarodnoj i nacionalnoj razini provodi akcija stimuliranog ostavljanja pušenja pod nazivom »Ostavi i pobijedi«. O kakvoj se zapravo kampanji radi?
»Quit&Win« je međunarodna kampanja koja pruža mogućnost i pomaže velikom broju pušača širom svijeta da ostave pušenje. Kampanja se održava kao natjecanje svake druge godine. U prvom natjecanju 1994. godine sudjelovalo je 13 zemalja, a u sedmom 2006. godine skoro 100 zemalja svijeta. Broj pušača koji su na ovaj način pokušali ostaviti pušenje raste iz godine u godinu. Tako se u prvoj natjecateljskoj godini prijavilo oko 60.000 pušača, a u posljednjoj skoro 1.000.000 pušača. Naša zemlja sudjeluje od 1998. godine, a ove godine je jubilarna desetogodišnjica provođenja ovog natjecanja kao jedne od mjera na uspostavljanju kontrole uporabe duhana, s ciljem smanjenja broja onih koji puše. U Subotici i našoj zemlji nije bio kontinuirani linearni rast broja prijavljenih pušača kao u svijetu. Bile su prisutne oscilacije u broju prijavljenih sudionika što svakako ukazuje na postojanje brojnih otpora u procesu uspostavljanja kontrole uporabe duhana. Broj prijavljenih sudionika u prvom natjecanju 1998. godine u našoj zemlji je bio 4045, a u ostalim kampanjama je bio od 4600 – 6000 sudionika. Broj prijavljenih sudionika u našem gradu kretao se po godinama: 616 sudionika u prvom natjecanju, a potom je broj varirao od 300 – 500 sudionika, dok je u posljednjoj godini bio oko 160 sudionika.  U prvoj i trećoj kampanji najveći broj prijavljenih sudionika u našoj zemlji je bio iz našeg grada. Cilj nam je ove jubilarne godine ovoj medijskoj kampanji dati veliki značaj i dostići najveći broj prijavljenih sudionika u odnosu na sva dosadašnja natjecanja. 
Kakvi su rezultati uspješnosti provođenja ove inspirativne kampanje za očuvanje ljudskog zdravlja?
Rezultati međunarodne evaluacije, koji pokazuju kakav je uspjeh na kraju provedenih aktivnosti, više su nego ohrabrujući, jer pokazuju kako preko 20 posto od ukupnog broja sudionika ne upotrebljava duhan i godinu dana nakon sudjelovanja u natjecanju. Ono što ohrabruje kod nas je da su evaluacioni rezultati iznimno dobri, s vrijednostima preko 35 posto na nacionalnoj razini i oko 40 posto u našem gradu. Broj onih koji i nakon godinu dana ne upotrebljavaju duhan kod nas je značajno viši od međunarodnog prosjeka. 
Doprinos kampanje »Ostavi i pobijedi«, kao mjere za uspostavljanje kontrole uporabe duhana, značajan je i ogleda se i u sljedećem: smanjenju broja pušača, smanjenju broja novih pušača, smanjenju troškova zbog posljedica pušenja i udisanja duhanskog dima, smanjenju broja oboljelih, smanjenju broja prijevremeno umrlih, kao i u povećanju broja nepušača, povećanju kvalitete života, povećanju duljine života i povećanju produktivnosti.
Koji simptomi prate ostavljanje pušenja nakon dugogodišnje duhanske ovisnosti i na kakvu vrstu pomoći može računati osoba koja se odluči sudjelovati?
Prestanak pušenja izaziva apstinencijalne simptome: razdražljivost, nemir, teškoće pri koncentraciji, nestrpljenje, nesanicu, snažnu potrebu za cigaretom, povećan apetit, glavobolju... Ovo su prolazne pojave i milijuni onih koji su već ostavili cigarete, uspjeli su ih pobijediti. Mi poručujemo da i vi možete pobijediti uz pomoć – obitelji, prijatelja, zdravstvenih djelatnika... Ukoliko procijenite da vam je potrebna stručna pomoć potražite je u Savjetovalištu za odvikavanje od uporabe duhana Zavoda za javno zdravlje Subotica, na telefon 571-300, lokal 14 ili kod svog liječnika. Savjetovalište ima već dugogodišnju praksu u svom radu s rezultatima koji su vrijedni spomena. Tu se provodi poglavito individualni rad ili rad u malim skupinama (2-5 sudionika). Koristi se kombinacija bihevioralne metode (promjena ponašanja – životnog stila kroz edukaciju) i farmakološke metode (uključenje službeno registriranih lijekova za prestanak pušenja). Prema službenim podacima uspješnost bihevioralne metode u odvikavanju od pušenja je oko 15 posto, a farmakološke metode 20-30 posto. Kombinacija ovih dviju metoda se i u svijetu i kod nas pokazala puno uspješnijom. Stopa uspješnosti korištene metode u našem savjetovalištu je u posljednjoj obrađenoj godini (2006. – jer se nepušačem proglašava osoba koja ne puši najmanje 12 mjeseci) 50 posto, odnosno, svaka druga osoba koja je bila u savjetovalištu uspjela je ostaviti cigarete.
U čemu se ogleda glavna edukacijska osnova ove korisne kampanje za očuvanje zdravlja?
Tijekom izbora oblika ponašanja često se događa da mladi usvajaju određene oblike i onda kada još uvijek nisu dovoljno zreli za samostalno donošenje odluka, ne shvaćajući važnost svog izbora i razumijevanja kako »na tom putu« mogu doživjeti mnogo neugodnosti, počevši od funkcionalnih poremećaja u radu pojedinih organa do ozbiljnih zdravstvenih problema. Upravo u toj životnoj dobi razmišljanje i razumijevanje mladih o zdravlju, kao najvažnijoj životnoj vrijednosti, vrlo često nije prisutno i nije adekvatno, a zdravlje kao motivirajući faktor je negdje na samom kraju svih onih motivirajućih faktora koje mladi navode. Upravo tada je važno da mladi dobro upoznaju svoje stvarne sposobnosti, svoja interesiranja i želje, imaju mogućnosti za samorealizaciju, da stječu samopouzdanje i samopoštovanje, gradeći zdravu snagu svoje ličnosti i naprave pravi izbor u ponašanju. Kada je oblik ponašanja rizičan za zdravlje već usvojen i kada je ovisnost već stvorena, onda se mnogi odrasli pitaju – je li promjena ponašanja moguća? Mi poručujemo da jest. Osoba koja želi promijeniti svoje ponašanje mora vjerovati – kako je osobno u riziku, kako joj promjena u ponašanju donosi korist koja je za nju značajna, kako će socijalne norme podržati njene aktivnosti u svakoj fazi promjene ponašanja i kako posjeduje vještine i znanje koji su potrebni za promjene. 
UVJETI NATJECANJA: Natjecanje traje od 1. svibnja do 28. svibnja 2008. godine u organizaciji - Ministarstva zdravlja, Nacionalne komisije za prevenciju pušenja, Kancelarije za kontrolu duhana, Instituta za javno zdravlje Srbije s mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje
Kriteriji za sudionike su: najmanje 18 godina starosti, svakodnevni pušač najmanje jednu godinu prije sudjelovanja u natjecanju i želja da prestane s pušenjem. 
Ravnopravni sudionici su i svi nepušači, neovisno o godinama starosti, uz uvjet da moraju poduprijeti najmanje jednog pušača, koji će ostaviti pušenje uz pomoć kampanje i njihovu potporu.
Sudionici moraju popuniti prijavne formulare za pušače i podupiratelje do 30. travnja i poslati ih poštom ili osobno donijeti u Zavod za javno zdravlje Subotica, Zmaj Jovina 30. Mogu se prijaviti i putem interneta na adresu www.zjzs.org.yu ili putem telefona u Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica na telefon: 024/ 571-300 lok 14.
Sudionici, koji će potpuno apstinirati od duhana tijekom 4 tjedna svibnja, od 1. do 28. svibnja, kvalificirat će se za nagrade.
Izvlačenje će se održati među kvalificiranim sudionicima, a pobjednički kandidati će biti kontaktirani radi provjere apstinencije putem izjave podupiratelja/svjedoka i biokemijskog testa urina.
Međunarodna super nagrada od 10.000 $ USD i 6 regionalnih nagrada od 2.500 $ USD bit će izvučene među dobitnicima glavnih nagrada iz svake zemlje sudionice. 
Predviđene su jednake nagrade za pušače i za podupiratelje. Osim glavnih novčanih nagrada osigurane su i brojne druge robne nagrade.
Nacionalna nagrada u našoj zemlji je 36.500 dinara za pušača i 36.500 dinara za podupiratelja. Lokalna nagrada je po 15.000 dinara za pušača i podupiratelja. Nagrada je potpomognuta sredstvima Komisije za borbu protiv bolesti ovisnosti grada Subotice. Želimo svim sudionicima veliki uspjeh! Hajde da damo svoj doprinos zdravijem svijetu oslobođenom od dima!                                                          
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika