Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nemamo pravo okrenuti leđa demokraciji

»Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pridružio se koaliciji ‘Za europsku Srbiju – Boris Tadić’, jer ova koalicija na republičkoj, pokrajinskoj i općinskoj razini razini okuplja političke stranke koje se zalažu za europske integracije i nastavak reformi, razvijanje dobrosusjedskih odnosa i stabilnost u regiji«, rekao je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić na konvencijama koje su održane 11. travnja u Starom Žedniku i Đurđinu. 
»Ekonomski razvoj uvjet je napretka i u svim drugim društvenim područjima, ali bez sigurnosti i stabilnosti u zemlji i regiji direktnih investicija neće biti, što znači da u Srbiji neće biti novih radnih mjesta niti mogućnosti povećanja mirovina i osiguravanja socijalne zaštite, kao ni razvoja poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga se mora postići stabilna demokracija u Srbiji, što u konačnici znači – bolji život za sve građane. Taj cilj može ostvariti koalicija koalicija ‘Za europsku Srbiju’. Hrvati u Vojvodini žele sudjelovati i sudjeluju u društveno-političkom životu, ali pri tome žele očuvati svoju nacionalnu manjinsku specifičnost. Vaši glasovi će odlučiti o tome kakva će se politika voditi u gradovima i na selu«, rekao je Petar Kuntić, kandidat DSHV-a na listi DS-a za izbore na republičkoj razini za Skupštinu Republike Srbije. 
SELJACIMA JE POMOĆ NEOPHODNA: Govoreći o problemima poljoprivrednih proizvođača, Petar Kuntić je naglasio kako su Stari Žednik i Đurđin isključivo poljoprivredna područja, te da je predizborno obećanje pro-europske koalicije od prije godinu dana o uvođenju poticaja za seljake ispunjeno.
»Država pomaže seljacima, ove godine je ta pomoć po hektaru veća od prošlogodišnje, dogodine će pomoć biti još viša, a jedan od ciljeva koalicije ‘Za europsku Srbiju’ je da pomoć seljacima bude na onoj razini kakvu imaju seljaci u našem okruženju, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori, gdje je pomoć države seljacima sada mnogo veća. Europska Srbija to može«.
Prilikom obraćanja na konvenciji u Starom Žedniku, istaknuti član DSHV-a Mirko Ostrogonac je rekao kako se u tom naselju upravo postavljaju instalacije za telefone i kablovsku televiziju, kao i plinovod, rasvjeta sela je završena u potpunosti i uz ranije infrastrukturne radove, kvaliteta života u Starom Žedniku približava se kvaliteti života u gradu. Mirko Ostrogonac je istaknuo kako je to rezultat rada ranijeg i sadašnjeg saziva Savjeta Mjesne zajednice, koji sačinjavaju predstavnici stranaka koje sada čine koaliciju »Za europsku Suboticu«.  
O problemima u oblasti poljoprivrede govorio je na konvencijama i kandidat za pokrajinskog zastupnika ispred DS-a na većinskoj listi »Za europsku Vojvodinu« Daniel Kovačić. »Ovo će biti izbori koji će odrediti kako ćemo živjeti nakon 11. svibnja«, rekao je Kovačić. Navodeći uvjete za prosperitet seljaka, naglasio je potrebu funkcioniranja stabilne države sa stabilnim subvencijama za poljoprivredne proizvođače.
»Uspješno su završeni pregovori s predsjednikom Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojanom Pajtićem o izgradnji nove sportske dvorane u Đurđinu. Naš je cilj stvoriti uvjete da mladi ostaju živjeti na selu. Mladi odlaze sa sela, jer ne vide perspektivu. Svako zaustavljanje na putu prema europskim integracijama bit će pogubno po poljoprivredu«, rekao je Daniel Kovačić.
Predsjednik Mjesnog odbora DSHV-a Đurđin Luka Dulić rekao je kako probleme u naselju Đurđin treba rješavati u interesu svih građana i naglasio da DSHV ima stručnjake koji su pokazali kako mogu uspješno rješavati problematiku u oblasti poljoprivrede, nakon čega je pozvao stanovnike Đurđina da 11. svibnja glasuju za europsku Srbiju i europsku Vojvodinu, jer će to biti glasovi i za prosperitet seljaka.
VREMENA ZA ČEKANJE NEMA: Gostima konvencija predstavljeni su kandidati DSHV-a »Za europsku Suboticu« Lozika Jaramazović, Pero Horvacki, Marinko Jadrijević, Josip Petreš, Siniša Skenderović, Marijana Čović, Ivica Mamužić, Verica Kujundžić i Josip Horvat, kao i kandidati DSHV-a za izbore na pokrajinskoj razini za Skupštinu AP Vojvodine Dragan Jurakić i Dujo Runje.
»Bliži se finale i moramo ponovno pobijediti na izborima. Dosta je vremena propušteno, nema se što više čekati na putu prema europskim integracijama. Moramo misliti i na one najmlađe i njihovu budućnost. Trebamo pokazati i kako premijer Zoran Đinđić nije dao svoj život uzalud i nastaviti putem njegove vizije. Nemamo pravo okrenuti leđa demokraciji. DSHV želi participirati u društvenom životu Srbije. Trebamo znati – ako nema demokracije za većinu, nema demokracije ni za manjine. Iz svih tih razloga DSHV sudjeluje na ovim izborima sa strankama koje su se pokazale kao demokratske«, rekao je Dujo Runje. 
U dvorani »Zvonko« u Starom Žedniku i Domu kulture u Đurđinu, ispunjenim do posljednjeg mjesta, nazočnima se obratio i predsjednik Općinskog odbora DS-a Saša Vučinić.
»Hoćemo živjeti kao sav normalan svijet i da konačno Srbija postane zemlja u kojoj se neće češće birati, nego orati. Toga je dosta. Zemljopisno jesmo u Europi, ali u političkom smislu smo na samom začelju Europe. Naša ravnica se i do sada pokazala na izborima kao najbolja u politici, glasujući za europsku opciju, a treba li građane prije ovih svibanjskih izbora podsjećati na one godine kada nije bilo električne energije, benzina, lijekova, a bilo je spiskova poginulih na nekom od frontova. Nikada više ne želimo to. Želimo živjeti kao normalni ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost i da Srbija bude u gornjem dijelu na ljestvici vrijednosti koje karakteriziraju Europu«, rekao je Saša Vučinić. 
Zvonko Sarić  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika