Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bezbrižni na suncu!

Proljetno sunce nas je sve izmamilo u prirodu, a sada dolazi i vrijeme za zaštitu od sunca. Iako su do sada temperature zraka bile kao ljetne, ljeto nam stiže za dva dana. Idućih mjeseci bit će iznimno važno voditi računa o pravilnoj zaštiti od sunca, osobito ako vašu obitelj čine i mlađi naraštaji. 
Dobro je poznato kako je boravak na suncu potreban svakom čovjeku, jer je sunce naš primarni izvor vitamina D, koji nam pomaže apsorbirati kalcij i stvoriti snažnije i zdravije kosti. To je osobito važno za djecu i mlade u razvoju. Ali, ako se pri izlaganju suncu ne zaštitimo na adekvatan način, postoji mogućnost da dođe do oštećenja kože, i ne samo kože, nego i do oštećenja očiju i do drugih problema, pa čak i do raka. Sve veći broj slučajeva melanoma kod ljudi u dvadesetima govori kako prekomjerno izlaganje suncu može biti itekako opasno. S obzirom na štetne zrake koji mogu naškoditi našoj koži, potrebno je odgovarajuće se zaštiti od upravo tih, ultraljubičastih zraka. 
 
UVA, UVB i UVC zraci
 
Sunce šalje svjetlost na Zemlju, a dio te svjetlosti sastoji se od ultraljubičastih (UV) zraka, koji su nevidljivi. Sunčeva svjetlost se sastoji od triju vrsta utraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC. 
UVA zrake izazivaju starenje i boranje kože te mogu pridonijeti raku kože. S obzirom da ove zrake lako prolaze kroz ozonski omotač, njima se ponajviše izlažemo kada se sunčamo. To je dodatni razlog zašto se treba čuvati i solarija, jer solariji koriste UVA zrake. Tamna boja koju postignemo UVA zrakama, i koju svi volimo, ne štiti nas od daljnjih problema sa suncem. Ovim zrakama dobivamo samo boju, a opasnost je ista. UVB zrake su također opasne, izazivaju opekline od sunca, kataraktu (zamućenje očne leće) i oštećenje imunološkog sustava. Također pridonose raku kože. Većinu UVB zraka ozonski omotač apsorbira, ali ipak ona količina koja prođe kroz omotač može nanijeti ozbiljna oštećenja. UVC zrake su najopasnije, ali one ne dolaze do Zemlje. 
Bez obzira na tamnu put kože, ili svjetlu put, svakako nam je potrebna zaštitna njega prije izlaganja suncu. Od sunca nam mogu izaći i pjegice, koje su bezopasne, ali svako izlaganje suncu može ih učiniti tamnijim. 
Ukoliko imate madeže, vodite računa o njima i pokušajte ih prikriti, osobito vodite računa o djeci koja imaju madeže. 
 
Bez zaštite nemojte na sunce
 
Uz pravu zaštitu djeca mogu sigurno boraviti na suncu, ali izbjegavajte doba dana kada je zračenje najjače – od 10 do 16 sati. Ukoliko se djeca u to vrijeme igraju na dvorištu i onda budite obazrivi. Jedan od najboljih načina zaštite djece jest pokriti ih. Pazite da odjeća bude lagana, najbolje pamučna. Bebe do 6 mjeseci ne bi trebalo izlagati suncu, a niti ih mazati kremama sa zaštitnim faktorom. Ako beba mora biti na suncu neka bude obučena u laganu odjeću sa zaštitnom kapicom na glavi i prevlakom za vrat. Uvijek koristite i suncobrane. Čak i starija djeca moraju biti zaštićena od sunca. Ne puštajte ih na sunce bez zaštitne kapice i odjeće, a kad god je to moguće, mjesto na kojem se igraju zaštitite od sunca suncobranom.
 
Kreme i sunce
 
Tržište je preplavljeno raznim kremama s visokim faktorom, a sve više ih je u praktičnim oblicima poput spreja. Kod krema sa zaštitnim faktorom najvažniji je stupanj zaštite kojeg one pružaju. Sada već postoje kreme sa zaštitnim faktorom 50, koje su pretežno namijenjene djeci. Dijete mažite obvezno 20 minuta prije izlaska na sunce, uzmite vodootpornu kremu, a pri izlasku iz vode ponovno se namažite. I nakon izlaganja suncu namažite se losionom poslije sunčanja ili bebi mlijekom. Naočale su također obvezne, kako za vas – tako i za djecu. I svakako, pri ulasku u vodu budite pažljivi, jer nagle promjene temperature tijela mogu biti izuzetno opasne. Stoga u vodu ulazite postupno. Zaštitite se i uživajte u suncu!
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika