Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvo, ali zapaženo sudjelovanje

Na državnom i svehrvatskom natjecanju u ekološkom kvizu »Lijepa naša«, koje je proteklog vikenda održano u Svetom Martinu na Muri, sudjelovale su i ekipe triju osnovnih škola iz Vojvodine, koje su sudjelovanje izborile na pokrajinskom natjecanju u Subotici. Ekipe su činili učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili izučavaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. U konkurenciji osnovnih škola, budući da se kviz održava i u srednjoškolskom rangu, oni su svoje znanje odmjerili s vršnjacima iz ukupno 35 ekipa iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine.  Kao i na pokrajinskoj razini, kviz se sastojao od pisanog i usmenog dijela iz oblasti geografije, biologije, kemije i vjeronauka, te power-point prezentacije kojom su ekipe predstavljale ekološku akciju što su ju sproveli u svojoj okolici.
Najzapaženiji uspjeh postigla je ekipa Osnovne škole »Vladimir Nazor« iz Đurđina (mentorica: Ljiljana Dulić) zauzevši 9. mjesto s 51 osvojenim bodom. Ekipa Osnovne škole »Ivan Milutinović« iz Male Bosne (mentorica: Jelena Sedlak) bila je 21. s 46 bodova, dok je ekipa iste škole iz centralnog objekta (čiji je mentor Stipan Stantić) natjecanje završila na 28. mjestu s 43 boda.
Koordinator natjecanja za područje Vojvodine i ravnatelj OŠ »Ivan Milutinović« Ivan Stipić, smatra kako su ekipe postigle zapažen rezultat, s obzirom da je ovo bilo njihovo prvo sudjelovanje u kvizu. »Budući da se ovo natjecanje održava već 17 godina, učenici u Hrvatskoj, pa i njihovi mentori, imaju veće iskustvo u ovom natjecanju. Stoga se može reći kako su ovo zapaženi rezultati učenika škola iz Subotice.  U okviru prezentacija ekipe su osvojile 27, 28 bodova od ukupno 30, i bile u samom vrhu uspješnosti. Testove su nešto slabije uradili«, kaže Stipić. 
Boravak u ovom međimurskom mjestu nije se sveo samo na natjecanje. Osim mogućnosti druženja s vršnjacima, za sudionike je organiziran obilazak obale i rukavaca rijeke Mure. U okviru turističko-edukativne rute pod nazivom »Mlinarov poučni put«, učenici su imali prigodu vidjeti i stari mlin, koji je još uvijek u funkciji. Nije izostalo ni kupanje u Toplicama »Sveti Martin«, koje važe za najbolje i najuređenije u Hrvatskoj. 
Organizatori kviza »Lijepa naša« su Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje i Udruga »Lijepa naša«.  Sudjelovanje učenika iz subotičke općine na natjecanju poduprla je lokalna samouprava. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika