Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priznati majstor koncertnog plakata

Iako stvara u više likovnih medija, Igor Hofbauer (1974.) je najpoznatiji kao autor koncertnih plakata, programskih knjižica, te drugih segmenata vezanih uz vizualni identitet kultnog zagrebačkog kluba kulture »Močvara«. Upravo s čuvenim plakatima, hrvatski se umjetnik predstavio subotičkoj publici na samostalnoj izložbi otvorenoj prošloga petka 12. lipnja u Galeriji dr. Vinka Perčića.
»Motive za svoje radove pronalazim u pop kulturi kojom sam opsjednut još od tinejdžerskog razdoblja. Tu ne mislim samo na neke određene segmente pop kulture, već na sve ono što se događa oko nas – od Michaela Jacksona do nekog opskurnog heavy metala«, kaže za HR Igor Hofbauer. 
 
Plakati za srbijanske bendove
 
Plakate za koncerte u Močvari počeo je raditi volonterski prije 10 godina, s početka, kako kaže, najjeftinijom metodom slikanja jeftinim bojicama i umnožavanjem fotokopir strojevima. Osim za hrvatske izvođače koji su nastupali u Močvari, radio je plakate i za bendove koji su dolazili u inozemstva. I mnogi bendovi iz Srbije svoje su prve nastupe u Hrvatskoj, nakon ratnog razdoblja, imali upravo u Močvari, tako da je Hofbauer autorski potpisao plakate za grupe Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša, Jarboli, Neočekivana sila koja se pojavljuje i rješava stvar…
»Alternativna kulturna scena u regiji brzo komunicira i tu je dobra suradnja«, priča Hofbauer napominjući kako je jedno vrijeme živio na relaciji Zagreb – Ljubljana – Beograd.
Premda je studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, taj studij je napustio nakon treće akademske godine. »Ispisao sam se jer sam shvatio kako mi ta institucija nije nudila puno izbora, osim da kasnije postanem profesor likovnog ili restaurator, što nisam želio raditi. Stoga, sam jednostavno pokušao zaboraviti što su me tamo učili, te počeo crtati plakate, ilustracije i stripove«, kaže on.
 
Strip i ilustracije
 
U posljednje vrijeme Igor Hofbauer se ozbiljnije bavi stripom, a neki su njegovi radovi objavljivani u izdanjima slovenskog »Stripburgera« i hrvatskih »Komikaza«. Za portugalskog nakladnika objavio je zbirku kratkih stripova »Prison stories«. Kao ilustrator surađivao je s piscem Edom Popovićem, a rezultat te suradnje su četiri sveska kratkih priča. Također, surađivao je i s piscem Otom Oltvanjijem, rođenim Subotičaninom, po čijem je tekstu (scenariju) uradio strip »Čehovljev sindrom«. 
Osim u Hrvatskoj, izlagao je u Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Portugalu, te Srbiji (Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Pančevu). 
U okviru otvorenja Hofbauerove izložbe u Subotici nastupio je domaći bend projekt »Omladinac 11«. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika