Arhiv tekstova Arhiv tekstova

200 godina slobodnog i kraljevskog grada Osijeka

U dugoj povijesti Osijeka, ova 2009. godina obilježava se kao 200. obljetnica od njegovog proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom. To je još jedna u nizu obljetnica važnih događaja iz prošlosti koje su ostavile traga na licu grada i njegovih građana sve do današnjih dana.
Kako se 9. lipnja slavi kao Međunarodni dan arhiva, osječki je državni arhiv tim povodom u foajeu HNK organizirao dokumentarno-povijesnu izložbu arhivske građe pod nazivom »Arhivirana povijest slobodnog i kraljevskog grada Osijeka« autora mr. Dražena Kušena. Dakako, nije slučajno da se izložba održava baš u ovom prostoru - prvo, jer je to atraktivan gradski prostor, drugo, jer je frekventan i tu dolaze i zadržavaju se svi oni koji cijene kulturu i kulturne sadržaje i treće, kazalište u Osijeku jedno je vrijeme nosilo naziv Kazalište slobodnog i kraljevskog grada Osijeka.
O izložbi su govorili: Vlaho Ljutić, intendant HNK, dr. Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Danijela Lovoković, zamjenica gradonačelnika u ime Grada i autor Dražen Kušen. Govorio je o nakani ove izložbe i poruci koju ona želi poslati naglasivši, da je iz bogatoga fundusa arhiva odabrano tek ono najzanimljivije i najreprezentativnije, kako bi se posjetiteljima oživjeo duh prošlosti ovoga grada, njegovih građana i njegove uprave od vremena proglašenja slobodnim i kraljevskim gradom 1809. godine, sa svim povlasticama i obvezama, pa sve do 1945. i do toga kako su građani mogli utjecati na izbor uprave, na razvitak i napredak svojega grada.
»Izložba je postavljena u nekoliko cjelina – od komorskih općina, dakle i prije 1809., do proglašenja i ustanovljenja samouprave, stanovništvo i gradska uprava, stanovništvo i politika, školstvo u Osijeku, važan segment napretka, nova župna crkva, koja je danas simbol Grada na Dravi, uređenje perivoja, društveni, kulturni i športski život, promet, energetika, infrastruktura i arhitektura. Gotovo svaka od tih cjelina je djelomice obrađena, nagovještena ili samo ilustrirana, jer broj izložaka je limitiran prostorom. Treba naglasiti da je Osijek još u 19. stoljeću imao konjski tramvaj, vrlo rano je dobio munjaru, parobrodsko pristanište, Zemaljsku bolnicu, danas je to Klinička bolnica Osijek, uređene perivoje i uređeno informiranje, a izložen je i nacrt nove zgrade Gradske vijećnice, koja, nažalost, nikada nije izgrađena jer je počeo I. svjetski rat. I još nešto, Osijek je još u 19. stoljeću imao tiskani gradski vodič ‘Vodja po Osieku i okolini s nacrtom grada’ izdan u Würzburgu 1893. godine«, istaknuo je Dražen Kušen.
Poruka koju izložba odašilje svakako je saznanje da su građani Osijeka imali nemali utjecaj na izbor lokalne uprave i usmjeravanje njihovoga rada i djelovanja u pravcu boljitka i razvitka svojega grada u građenju slavne prošlosti, pa je ovo i apel današnjim generacijama Osječana da podmetnu svoja leđa i svoje sposobnosti, da se grad i sve ono što grad čini oblikuje tako, da se nove generacije, da se naši nasljednici ne moraju stidjeti svojih predaka, već da mogu biti ponosni na vrijeme u kojemu mi danas živimo.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika