Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva velika slavlja

Dva velika slavlja, koja će ući u povijest župe Šida, dogodila su se u nedjelju, 14. lipnja, u župi Presvetoga Srca Isusova. Srijemski biskup mons. Đuro Gašparović svojom pastirskom službom krstio je 22 krštenika za vrijeme svete mise, petero odraslih iznad 30 godina života i sedamnaestero djece do 13 godina života. Na početku svete mise vlč. Nikica Bošnjaković, župnik župa Šid, Morović, Kukujevci i Gibarac, u ime svih vjernika, napose roditelja i kumova djece i odraslih koji će biti kršteni, uputio je pozdravnu riječ ocu biskupu. Župnik je istaknuo veliku radost što će srijemski biskup podijeliti sakramenat svetoga krštenja, a na koncu svete mise posvetiti novosagrađenu kapelicu. 
Biskup Gašparović u propovijedi je istaknuo da krštenici svojim predanjem Isusu Kristu po krštenju postaju veliko bogatstvo župne zajednice u Šidu. Biskup je naglasio kako zajedništvo jača Crkvu, te kako je potrebno jačati Crkvu vlastitim kršćanskim životom. Dvadeset i dva krštenja pod jednom svetom misom zaista je veliki dar od Boga, kao i odgovornost nad odgojem u vjeri svih koji su se krstili. 
Na koncu svete mise župljani župe Šid, zajedno sa župnikom, uz pratnju oca biskupa prenijeli su kip presvetoga Srca Isuova iz same crkve u novosagrađenu kapelicu iznad crkve. Gradnja kapelice je trajala tri mjeseca, i upravo pred crkveni god je posvećena. Tako Šiđani slave danas, 19. lipnja, svetkovinu Srca Isusova ili crkveni god. Kapelica ispred crkve i kip u kapelici imaju za cilj svakome građaninu, vjerniku i čovjeku dobre volje pokazati Isusa i njegovo Srce, komu je crkva u Šidu i posvećena! Kip Isusov postaje u Šidu jedini kip koji se nalazi ispred same crkve, uz pješačku stazu, tik do vjernika putnika, koje sve podsjeća i poziva k svome božanskome srcu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika