Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kazališni vlak od Ankare do Stuttgarta

Kazališni projekt »Orient Express« je zapravo jedna neobična kompozicija vagona koja – slijedeći rutu nekad najpoznatije poveznice Istoka i Zapada – na kolodvorima zemalja sudionica prikazuje predstave, posebno napravljene i prilagođene igranju u vagonima. Cilj projekta je kreiranje putujućeg kazališnog »laboratorija«, mjesta kazališnog istraživanja drugog i drugačijega, propitivanje identiteta na putu od Ankare kroz jugoistočnu do zapadne Europe, prostor susreta istoka i zapada. 
Kazališni projekt »Orient Express« organizira Europska kazališna konvencija, jedno od najpoznatijih europskih kazališnih udruženja, a u projektu sudjeluje više europskih zemalja Turska, Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Njemačka.
Projekt »Orient Exp-ress« predstavio je u petak 12. lipnja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada s predstavom »Kao da« Branka Dimitrijevića u režiji Predraga Štrbca. Predstava se bavi odnosom Istoka i Zapada te propituje kako se isti reflektira na pojedincu, a poput svih ostalih predstava iz projekta, na kraju će biti izvedena na festivalu u Stuttgartu.
Hrvatski predstavnik u projektu – »Sedam dana u Zagrebu« Zagrebačkog kazališta mladih – kojeg je napisala Tena Štivičić, a režirala slovenska redateljica Tijana Zinajić, predstavljena je ranije u Novom Sadu, dakle na prethodnoj postaji, dok je na Glavnom kolodvoru u Zagrebu premijerno izvedena 13. lipnja. 
Kazališni vlak krenuo je iz Ankare 18. svibnja, a u Stuttgart, na međunarodni kazališni festival stiže 6. srpnja, dok će od 9. do 19. srpnja na festivalu biti izvedene sve predstave.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika