Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­do­volj­ni sta­tu­som Sr­ba u Hr­vat­skoj

Potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine dr. Duško Radosavljević i pomoćnik pokrajinskog tajnika za lokalnu samoupravu i međuopćinsku suradnju Katica Bengin govorili su na konferenciji za novinare u utorak o prošlotjednom posjetu delegacije Izvršnog vijeća APV Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i Srpskom kulturnom društvu »Prosvjeta« u Rijeci.
    Tijekom prošlotjednog posjeta vojvođanska delegacija razgovarala je s predstavnicima županijskih vijeća i predstavnicima lokalnih samouprava o zakonskoj regulativi, koja se tiče položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Razmijenjena su iskustva u svezi Zakona o nacionalnim manjinama u SiCG i položaja nacionalnih manjina u AP Vojvodini. Kako je potpredsjednik Radosavljević naglasio, bilo je riječi i o funkcioniranju manjinskih institucija, o odnosu lokalne samouprave prema manjinskim zajednicama i sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na lokalnoj razini. Također, jedna od tema razgovora bila je i sadašnji status i povratak imovine za više tisuća izbjeglica iz Hrvatske koji žive u Vojvodini.
    Potpredsjednik Radosavljević je izjavio kako su predstavnici nacionalnih manjina, pa i srpske, prisutni u političkom životu Hrvatske na svim razinama. Izraženo je veliko zadovoljstvo radom Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta«, a potpredsjednik Radosavljević je rekao kako će Pokrajinska vlada, u okviru svojih mogućnosti, podržati rad ovog društva, s obzirom da ono predstavlja »krunsku ustanovu kulture« Srba u Hrvatskoj.                               

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika