Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba o lemeškom plemstvu
 
SVETOZAR MILETIĆ –  Večeras (petak 19. lipnja), u Domu kulture (Dositeja Obradovića 8) u Svetozar Miletiću, s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba »Lemeško plemstvo«. Na izložbi će biti predstavljeni originalni i drugi eksponati iz 17. stoljeća – grbovnice i otisci pečata plemićkih obitelji iz ovoga mjesta, dokumenta vezana uz dokazivanje njihova plemstva i slično.
Autori izložbe su Antonija Čota i Zvonimir Perušić, a osim njih, prigodom otvorenja o lemeškom plemstvu govorit će dr. Ksenija Fallend, redovita profesorica Sveučilišta u St. Poltenu (Austrija) i dr. Katalin Kaics, dekanica Učiteljskog fakulteta u Subotici.
Organizatori izložbe su Mjesna zajednica Svetozar Miletić i Pučka kasina 1878. Subotica, a producent je Hrvatski demokratski forum »Preporuke iz Lemeša«. 
Sredstva za izložbu osiguralo je Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine. 
Projekt podržavaju: Mađarsko nacionalno vijeće, Hrvatsko nacionalno vijeće, Matica hrvatska,  Bunjevačka matica i Austrijski kulturni forum, što izložbi, uz karakteristiku jedinstvenosti, daje i obilježje multikulturalnosti. 
U okviru izložbe bit će organizirani razgovori na temu: kulturni turizam i multikulturalnost. 
 
Susret pučkih pjesnika 
»Lira naiva 2009.« 
 
PLAVNA – Sedmi susret pučkih pjesnika »Lira naiva 2009.« bit će održan u subotu 20. lipnja, u Plavni. Ove je godine na susret pučkih pjesnika prijavljeno šezdesetak pjesnika koji su svojim pjesmama ušli u izbor najnovije zbirke izabranih stihova pod nazivom »Lira naiva 2009.«. Knjigu je uredila organizatorica susreta Katarina Čeliković.
Pjesnici se okupljaju u 11 sati u Vatrogasnom domu gdje je planirano međusobno upoznavanje, a potom će domaćini, članovi HKUPD »Matoš« iz Plavne, goste povesti u obilazak mjesta.
Za ovu prigodu domaćini planiraju otvoriti svoju knjižnicu za koju će organizatori susreta, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i Hrvatska čitaonica darovati stotinu knjiga na hrvatskom jeziku.
U poslijepodnevnim satima pjesnici će se susresti i razgovarati sa subotičkim pjesnikom Mirkom Kopunovićem i predsjedavajućim Instituta mons. dr. Andrijom Kopilovićem. 
Cjelodnevni susret pedesetak pjesnika završava velikom književnom večeri u Vatrogasnom domu (u 18 sati) gdje će biti predstavljena i najnovija zbirka izabranih stihova sudionika ovog susreta.
 
»Mikini dani« u Beregu
 
BAČKI BREG – Dvanaesti po redu »Mikini dani« bit će održani u nedjelju 21. lipnja na Ljetnoj pozornici u Bačkom Bregu. Početak je u 19 sati. Riječ je manifestaciji koja se organizira u čast poznatog violinista Mike Ivoševa Kuzme iz ovoga mjesta. Na programu su smotra tamburaških ansambala iz zemlje i Republike Hrvatske te natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša. 
Organizator manifestacije je lokalni HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«. Ovo je prva u nizu ovogodišnjih manifestacija pod zajedničkim nazivom »Šokci i baština«, koju organiziraju šokačke udruge u Vojvodini.
 
Studio za suvremeni ples iz 
Zagreba na »Infantu«
 
NOVI SAD – U okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (Infant), koji će od 25. lipnja do 3. srpnja biti održan na više lokacija u Novom Sadu, nastupit će i Studio za suvremeni ples iz Zagreba predstavom »Sale«. Predstava gostiju iz Zagreba na programu je u četvrtak  2. srpnja, u Velikoj dvorani Novosadskog pozorišta (20 sati).
Koreografkinja predstave »Sale« je Ksenija Zec, a dramaturg Saša Božić. Kako stoji u najavi, predstava se bavi ocrtavanjem prostora tranzita, zone neumjerene prodaje i potrošnje. Motivi ponude, kupnje i potražnje ironijski se izvrću u predstavi, upozoravaju na nespokojno plesačevo tijelo koje uvijek u potrazi za idealnim gledateljem, opsjednuto željom da se svidi, biva izloženo i procjenjivano. Predstavu izvode: Irena Dumbović, Dina Ekštajn, Petra Hraščanec, Bosiljka Vujović-Mažuran, Ana Mrak, Ivana Miletić-Piškor, Ana Vnučec, Branko Banković, Silvio Vovk, Jerko Marčić.
Studio za suvremeni ples iz Zagreba najstariji je hrvatski ansambl suvremenog plesa, koji ove godine slavi 45. godina djelovanja. 
 
Književna večer monoštorskih pjesnika
 
REŠETARI – Prošle subote, 13. lipnja, u Rešetarima (Republika Hrvatska) održana je promocija knjiga Adama Bešlina »S ob(j)e strane Dunava« i Antuna Kovača »Na dvoru Pašinog Tune« (u izdanju NIU »Hrvatska riječ«), obojice rođenih u Bačkom Monoštoru, a čiji su radovi također zastupljeni u zborniku hrvatskih pjesnika u dijaspori koji izlazi svake godine u Rešetarima.
O pjesmama Adama Bešlina (koji danas živi u Bilju) govorila je prof. Zlata Dasović iz Osijeka, dok je o pjesmama Antuna Kovača – njegovoj izvornoj monoštorskoj ikavici, humoru, starijim i novijim temama i motivima – govorila profesorica Nada Šerić iz Nove Gradiške.
Predstavljanje knjiga dvojice pjesnika održano je u sklopu XII. međunarodne likovne kolonije »Petrović – Rešetari«, na kojoj je sudjelovalo oko četrdesetak likovnih stvaralaca iz Hrvatske (od Osijeka preko Zagreba do Dubrovnika), kao i akademska slikarica Marija Kovač iz Sombora.
 
Jubilejski koncert Collegium 
Musicum Catholicuma 
 
SUBOTICA – U povodu 15. obljetnice svoga postojanja i djelovanja, subotički komorni zbor Collegium Musicum Catholicum je u nedjelju, 14. lipnja, održao koncert u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Koncertom je ravnao Miroslav Stantić, a uz zbor su nastupili: Kornelije Vizin (orgulje), Slobodan Stefanović (violina), Zoltán Kiss (violina) i Viktor Molnár (violončelo).
Na programu su bila djela Vidakovića, Lukačića, Jelića, Mozarta, Duruflea i drugih, kao svojevrsni presjek dosadašnjih koncertnih repertoara ovog glazbenog kolektiva.
Organizator koncerta bio je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice.
 
 
»Exit« od 9. do 12. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi
Majke, Hladno pivo i Elemental na Fusion bini
 
Ovogodišnji, deseti po redu, glazbeni festival Exit bit će održan od 9. do 12. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na jubilarnom festivalskom izdanju, prema najavama, nastupit će Lily Allen, Arctic Monkeys, Manic Street Preachers, Korn, Patti Smith, Kraftwerk, Moby, Prodigy, Madness, Carl Cox, Richie Hawtin, Etienne de Crecy, Sasha kao i brojni drugi svjetski, regionalni i domaći izvođači na preko 20 festivalskih bina.
Druga po veličini koncertna bina – Fusion stage ugostit će, među ostalim, i nekoliko izvođača iz Hrvatske: Majke (9. srpnja), Elemental i Hladno pivo (10. srpnja), te electro sastav Lollobrigida (11. srpnja). Na Elektrana bini publici će se predstaviti DJ Mixel iz Zagreba.
Cijena četverodnevne ulaznice za deseti »Exit« košta 5990 dinara, a od 27. lipnja poskupljuje na 9990 dinara.
Cijene jednodnevnih ulaznica  ostaju iste – za četvrtak i petak po 3490 dinara, a za subotu i nedjelju po 3990 dinara.
Ulaznice za Exit prodaju se u filijalama Erste banke i u Gigstix prodavaonicama.
Od 6. do 15. srpnja, uz novosadsku plažu Oficirac bit će otvoren novi Exitov kamp. 
Kamp se prostire na 60.000 četvornih metara s kapacitetom za 12.000 kampera. Cijena narukvice za desetodnevni boravak u kampu košta 2400 dinara i može se kupiti putem sitea Exitfest.org.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika